Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
27. 12. 2016,
8.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Boeing Letalo Zgodbe strojev

Torek, 27. 12. 2016, 8.32

6 let, 6 mesecev

360-stopinjski posnetek iz kokpita najmodernejšega šolskega reaktivca

Boeing T-X: Sedite v šolskega lovca nove generacije TOP GUN pilotov #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Boeing T-X | Foto Boeing

Foto: Boeing

Boeing je v sodelovanju s Saabom v zrak poslal novo trenažno, šolsko vojaško letalo, na katerem se bodo šolali bodoči piloti superzmogljivih lovcev ameriške vojske (U.S. Air Force). Boeing T-X je dvosedežni enomotorni šolski lovec 5. generacije. Vstopite v njegov kokpit in si v atraktivnem 360-stopinjskem posnetku oglejte najnovejšo TOP GUN učilnico.

Video: Poglejte skozi oči testnega pilota (360-stopinjski posnetek iz kabine boeinga T-X)

Odskočna deska za sedež v najzmogljivejših letalih

Prvi, 55 minut dolg testni polet sta opravila Boeingov testni pilot Steven Schmidt in glavni pilot programa letalskih inštruktorjev Air Force Dan Draeger. | Foto: Boeing Prvi, 55 minut dolg testni polet sta opravila Boeingov testni pilot Steven Schmidt in glavni pilot programa letalskih inštruktorjev Air Force Dan Draeger. Foto: Boeing Pred dobrim tednom se je v nebo nad St. Louisom prvič dvignil boeing T-X, novo trenažno letalo, na katerem se bodo šolali piloti najzmogljivejših in najnovejših letal ameriških zračnih sil.

Boeing T-X je zmogljiv enomotorni dvosedežni šolski lovec 5. generacije, ki ga bodo uporabljali kot osnovno šolsko letalo za učenje zahtevnih manevrov sodobnega zračnega bojevanja.

V njegovem kokpitu bodo inštruktorji bodoče pilote usposabljali za pilotiranje bojnih strojev, kot sta F-22 raptor in F-35 lightning II.


Slovenski pilot obnovil reaktivno šolsko letalo SOKO galeb G2: Romantična letalska zgodba: galeb se je vrnil med oblake


Poslavlja se legendarni T-38 talon, bo Boeingu le uspel veliki met?

Boeing zagotavlja, da bo z novim šolskim letalom T-X mogoče vaditi vse faze usposabljanja vojaškega pilota, vključno z naprednim treningom na tleh, ki bo omogočal natančne analize, uporabo simulatorja ...  | Foto: Boeing Boeing zagotavlja, da bo z novim šolskim letalom T-X mogoče vaditi vse faze usposabljanja vojaškega pilota, vključno z naprednim treningom na tleh, ki bo omogočal natančne analize, uporabo simulatorja ... Foto: Boeing Med ključne prednosti tega novega šolskega letala pri Boeingu uvrščajo podatek, da je izjemno zmogljivo letalo še vedno relativno poceni, da ga je mogoče hitro in učinkovito prilagoditi točno določenim nalogam ter ga z novimi tehnologijami nadgraditi celo po sistemu "on-line".

Boeing bo kmalu v zrak poslal še tretjega reaktivca T-X, ki bo skupaj s prvima dvema tvoril tesno formacijo. S to želi Boenig vse pristojne prepričati, da ponuja najboljše šolsko letalo na svetu in da je zmožen zagotoviti hitro dostavo novih letal. Novinca so od razvoja do serijskega izdelka, ne prototipa spravili v dobrih treh letih.

Ne gre pozabiti, da bodo ameriške zračne sile s sodobnimi trenažnimi letali v celoti zamenjale staro floto reaktivnih trenažerjev T-38 talon proizvajalca Northrop.

