Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
11. 7. 2017,
12.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

4

Natisni članek

Torek, 11. 7. 2017, 12.54

6 let, 6 mesecev

Barcelona, Španija: svetovna premiera najboljšega audija vseh časov

Audi A8 – zna voziti sam, masira noge in zgladi luknje na cesti #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

4

Audi A8 in A8 L - svetovna premiera | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

V Barceloni je Audi obrnil nov list avtomobilske zgodovine. Predstavil nam je najboljšega, največjega in najpametnejšega audija vseh časov. Dvomov ni, novi audi A8 je ta hip novi tehnični prvak elitnega avtomobilskega razreda. Z novim sistemom avtopilota Audi AI je prvi serijski avtomobil na svetu, ki zna do hitrosti 60 kilometrov na uro voziti sam. Piko na i pilotirani vožnji postavlja s funkcijo daljinskega parkiranja brez voznika in pametnim vzmetenjem.

Poudarki: visoka stopnja vozniške dinamike, popolna povezljivost ter vrhunsko udobje in varnost.

Vaše mnenje?

Sistem avtonomne vožnje: Z vklopom avtopilota Audi AI vozniku do hitrosti 60 kilometrov na uro ni več treba stalno nadzorovati avtomobila. Pilot za vožnjo v gostem prometu sam speljuje, pospešuje, obrača volan, zavira in ustavi. Je prvi serijski avtomobil z vgrajenim laserskim senzorjem oziroma čitalnikom za nadzor prometa.

Popolna aktivna varnostna oprema za preprečevanje nesreče s 360-stopinjskim nadzorom (senzorji, kamere, radarji in laser) okolice (pre sense 360°): S kar 41 asistenčnimi sistemi za pomoč vozniku A8 postavlja nov rekord umetne inteligence v svojem razredu. V naboru aktivnih vozniških pripomočkov je nova asistenca za križišča. Ta s pomočjo opcijskih radarjev srednjega dosega zaznava vsa vozil, ki prečkajo pot v smeri vožnje. Nova je funkcija natančnega manevriranja z opozorilnikom za robnike.

Oblikovno izstopa zadek z novo generacijo zadnjih OLED-luči, ki oddajajo zelo homogeno svetlobo.  | Foto: Jure Gregorčič Oblikovno izstopa zadek z novo generacijo zadnjih OLED-luči, ki oddajajo zelo homogeno svetlobo. Foto: Jure Gregorčič

Audi A8 in A8 L - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Aktivno, v štirih višinah prilagodljivo podvozje ima pametno vzmetenje (zračno vzmetenje) in hidravlično uravnavane blažilnike za prilagajanje vsakega kolesa posebej glede na podatke o cestni površini, ki jo sproti pregleduje kamera. Prvi avtomobil na svetu, ki v nevarnosti bočnega naleta dvigne karoserijo in dodatno zaščiti potnike.

Najnaprednejša karoserija – arhitektura Audi Space Frame iz kombinacije materialov: karbona (zadnja stena), magnezija (povezovalni stabilizator), toplotno preoblikovanega jekla (potniška celica) in aluminija, v primerjavi s predhodnikom je togost večja do 24 odstotkov. Inženirji obljubljajo nizko raven hrupa.

Audi A8 in A8 L - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Navigacija s funkcijo samostojnega učenja na podlagi voznikovih potovalnih navad, visoko inteligentno načrtovanje poti, podrobni 3D-modeli mest.

Štirikolesno krmiljenje za natančno in odzivno vodljivost pri visokih hitrostih ter izjemno gibljivost avtomobila na omejenem prostoru. Več kot pet metrov dolga limuzina ima manjši obračalni krog kot audi A4.

Štirikolesni pogon quattro z možnostjo športnega diferencial na zadnji osi za zelo dinamično vozno izkušnjo.

Pet motorjev TFSI in TDI (6, 8 in 12 valjev), serijsko opremljenih z blagim, pasivnim hibridnim sistemom (MHEV = mild hybrid electric vehicle) za učinkovito rekuperacijo energije (do 12 kW), 48-voltno pametno električno napeljavo ter naprednim sistemom start in stop, ki prepozna rdečo luč ali stoječo kolono in motor izklopi že med zaustavljanjem, pod hitrostjo 22 kilometrov na uro.

90.600 evrov bo v Nemčiji treba pripraviti za vstopni model A8 in najmanj 94.100 evrov za podaljšani model A8 L.

