Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
25. 3. 2023,
10.35

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

8

Natisni članek

mobilnost Kočevje Toyota

Sobota, 25. 3. 2023, 10.35

1 leto

Kočevje

Brez pomoči države ne gre: v Kočevju ustavili projekt mobilnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

8

Toyota GO Kočevje | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Občina Kočevje, kjer so lani s Toyoto začeli projekt trajnostne mobilnosti prevozov, je morala po enem letu projekt zaključiti. Financiranje je bilo namreč na plečih občine, država je za zdaj še brez sistemske pomoči pri financiranju tovrstnega reševanja mobilnosti na podeželju.

ToyotaGO, pionirski projekt zagotavljanja trajnostne mobilnosti prevozov na zahtevo prilagojen za uporabo na podeželju, je v občini Kočevje zaživel aprila lani. Po letu dni izvajanja storitve se je Občina Kočevje zaradi visokih stroškov, ki so v popolnosti na plečih občine, odločila, da projekta v enaki meri ne bo nadaljevala.

Eden izmed voznikov projekta v Kočevju. | Foto: Gregor Pavšič Eden izmed voznikov projekta v Kočevju. Foto: Gregor Pavšič "Cilji, da poleg starejših dosežemo še mlajše uporabnike, starše, ki so prevoze uporabljali za mobilnost svojih otrok, ter dnevne migrante, so bili doseženi. Ekonomija obsega, demografska struktura prebivalstva in tip poselitve ter stroške prevoza po potniku dvigujejo na najmanj desetkratnik tistega v urbanem okolju, kar nam onemogoča, da bi izvajanje storitve nadaljevali brez državnih subvencij," je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

"V duhu skladnega regionalnega razvoja, decentralizacije države, oživljanja podeželja in uravnoteženega razvoja obmejnih regij ter depopulacijskih območij bi bila subvencija tovrstnih oblik trajnostne mobilnosti edini smotrni odgovor države na reševanje omenjenih problematik, zato apeliramo na odločevalce, da zapolnijo to vrzel," je ob zaključku projekta še povedal Prebilič.

S projektom bodo nadaljevali drugod po Sloveniji

Toyota, ki je za storitev tovrstnih prevozov razvila aplikacijo ToyotaGO, bo s podobnimi projekti vseeno nadaljevala na drugih območjih Slovenije.

"Kljub temu da z izvajanjem v Kočevju zaključujemo, verjamemo, da smo postavili trdne temelje za razvoj tovrstnih storitev v prihodnosti drugod v Sloveniji in širše ter s tem orodje za omogočanje nadstandardnih storitev prebivalcem periferije ter oživljanje in pomlajevanje podeželja," je povedal direktor Toyote Slovenija, Gregor Mauko.

Po njegovih besedah bodo napori usmerjeni predvsem v iskanje državne podpore pri financiranju projekta oziroma omogočanja subvencij za tovrstne prevoze, kot jih organizirane oblike javnega potniškega prometa že imajo.

 

Ne spreglejte