Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
6.04

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

električni avtomobili Peugeot

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 6.04

1 mesec, 3 tedne

Peugeot

Bo zgledu Renaulta sledil tudi Peugeot? Direktorica je jasna.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Peugeot 205 | Peugeot vsaj pod vodstvom Linde Jackson ne namerava obujati retro modelov, kot je bil peugeot 205. | Foto Peugeot

Peugeot vsaj pod vodstvom Linde Jackson ne namerava obujati retro modelov, kot je bil peugeot 205.

Foto: Peugeot

Peugeot v primerjavi z Renaultom ne načrtuje obujanja svojih nekdanjih ikoničnih modelov. Usmerili se bodo raje na nove tehnologije, tako leta 2026 v njihova vozila prihaja volan brez fizične povezave s kolesi.

Na nedavni avtomobilski razstavi v Ženevi je največ pozornosti požel novi renault 5, ki so ga obudili po skoraj 30 letih in mu namenili izključno električni pogon. Pri Peugeotu takemu zgledu ne bodo sledili in zato tudi ne bodo obujali svoje ikone, peugeota 205.

"Nisem med privrženci obujanja retro modelov," je za britanski TopGear povedala izvršna direktorica Peugeota Linda Jackson. "Na cestah je veliko električnih avtomobilov in večina je videti enako. Za naše avtomobile želim, da bi bili bolj posebni."

Renault 5
Avtomoto Polno razkritje: vse to zmore nova Renaultova petka #foto

Tehnologijo "steer-by-wire" je Peugeot napovedal s konceptom inception. | Foto: Peugeot Tehnologijo "steer-by-wire" je Peugeot napovedal s konceptom inception. Foto: Peugeot Čez dve leti prvi peugeot brez fizične povezave volana in koles

Jacksonova je poudarila, da želi izkoristiti prednosti znamke, kot je vozniška usmerjenost, in to prenesti v svet novih tehnologij. Tako bodo še naprej razvijali vozniški prostor "i-cockpit", leta 2026 pa bodo v serijsko proizvodnjo poslali sistem "hypersquare". Ta predstavlja Peugeotov prvi primer uporabe tehnologije "steer-by-wire", ki odpravlja fizično povezavo volana in koles. Tehnologijo je serijsko kot prva uporabila Tesla s cybertruckom, prav tako smo s takim volanom že peljali predserijskega lexusa RZ.

V primerjavi z Renaultom, ki električne avtomobile, kot sta modela 5 in scenic, izdeluje na izključno električnih platformah, je Peugeot tudi v platformah druge generacije (primer STLA medium) ostal zvest možnosti vgradnje tako električnih kot bencinskih motorjev. Taka novost bo letos peugeot e-3008.

Ne spreglejte