Novi A8 s podobo povzema linije, začrtane s študijo prologue. V živo je avtomobil zelo markanten, eleganten in predvsem velik, tako po merah kot po samozavesti. V osnovni različic je dolg nič manj kot 5,17 metra. Najzahtevnejši predsedniki uprav in upravniki protokolarnih voznih parkov bodo lahko izbrali še podaljšano različico A8 L s 13 centimetrov daljšo medosna razdaljo in 5,3 metra skupne dolžine. | Foto: Jure Gregorčič Novi A8 s podobo povzema linije, začrtane s študijo prologue. V živo je avtomobil zelo markanten, eleganten in predvsem velik, tako po merah kot po samozavesti. V osnovni različic je dolg nič manj kot 5,17 metra. Najzahtevnejši predsedniki uprav in upravniki protokolarnih voznih parkov bodo lahko izbrali še podaljšano različico A8 L s 13 centimetrov daljšo medosna razdaljo in 5,3 metra skupne dolžine. Foto: Jure Gregorčič

Štirje zakoni avtomobilskega luksuza: podoba, premikanje, percepcija, prostor

Pri Audiju pravijo, da njihov najprestižnejši model A8 v svoji 4. generaciji postavlja nove standarde prihodnosti avtomobilske elite. Po prvih vtisih s svetovne premiere ne gre dvomiti, da gre za tehnološko enega najbolj dovršenih avtomobil, kar jih ta trenutek v serijski proizvodnji ponuja elita avtomobilskega sveta.

Nova osmica v vseh elementih razvoja in zasnove pri Audiju izhaja iz štirih glavnih zakonov oziroma iztočnic avtomobilskega luksuza. To so podoba, premikanje, percepcija in prostor (shape, shift, sense, space). Pri tem res nič niso prepustili naključju.

Avto je izjemno eleganten, čeprav je podoba stvar okusa vsakega posameznika. Z razmerji med površinami, dolžino, pogledom matričnih LED ali laserskih luči in držo ter linijo da vedeti, kdo je. | Foto: Jure Gregorčič Avto je izjemno eleganten, čeprav je podoba stvar okusa vsakega posameznika. Z razmerji med površinami, dolžino, pogledom matričnih LED ali laserskih luči in držo ter linijo da vedeti, kdo je. Foto: Jure Gregorčič

Izlet v prihodnost

Vrata v kabino odpirajo električne kljuke. Ko sedeš vanjo, te v hipu objame spokojna tišina. Potrebuješ nekaj trenutkov, da se zaveš, da je svet ostal zunaj. Izdelava je na ravni najbolj petičnih urarskih mojstrov, materiali jagodni izbor. Pravi salon, zasnovan za vsaj desetletje v prihodnost. Stikal praktično ni, celo prezračevalne šobe krmilijo električne zaslonke.

V primerjavi s predhodnikom je kabina bistveno bolj prestižna, samo poglejte, kako se 10,1-palčni zaslon na dotik v izključenem stanju zaradi svojega črnega ploščatega videza skoraj povsem neopazno integrira v obloge. To je avtomobil digitalne prihodnosti. Odziva se tudi na blazinice prstov, saj se ob aktivaciji določene funkcije na spodnjem ali zgornjem zaslonu v potrditev zasliši in začuti diskretni klik. Avto razume geste, glas in svetlobo.

Obe različici osmice A8 in A8 L bodo proizvajali v tovarni v Neckarsulmu. Na nemški trg bosta avtomobila zapeljala konec letošnje jeseni. Osnovna cena za A8 na nemškem trgu znaša 90.600 evrov, cena za A8 L pa od 94.100 evrov. | Foto: Audi Obe različici osmice A8 in A8 L bodo proizvajali v tovarni v Neckarsulmu. Na nemški trg bosta avtomobila zapeljala konec letošnje jeseni. Osnovna cena za A8 na nemškem trgu znaša 90.600 evrov, cena za A8 L pa od 94.100 evrov. Foto: Audi

Še več, to je avtomobil, ki postavlja temelje, na katerih bo Audi zgradil novo prihodnost kot premium digitalna znamka. Iz nove osmice izhajajo tri glave deklaracijske listine, ki bodo znamko popeljale v novo ero pogonov (Audi e-tron), umetne inteligence v smeri avtonomne vožnje, prometa brez nesreč (avtopilot Audi AI) in popolne komunikacije oziroma številnih storitev, ki bodo povsem spremenile avtomobilsko prihodnost. Med njimi bodo tudi vklopi določenih voznih parametrov ter opreme na daljavo. Da, danes smo bili v Barceloni priča začetku novega avtomobilskega sveta.

Video: Kako deluje avtopilot Audi AI pilot? Pioltirana vožnja 3. stopnje - voznik lahko spusti volan

Audi A8 in A8 L - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Kot prvi serijski avtomobil na svetu je bil novi Audi A8 razvit prav za visoko avtomatizirano vožnjo. V okviru tega na avtocestah in hitrih cestah s fizično ločenimi pasovi v gostem prometu pri hitrosti do 60 km/h nalogo vožnje prevzame Audi AI pilot za zastoje. Sistem se aktivira s pritiskom na AI-tipko na sredinski konzoli.

Pilot za zastoje uravnava speljevanje, pospeševanje, obračanje volana in zaviranje. Vozniku ni več treba stalno nadzorovati vozila. Roke lahko za dalj časa odmakne z volana in se lahko glede na veljavne nacionalne predpise posveti kateri od aktivnosti, ki jih avtomobil podpira, na primer gleda televizijo v vozilu. Ko sistem doseže svoje omejitve, pozove voznika, naj spet sam prevzame nalogo vožnje.

S tehničnega vidika je pilot za zastoje revolucionaren. Med avtonomno vožnjo osrednji krmilnik asistenčnih sistemov (zFAS) sedaj prvič iz skupka podatkov iz senzorjev nenehno izračunava podobo okolice. Poleg radarskih senzorjev, sprednje kamere in ultrazvočnih senzorjev Audi za to – kot prvi proizvajalec avtomobilov nasploh – uporablja tudi laserski čitalnik.

Zmasira in ogreje tudi stopala

Audi A8 | Foto: Audi Foto: Audi Sedeži z izpopolnjeno funkcijo masaže so res udobni, veliko bolj kot prvi razred v Airbusu ali Boeingu, brez pretiravanja. V različici z daljšim medosjem je na desni strani nastavljiv sedež s počivalno funkcijo. Ta vključuje oporo za noge s funkcijo ogrevanja in masaže stopal. Za popoln luksuz delovne pisarne skrbijo matrične bralne LRD-lučke, ki jih poleg številnih drugih funkcij upravlja daljinski upravljalnik za nastavitev zadnjega dela vozila. V razkošju zadnjih VIP-sedežev so šli tako daleč, da so vgradili dodaten senzor osvetljenosti s sončnimi žarki na zadnji polici za optimizacijo klimatizacije, kadar sonce sije od zadaj.

Audi A8 | Foto: Audi Foto: Audi V priznanem avdiobutiku Bang & Olufsen so naročili ozvočenje Advanced Sound System. Gre za predvajanje 3D-zvoka, glasba pa se razvija in širi točno tako, kot je bila posneta v koncertni dvorani. Z enako intenziteto kakovosti tudi na zadnjih sedežih. Osnova za to je algoritem, ki ga je Audi razvil skupaj z inštitutom Fraunhofer.

Komunikacijske podatkovne sposobnosti potekajo po širokopasovni povezavi LTE. Avto ima Audi connect, ki odobri dostop do komunikacijske vmesnika prek pametnih telefonov. Omogoča možnost nastavitve po meri za približno 400 funkcij s šestimi uporabniškimi profili in enim profilom za goste.

V notranjosti je high-tech zasnova. Zgornji 10,1-palčni zaslon na dotik je v izključenem stanju zaradi svojega črnega ploščatega videza skoraj povsem neopazno vdelan v elegantno armaturno ploščo. Upravljalna površina se prikaže takoj, ko se avtomobil odklene. Voznik sistem infotainment upravlja s pritiskom prstov na velikem zaslonu. Na drugem zaslonu na dotik na konzoli sredinskega tunela lahko spreminja nastavitve klimatske naprave in funkcij v službi udobja ter ima možnost vnosa besedila. | Foto: Audi V notranjosti je high-tech zasnova. Zgornji 10,1-palčni zaslon na dotik je v izključenem stanju zaradi svojega črnega ploščatega videza skoraj povsem neopazno vdelan v elegantno armaturno ploščo. Upravljalna površina se prikaže takoj, ko se avtomobil odklene. Voznik sistem infotainment upravlja s pritiskom prstov na velikem zaslonu. Na drugem zaslonu na dotik na konzoli sredinskega tunela lahko spreminja nastavitve klimatske naprave in funkcij v službi udobja ter ima možnost vnosa besedila. Foto: Audi

Novi A8 je izziv za dolgoletnega kralja elite in šprinterja med najprestižnejšima

Novi A8 želi na novo postaviti meje mogočega in predvsem vožnjo pripeljati do treh skrajnih meja: vrhunskega udobja, varnosti ter popolnega gibanja pri vseh hitrostih, tudi najvišjih in najnižjih. Z umetno inteligenco ter razkošjem tehnologije, med katero ne manjka materialov in rešitev, ki so bile še pred kratkim predmet raziskovalnih laboratorijev, zdaj prihaja na ceste z željo, da izzove dolgoletnega kralja luksuza in tudi najbolj prodajano limuzino modre krvi – mercedesa razreda S.

Audi A8 si želi jasno postaviti imidž ter na krilih visoke tehnologije združiti vrhunsko udobje in vozniško dinamiko. Obema najbolj ostrima konkurentoma svete nemške trojice v Ingolstadt zdaj pošiljajo jasno sporočilo, da je prednost v tehniki spet aktualna smer in ter da so naredili avtomobil, v katerem brezpogojno uživa tako voznik kot tudi VIP-potnik.

