SiolNET. Avtomoto Novice
5,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bosch v razvoj vodikovih celic za avtomobilski pogon

5,11

termometer

Bosch
Bosch se je sprva nameraval lotiti razvoja akumulatorjev za električna vozila, a je načrte lani opustil. Po ocenah analitikov je vzrok za to v močni konkurenci na tem področju, medtem ko bo imel pri razvoju komponent vodikovih celic precej več prostora. Foto: Reuters

Največji svetovni proizvajalec avtomobilskih delov Bosch je napovedal sodelovanje s švedsko družbo Powercell, katerega cilj bo razvoj ključnih komponent vodikovih celic za pogon avtomobilov. Projekt naj bi končali najpozneje leta 2022. Bosch je pred tem nameraval proizvajati akumulatorje za električna vozila, a je od načrtov odstopil.

Bosch in Powercell, nekdanja Volvova podružnica, bosta razvijala jedrni del celice, kjer prihaja do kemijske reakcije med vodikom in kisikom, iz česar nastaja elektrika.

Bosch se je sprva nameraval lotiti razvoja akumulatorjev za električna vozila, a je načrte lani opustil. Po ocenah analitikov je vzrok za to v močni konkurenci na tem področju, medtem ko bo imel pri razvoju komponent vodikovih celic precej več prostora.

Podrobnosti sodelovanja podjetji nista razkrili. Tako ni znano, ali bo Bosch tudi lastniško vstopil v švedsko družbo.

Volkswagen I.D. Avtomoto Prvi pogled: to bo Volkswagnov glavni model leta

Vozila na vodik imajo več prednosti in slabosti

Vozila na vodik, ki so jih nekateri proizvajalci že ponudili trgu, sicer pa razvojno gledano zaostajajo za električnimi, imajo v primerjavi s slednjimi več prednosti in slabosti.

Glavne prednosti so daljši doseg, bistveno hitrejše polnjenje in dejstvo, da je edini izpust takšnih vozil vodna para.

Največje slabosti so medtem trenutno še zelo majhno število polnilnic, višja cena goriva ter višje cene in skromnejša ponudba avtomobilov na vodik.

električna polnilnica Digisvet Električna vozila so okolju toliko prijazna kot elektrika, s katero jih ustvarjamo in polnimo leaf brez elektrike Avtomoto Nekoč kantica, kaj pa ko zmanjka elektrike? #video Električni avtomobil, polnilna postaja, polnjenje Digisvet Nemški raziskovalci: električna vozila niso okoljsko najprijaznejša Renault simbioz Avtomoto Renault lovi vlak: leta 2022 z novim električnim avtom Volvo XC40 T5 twin engine Avtomoto Prvi električni volvo bo predstavljen še letos

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin