SiolNET. Avtomoto Novice
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odločitev bodo domnevno sprejeli že ta teden

Brez novih "bencinarjev" in dizlov? To čez deset let čaka Britance.

0,29

termometer

izpušni sistem dizel
Foto: Reuters

Britanska vlada bo očitno v nekaj dneh tudi uradno potrdila odločitev, da bodo prodajo novih avtomobilov z bencinskim in dizelskim motorjem prepovedali že leta 2030, ne šele leta 2040. Hibride bodo lahko prodajali do leta 2035.

To odločitev bo britanska vlada domnevno potrdila že ta teden, in sicer kot del obširnejšega svežnja ukrepov, ki so vezani na zniževanje ogljičnega odtiska in energetsko trajnost Velike Britanije, je poročal Financial Times. Usmeritev bo podpisal premier Boris Johnson. Sveženj so že večkrat preložili zaradi prednostnih nalog ob boju z epidemijo novega koronavirusa.

Pred dvema letoma so Britanci predlagali prepoved prodaje klasičnih avtomobilov (tudi hibridov in priključnih hibridov) za leto 2040. Transportni sekretar Grant Shapps je presodil, da bi to prepoved lahko uvedli že leta 2035 ali celo leta 2030. Tudi odbor za podnebne spremembe je lani presodil, da bi bila taka odločitev za leto 2040 premalo ambiciozna.

Katere nove hibride bodo dovolili do leta 2035?

Po domnevnem novem načrtu bodo torej že leta 2030 prepovedali prodajo novih bencinskih in dizelskih avtomobilov. Hibride bodo dopustili do leta 2035, a za zdaj še ni znano, kakšna vrsta hibridnega pogona bo imela tako ugodnost.

Letos januarja je britanska vlada za celoten prehod na električna vozila namenila deset milijonov britanskih funtov, kar naj bi o prehodu na nova vozila prepričalo predvsem prebivalce v urbanih središčih.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin