SiolNET. Avtomoto Novice
5,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Primerjalni test PRIMA: elektromobilnost v Sloveniji

Nekoč kantica, kaj pa ko zmanjka elektrike? #video

5,57

termometer

Nekoč smo ob avtocesti opažali pešce, ki so s kantico v roki nosili nekaj odrešilnih litrov bencina za svoj avtomobil. Kaj pa se zgodi s povsem električnimi avtomobili, če neprevidnemu vozniku v bateriji zmanjka električnih vatov?

električni avto lastnik Avtomoto Dvomljivcem zamahnejo z roko in pokažejo to kilometrino #video bencin dizel petrol siol avto gorivo Novice Dizel in bencin od danes občutno dražja

Tovrstnih primerov je danes vsaj ob avtocestah manj, saj v tem primeru voznik kot pešec do bencinske črpalke in nazaj dobi tudi globo. Redko se zgodi, da morajo vlečne službe peljati izpraznjen električni avtomobil do najbližje polnilnice, tudi taki primeri pa niso povsem osamljeni.

Prikaz preostale energije naj bo v odstotkih, ne v okvirnem dosegu

Kot smo ugotovili že med primerjalnim testom PRIMA: elektromobilnost v Sloveniji, današnji električni avtomobili različno prikazujejo preostalo zalogo energije v bateriji. Nekateri – na primer volkswagen e-golf in renault zoe – prikazujejo le preostali doseg, ne pa odstotka napolnjenosti baterije. Ker je doseg vezan na režim vožnje, je to le okvirna ocena, pri odstotku pa voznik dobi precej bolj natančen podatek.

Električnih polnilnic je ob slovenskih avtocestah in regionalnih cestah relativno veliko, zato naj bi se tudi v le redkih primerih dogajalo, da se baterija povsem izprazni.

Malokrat se zgodi, da morajo vlečne službe peljati iztrošen električni avtomobil do najbližje polnilnice, tudi taki primeri pa niso povsem osamljeni. Malokrat se zgodi, da morajo vlečne službe peljati iztrošen električni avtomobil do najbližje polnilnice, tudi taki primeri pa niso povsem osamljeni. Foto: Metka Prezelj

Električni test PRIMA Avtomoto Adijo, bencin in dizel! Vas presenečajo tile izračuni? #video Električni avtomobil, polnilna postaja, polnjenje Digisvet Nemški raziskovalci: električna vozila niso okoljsko najprijaznejša

Energije čisto zares ne zmanjka, avtomobil si pušča nekaj rezerve

"Tudi ko nam 'zmanjka' elektrike, baterija še ni popolnoma prazna. To bi litij-ionsko baterijo uničilo. Vedno je v rezervi še nekaj energije," pravi Aleksander Stojanovič, tehnični inštruktor pri Hyundaiju v Sloveniji. Več o posameznih avtomobilih, iz ust strokovnjakov pri posameznih znamkah v Sloveniji, o tej tematiki v zgornjem videu.

Različni avtomobili imajo tudi različne varovalne sisteme. Načeloma velja, da avtomobil ob kritičnih količinah energije postopno ugaša tiste manj pomembne porabnike. Kot zadnjega izklopi še motor, a z več predhodnimi opozorili. V zadnji fazi ima voznik vsaj še za nekaj metrov energije, da avtomobil umakne s ceste. Napajanje v avtomobilu ostane, zato je mogoče pretakniti v nevtralno prestavo menjalnika in sploh začeti s polnjenjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin