Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

3

Natisni članek

Avtosalon Frankfurt 2017 Dacia Citroen BMW Kia Opel

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Avtomobilski salon IAA Frankfurt 2017

Avtosalon Frankfurt 2017: to je pet ključnih avtov za Slovenijo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

3

Frankfurtski avtomobilski salon bo tudi Slovencem ponudil veliko novega, med ključnimi modeli za slovenski trg pa izstopajo novi dacia duster, kia stonic, opel grandland X, citroën C3 aircross in BMW X3. Ni naključje, da vseh pet izhaja iz razreda športnih terencev oziroma crossoverjev.

avtosalon frankfurt | Foto:

Po dveh letih bo Frankfurt spet gostil drugi najpomembnejši evropski avtomobilski salon leta, ki ga je ob zadnji izvedbi obiskalo več kot 900 tisoč ljudi. Avtomobilski spektakel IAA se dogaja v osrčju nemške avtomobilske industrije, ki je pričakovano ena vročih tem letošnjih nemških parlamentarnih volitev.

V Evropi se vse vrti okrog kompaktnih crossoverjev

Čeprav na avtomobilskem salonu ne sodeluje več tradicionalnih avtomobilskih znamk, bodo na razstavišču pokazali številne novosti. Od superšportnikov do vsakdanjih avtomobilov, pa od študij prihodnosti do razmišljanj o novih trendih mobilnosti. Številne jesenske avtomobilske novosti smo v zadnjih tednih že spoznali in jih zato v naš pregled petih najpomembnejših avtov iz Frankfurta za slovenskega kupca nismo vključili. Med te zagotovo spadajo škoda karoq, seat arona, volkswagen T-roc, hyundai kona in seveda tudi prestižni audi A8.

Osnovni trend salona in tudi našega izbora je jasen: v evropski avtomobilski industriji se vse vrti okrog kompaktnih športnih terencev oziroma crossoverjev. Njihova prodaja se bo po oceni avtomobilskih proizvajalcev do leta 2020 skoraj podvojila (na dva milijona prodanih vozil letno!) in bo tudi prehitela dimenzijsko višji razred podobnih vozil (nissan qashqai, volkswagen tiguan ...). Oba razreda skupaj, med njima je pogosto celo težko zarisati natančno ločnico, postajata ključna za uspeh avtomobilske znamke v Evropi.

Dacia duster: namesto za avto denar nameniti prostemu času

Nova generacija dacie duster. | Foto: Dacia Nova generacija dacie duster. Foto: Dacia

Dacia v Frankfurtu razkriva novo generacijo dusterja, ki se je v zadnjih letih izkazal za pravi evropski avtomobilski hit. Dacia jih je izdelala že več kot milijon, v Sloveniji pa jih je bilo konec lanskega leta registriranih več kot 3.200. Z novo generacijo duster ostaja zvest svoji platformi in dimenzijam. Dobil je precej bolj moderno zunanjost, kar se vidi v novih žarometih, maski motorja, prav tako tudi lučeh na zadku avtomobila. Za zdaj še nismo videli notranjosti francosko-romunskega terenca, ki svoje kupce išče v rangu pod 20 tisoč evri.

"Večina kupcev se poistoveti z znamko Dacia in tem, kar ta ponuja. To je predvsem pustolovščina. Zaradi cenovne dostopnosti lahko preostanek denarja, ki bi šel sicer za nakup vozila, namenijo svojim aktivnostim v prostem času. To so predvsem rekreacija, lov, ribolov in planinarjenje. Lastniki dusterjev so prijatelji narave, radi potujejo in odkrivajo nove kraje. Avto so izbrali zaradi najboljših terenskih zmogljivosti v svojem razredu," položaj dusterja na trgu ocenjuje Igor Petkovič, vodja znamke Dacia za regijo Adriatic.

Od nove generacije pričakuje nadaljevanje dozdajšnje zgodbe, novi duster pa bo v Slovenijo pripeljal februarja prihodnje leto.


Citroën C3 aircross: delitve kupcev z osnovnim C3 ne bo

Citroënova različica crossoverja, ki je dimenzijsko podoben peugeotu 2008. | Foto: Citroën Citroënova različica crossoverja, ki je dimenzijsko podoben peugeotu 2008. Foto: Citroën

Medtem ko je Citroën v Šanghaju razkril športnega terenca C5 aircross, bodo v Frankfurtu razkrili serijski model C3 aircross. S tem avtomobilom se bo Citroën aktivneje vključil v hitro rastoči razred kompaktnih športnih terencev oziroma crossoverjev v Evropi. C3 aircross izhaja s platforme modela C3. V primerjavi z njim je dobil dva centimetra večjo oddaljenost od tal, sicer pa je to 4,15 metra dolg avtomobil. Pri Citroënu stavijo na modularnost notranjosti, barvitost, številne asistenčne sisteme in tudi uporaben prtljažnik – njegova prostornina znaša vsaj 410 litrov. Zadnja klop bo vzdolžno premična za 15 centimetrov.

"Ciljna skupina so aktivne družine z majhnimi otroki, večinoma iz mestnih središč. Namenjen je voznikom, ki iščejo slog, zaščito in visok položaj sedenja," pravijo pri slovenskem uvozniku Citroëna, kjer zaradi prihoda vozila na slovenski trg (januarja 2018) ne pričakujejo njegovega posega v bazo kupcev klasičnega citroëna C3.


Kia stonic: postati želi najbolje prodajana kia v Sloveniji

Kia med kompaktne crossoverje vstopa z dinamično zasnovanim modelom stonic. | Foto: Kia Kia med kompaktne crossoverje vstopa z dinamično zasnovanim modelom stonic. Foto: Kia

Po Hyundaiu zdaj v razred kompaktnih športnih terencev oziroma crossoverjev vstopa tudi sestrska družba Kia. Njihov novi model stonic izhaja z enakih osnov kot hyundai kona. Glavni aduti stonica so kajpak jasni in veljajo za vse podobne modele. To so predvsem trendovska oblika, višji položaj sedenja in vsestranska uporabnost vozila.

Uvozniki znamke Kia v Sloveniji si pri stonicu želijo podobno velikega povpraševanja kot pri tradicionalno dobro prodajanem večjem športnem terencu sportageu. Novi stonic bo po njihovih predvidevanjih prihodnje leto postal celo najbolje prodajana kia v Sloveniji. Na trg prihaja že sredi prihodnjega meseca.

Eden magnetov stonica (poleg dvobarvne karoserije, modernih infozabavnih sistemov ...) bo tudi novi litrski bencinski motor T-GDI, ki bo imel moč 90 kilovatov (120 "konjev"). Temu bodo dodali dva atmosferska bencinska motorja in 1,6-litrski dizelski motor.


Opel grandland X: z uspehi mokke tudi v razred VW tiguana

Grandland X bo Oplov največji športni terenec. | Foto: Opel Grandland X bo Oplov največji športni terenec. Foto: Opel

Opel je od spomladi v francoski lasti, a njihovi avtomobili ostajajo nezgrešljivo nemški. To velja tudi za novi model grandland X, ki bo Oplova najpomembnejša novost frankfurtskega avtomobilskega salona. Ta skoraj 4,5 metra dolgi športni terenec (povsem enako dolg kot volkswagen tiguan) je namenjen največ petim potnikom, po mokki in crosslandu pa bo postal tretji član Oplove družine X. V notranjosti lahko računamo na bogat seznam opreme, ki so jo Nemci vključili že v insignio. Omenimo radarski tempomat, prepoznavanje pešcev, 360-stopinjsko kamero za pogled okrog vozila, prilagodljive žaromete LED in sedeže s certifikatom AGR.  


BMW X3: v Sloveniji od 51 tisočakov

Pri novi generaciji so predvsem izpopolnili vozne lastnosti, udobje v notranjosti in osvežili ponudbo motorjev, oblikovno pa X3 od svojih genov bistveno ne odstopa.  | Foto: BMW Pri novi generaciji so predvsem izpopolnili vozne lastnosti, udobje v notranjosti in osvežili ponudbo motorjev, oblikovno pa X3 od svojih genov bistveno ne odstopa. Foto: BMW

V Sloveniji seveda ne manjka niti kupcev premium vozil in zato v naš izbor uvrščamo tudi novo generacijo BMW X3. Ta je eden najbolje prodajanih športnih terencev svojega razreda, saj so jih od leta 2003 prodali že 1,5 milijona. Prvič bo X3 na voljo tudi v paketu Luxury Line, ki je namenjen najzahtevnejšim kupcem nemške avtomobilske znamke.

X3 je v Sloveniji drugi najbolje prodajani model družine X. Med fizičnimi strankami dosega več kot tretjinski prodajni delež. Cene za novo generacijo X3 so že znane in segajo od 51 tisoč evrov. Avtomobil bosta poganjala štirivaljni dvolitrski ali šestvaljni trilitrski dizelski motor. Vsi modeli imajo štirikolesni pogon in samodejni menjalnik, pri motorju je izjema le model X3 M240i. Njegov bencinski trilitrski šestvaljnik zmore 265 kilovatov (360 "konjev").

Ne spreglejte