Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 10. 2015,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW

Nedelja, 11. 10. 2015, 7.21

8 let

BMW M4 GTS – Nordschleife zmore v slabih 7 minutah in pol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če je v imenu nekega beemveja črka M, za njo pa še kratica GTS, že vemo: gre za lahko in superzmogljivo različico, ki se očitno in brez zadržkov spogleduje z dirkališči. Ta bo na trgih spomladi 2016.

Moč in masa: velika in majhna, v istem vrstnem redu

Ker gre za serijo 4, vemo, da je to kupe serije 3. Pot od tu do GTS je tudi že (po)znana: različni prijemi za zmanjšanje mase ter spet različni pristopi do povečanja moči motorja.

Na obeh področjih je M4 GTS izjemen: prazen tehta zgolj 1.510 kilogramov (po normah DIN), njegov motor pa zmore okroglih 500 'konj' oziroma uradno 368 kilovatov.

Hudiča bi marsikdo rad prijel za vajeti in si dokazal, koliko je vreden.

Motor iz M3/M4, a s še večjimi zmogljivostmi

BMW je napovedal serijo 700 takšnih, kar pomeni, da gre tudi za dobro denarno naložbo, ob dejstvu, da bo tudi uživanje z njim velikansko.

Petsto 'konj' pri 1.510 kilogramih pomeni, da pride na vsakega konja le tri kilograme mase.

Intelligent lightweight construction allows the BMW M engineers to limit the car’s DIN kerb weight to 1,510 kilograms (ECE kerb weight: 1,585 kg). Its outstanding weight-to-power ratio of 3.0 kg/hp provides the perfect platform for a highly dynamic driving experience.

Največja moč prihaja iz znanega vrstnega šestvaljnika treh litrov prostornine, za katerega pravijo, da se rad vrti v visoke vrtljaje, da ima tehnologije M TwinPower (dve enojni turbopuhali), prilagodljive gibe ventilov valvetronic, prilagodljive kote obeh odmičnih gredi double-vanos in natančno krmiljen vbrizg.

Poleg tega ima še – vbrizg vode v valje!

Vbrizg vode: čemu, kako pomaga in kaj v tem motorju doseže

Vbrizg vode je zaslužen za njegovih 368 kilovatov ter 600 njutonmetrov navora, a tudi za (normno) porabo, enako kot pri 'običajnih' M4. Voda vpija energijo (vročega) okoliškega zraka in se pri tem uparja. Vbrizg poteka v sesalni kanal, kjer ohlaja sesani zrak, to pa zmanjšuje temperaturo pri kompresiji, kar spet zmanjšuje možnost pojava klenkanja.

Zato lahko turbini delujeta z večjimi tlaki, obenem pa lahko svečke prej zanetijo mešanico goriva in zraka. Na ta način se ne povečajo le zmogljivosti, temveč se hkrati tudi izboljša izkoristek procesa.

Na koncu to pomeni 3,8 sekunde za pospešek z mesta do 100 kilometrov na uro in normno porabo (mešan cikel) 8,3 litra na 100 kilometrov, kar ustreza 194 gramom ogljikovega dioksida na kilometer.

Karbonska vlakna, aluminij, titan za lahkost, prirejeno podvozje za lego na cesti

Seveda zelo pomaga, če ima vozilo, ne glede na zmogljivosti, tudi majhno maso. Zato so za tale GTS motorni pokrov, streho, zadnji spojler, difuzor na zadku in še nekatere dele izdelali iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP). Veliko je tudi aluminija, izpuh pa je izdelan iz titana.

Lahka so tudi njemu namenjena posebna 19-palčna platišča, na njih pa posebej M4 GTS prirejene gume michelin pilot sport cup 2 mer 265/35 spredaj in 285/30 zadaj.

In ker je veliko desetink skritih tudi v hitrem zaviranju pred ovinki, so zavore ogljikokeramične, spredaj šest- in zadaj štiribatne. Tam spodaj je še dodelano podvozje z nastavljivim odzivom, s spremenjenima stabilizatorjema ter z drugačnimi vpetji elementov.

Oranžna barva: diskretna prepoznavnost različice GTS

Jasno, športna na pogled in po zasnovi je tudi notranjost. Dirkaška sedeža in vratne obloge so prav tako iz karbonskih vlaken, zadaj ni več klopi, med materiali pa prevladuje alkantara. Volanski obroč ima na vrhu opazno oranžno oznako, pa tudi sicer je oranžna nekako zaščitni znak tega dirkaškega kupeja, ki mu je dovoljeno voziti po običajnih cestah.

Tam bodo prav prišli tudi klimatska naprava, navigacijski sistem, zvočni parkirni pripomoček (spredaj in zadaj) ter prilagodljiva žarometa LED, brez doplačila pa si bo lahko kupec omislil še (oranžno, seveda) varnostno kletko, 6-točkovne varnostne pasove in gasilni aparat.

In s takšnim brž na dirkališče; obljubljajo, da zmore znameniti Nordschleife, na katerem in posebej za katerega so ta GTS razvijali, prevoziti v 7 minutah in 28 sekundah. Kdor seveda zna iztisniti vsak kilovat motorja v vsaki točki tega dirkališča. Kar še zdaleč ni lahko.

Ne spreglejte