Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
24. 2. 2016,
4.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

BMW Tehno Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto ekologija

Sreda, 24. 2. 2016, 4.21

8 let

BMW 740e iPerformance – ekoluksuz z električnim kablom in 326 konji

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
BMW predstavlja še eko različico najprestižnejšega modela. BMW 740e iperformance je priključni hibrid in edina sedmica s štirivaljnikom. Obljubljajo, da bo 326 konjem dovolj že 2,1 litra goriva.

Zgolj na elektriko do hitrosti 140 kilometrov na uro in največ 40 kilometrov daleč

Bavarci bodo v Ženevi poleg razburljivega motorja V12 v sedmici predstavili tudi ekološko plat svoje admiralske ladje. Znanje, tehnologijo in izkušnje iz svoje električne serije i bodo torej v seriji sedem in drugje predstavljali pod oznako iperformance, ki bo rezervirana za vse prihodnje priključne hibride.

Za pogon te hibridne sedmice, ki se z energijo lahko s pomočjo priključnega kabla oskrbuje tudi iz električnega omrežja, skrbita dvolitrski bencinski štirivaljnik tehnologije BMW twinpower turbo, opremljen z vsemi elementi iz družine efficient dynamics varčnih motorjev, in sinhronski elektromotor, nameščen v ohišju samodejnega menjalnika.

Za bencinski motor s 190 kilovati in 400 njutonmetri (od 1.250 do 4.800 vrtljajev v minuti) Bavarci trdijo, da je najmočnejši štirivaljniki, ki so ga kadarkoli vgradili v serijski model znamke BMW. Poleg zmogljivosti obljubljajo še akustično nadarjenost.

V prid skoraj neslišnemu električnemu križarjenju za vse prevožene kilometre brez izpustov in za vse jurišne naloge pri odločnem pospeševanju ter vse premike vozila pri hitrostih do 80 kilometrov na uro, pa skrbi 83-kilovatni sinhronski elektromotor, ki ponuja še dodatnih 250 njutonmetrov hipno razpoložljivega navora. V kompleksnem pogonu pa seveda prevzema tudi funkcijo generatorja pri rekuperaciji energije.

Sodelovanje obeh motorjev BMW opisuje kot sožitje najboljšega iz dveh svetov, bencinskega in električnega. V praksi to pomeni, da ima voznike te ekosedmice precejšnjo zalogo sistemske moči in navora. 240 kilovatov oziroma 326 "konjev" ter 500 njutonmetrov navora skupaj ponudi ta pogonski tandem, kar je dovolj za 5,6-sekundni pospešek do hitrosti sto kilometrov na uro. Ja, BMW tudi pri svojemu ekoprogramu visoko na lestvico postavlja vozniške užitke.

V bateriji s kapaciteto 9,2 kilovatne ure naj bi bilo dovolj elektrike za 40-kilometrski domet. Največja hitrost, ki jo taka sedmica lahko doseže zgolj na elektriko oziroma v voznem programu max edrive, pa je 140 kilometrov na uro.

Rekorder na papirju: povprečna poraba 2,1 litra in 49-gramski izpust

Ključno poslanstvo tovrstnega pogona pa je seveda učinkovita raba energije. Po trenutno veljavnih standardih meritve porabe energije naj bi taka sedmica v povprečju bila zmožna stokilometrsko razdaljo prevoziti z le 2,1 litra goriva in 12,5 kilovatne ure električne energije.

Obe vrednosti vključno z 49-gramskim izpustom ogljikovega dioksida na kilometer pa so Bavarci pravzaprav preračunali (testni cikel EU za priključne hibride in hibride) in ne prevozili. Gre torej za laboratorijsko teorijo, ki bo v praksi precej drugačna. Res pa je, da bo taka sedmica v poslovni vozni park nedvomno prinesla imidž ekološko odgovorne korporacije oziroma podjetja.

Ob pametni vožnji glede na pester izbor natančno določenih voznih programov, aktiviranih s stikalom edrive, pa bo njen pogon nedvomno zmogel ponuditi tudi precej varčno vožnjo, sploh ker bo elektrika sedmico vedno spravila v gibanje. Zlasti v gostem urbanem prometu bo lahko prihranek energije precej prepričljiv.

Ne spreglejte