Na stotine ameriških pilotov je prve izkušnje bojevanja v zraku pridobivalo na legendarnem šolskem letalu T-38 talon proizvajalca Northrop. Ta je v filmu TOP GUN igral vlogo miga. | Foto: Reuters Na stotine ameriških pilotov je prve izkušnje bojevanja v zraku pridobivalo na legendarnem šolskem letalu T-38 talon proizvajalca Northrop. Ta je v filmu TOP GUN igral vlogo miga. Foto: Reuters

Trumpov tvit še boli, a na obzorju je nov večstomilijardni zaslužek

Ne gre pozabiti, da je Boeing zaradi Lockheed Martinovega F-35 že izgubil enega najpomembnejših in največjih vojaških poslov nove dobe. | Foto: Reuters Ne gre pozabiti, da je Boeing zaradi Lockheed Martinovega F-35 že izgubil enega najpomembnejših in največjih vojaških poslov nove dobe. Foto: Reuters Če bo Boeing vojsko in obrambno ministrstvo ZDA prepričal, da je naredil odlično šolsko letalo, ki je poceni za vzdrževanje, hitro prilagodljivo in v katerem bo v prihodnjih desetletjih mogoče izšolati najboljše vojaške pilote, se mu obeta več sto milijard dolarjev vreden posel.

Če bo T-X postal novo šolsko letalo, bo v široko uporabo vstopil leta 2024. Za celotno zamenjavo flote trenažnih letal T-38, ki jih je zdaj okoli 400, bi ZDA naročile vsaj 350 novih reaktivnih lovskih šolskih letal T-X. Boeing bi tako dobil obliž na rano, ki mu jo je zaradi predragega air force one, predsedniškega letala nove generacije, kar prek Twitterja zadal novi predsednik Donald Trump.

Da bo T-X dejansko postal leteča učilnica bodočih ameriških TOP GUN letalcev, bo moral v zraku premagati še dva konkurenta: večnega tekmeca Lockheed Martina, ki je za potrebe naprednega treninga pilotov pripravil novo šolsko letalo T-50A, in Textronovega scorpiona, ki je kot prototip novega šolskega letala ravno v teh dneh opravil prvi 42-minutni polet v zračnem oporišču Air Force McConnell v Kansasu. Ne gre pozabiti, da je Boeing zaradi Lockheed Martinovega F-35 že izgubil enega najpomembnejših in največjih vojaških poslov nove dobe.

Boeing in Saab sta za zdaj izdelala dva serijska primerka tega novega letala, ki bosta namenjena prikazovanju zmogljivosti inštruktorjem ameriških letalskih sil (U.S. Air Force) in uradnikom obrambnega ministrstva ZDA. Boeing poudarja, da so letalo razvili povsem na novo, glede na zahteve in doktrine sodobnega zračnega bojevanja, in da je T-X povsem prilagojen zahtevam sodobnega usposabljanja pilotov ameriškega vojnega letalstva. Novo trenažno letalo bodo verjetno kmalu lahko naročile tudi države zaveznice ZDA. | Foto: Boeing Boeing in Saab sta za zdaj izdelala dva serijska primerka tega novega letala, ki bosta namenjena prikazovanju zmogljivosti inštruktorjem ameriških letalskih sil (U.S. Air Force) in uradnikom obrambnega ministrstva ZDA. Boeing poudarja, da so letalo razvili povsem na novo, glede na zahteve in doktrine sodobnega zračnega bojevanja, in da je T-X povsem prilagojen zahtevam sodobnega usposabljanja pilotov ameriškega vojnega letalstva. Novo trenažno letalo bodo verjetno kmalu lahko naročile tudi države zaveznice ZDA. Foto: Boeing

T-X ima po zgledu preizkušenega in že uveljavljenega lovca F/A-18 hornet dvojni rep V-zasnove, ki mu omogoča izjemno okretnost in ostre vpadne kote napadov. Ima prepoznavno vitko linijo lahkega šolskega reaktivca z izjemno pregledno dvosedežno kabino, ki je tudi zelo udobna, prostorna in kot taka še izdatno prilagodljiva.  | Foto: Boeing T-X ima po zgledu preizkušenega in že uveljavljenega lovca F/A-18 hornet dvojni rep V-zasnove, ki mu omogoča izjemno okretnost in ostre vpadne kote napadov. Ima prepoznavno vitko linijo lahkega šolskega reaktivca z izjemno pregledno dvosedežno kabino, ki je tudi zelo udobna, prostorna in kot taka še izdatno prilagodljiva. Foto: Boeing

Video: Boeing T-X se prvič dvigne v zrak 

Video: Prvi polet Boeingovega tekmeca T-50A iz Lockheed Martina 

Ne spreglejte