Glede na trditve Audijevih inženirjev bo osmica na cesti nekaj posebnega. V kabini mir in spokojnost, na kolesih pa ogenj in suveren obračun s fiziko gibanja, ne glede na ostrino linije skozi zavoj. | Foto: Audi Glede na trditve Audijevih inženirjev bo osmica na cesti nekaj posebnega. V kabini mir in spokojnost, na kolesih pa ogenj in suveren obračun s fiziko gibanja, ne glede na ostrino linije skozi zavoj. Foto: Audi

Po tem, kar smo videli, otipali in doživeli na svetovni premieri, lahko brez slabe vesti napišemo, da osmica za seboj po tehnični plati, opremi, luksuzu in umetni inteligenci pušča vedno aktualnega konkurenta iz Bavarske, BMW-ja serije 7.

Audija A8 4. generacije še nismo vozili, aktualno sedmico BMW smo, za volan prenovljenega razreda S pa bomo sedli konec meseca. Glede na trditve Audijevih inženirjev bo osmica na cesti nekaj posebnega. V kabini mir in spokojnost, na kolesih pa ogenj in suveren obračun s fiziko gibanja, ne glede na ostrino linije skozi zavoj.

Nos je manj drzno oblikovan kot zadnji dela avtomobila, s katerim se osmica odločno ločuje od podobe preostalih modelov Audijevega družinskega drevesa. Kljub temu v njegovem pogledu na cesto izstopa pokončen, izredno širok enodelni okvir mreže hladilnika, ki skupaj z matrični LED ali laserskimi luči izriše podobo markantnega stroja. | Foto: Jure Gregorčič Nos je manj drzno oblikovan kot zadnji dela avtomobila, s katerim se osmica odločno ločuje od podobe preostalih modelov Audijevega družinskega drevesa. Kljub temu v njegovem pogledu na cesto izstopa pokončen, izredno širok enodelni okvir mreže hladilnika, ki skupaj z matrični LED ali laserskimi luči izriše podobo markantnega stroja. Foto: Jure Gregorčič

Krepko čez pet metrov, medosje lahko doseže 3,1 metra

Poslovna limuzina najvišjega kova mora ponuditi prostor, udobje prostora da dodatne centimetre v stilu. A8 je velik avtomobil. V primerjavi s predhodnikom je v osnovi zrasel za 3,7 centimetra in v dolžino meri 5,17 oz. 5,30 metra v različici s podaljšanim medosjem. Prostor v kabini v osnovi definira skoraj tri metre med osema. Za lažjo predstavo: smarta fortwo bi z malce previdnosti lahko bočno parkirali med obe osi nove osmice. Za protokol diplomatskih prevozov, najzahtevnejše predsednike vlad, uprav multinacionalk, pa ministre, zvezdnike … V resnici je tisto pravo poslovno udobje res podčrtano v modelu A8L.

Različica: A8  A8 L (daljše medosje) Razlika v primerjavi s predhodnikom
Dolžina: 5.172 mm 5.302 mm + 37 mm
Širina: 1.945 mm 1.945 mm - 4 mm
Višina: 1.473 mm  1.488 mm + 13 mm oziroma +17 mm
Medosna razdalja: 2.988 mm 3.128 mm + 6 mm

Audi A8 in A8 L - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Prihaja priključni hibrid z indukcijskim polnjenjem ter žametni spev in silovit potisk 12-valjnika

Jedro pogona predstavljajo štirje motorji s šestimi in osmimi valji v bencinski tehnologij TFSI in dizelski TDI. Ti bodo vsa štiri kolesa zaradi quattro pogona gnali prek osemstopenjskega samodejnega menjalnika tiptronic. Vrh ponudbe bo sklenil kralj navora in moči, šestlitrski bencinski motor W12 z 12 valji in 430 kilovati oziroma 585 "konji". Obljubljajo božanstvo zvoka in potiska.

Ob začetku prodaje bosta v nosu osnova šestvaljna turbomotorja 3.0 TDI in 3.0 TFSI z močjo 210 kilovatov (286 KM) oziroma 250 kilovatov (340 KM). Nadgradnjo zmogljivosti obeh osnovnih strojev bosta ravno ob vstopu na trge ponudila motorja z dvema valjema in litrom večjo prostornino, osemvaljni dizel 4.0 TDI z močjo 320 kilovatov (435 KM) in osemvaljni bencinar 4.0 TFSI z močjo 338 kilovatov (460 KM).

Audi A8 in A8 L - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Vseh pet agregatov deluje v kombinaciji z jermenskim zaganjalnim alternatorjem, ki je osrednji del 48-voltnega električnega omrežja. Ta pasivna hibridna tehnologija (MHEV = mild hybrid electric vehicle) osmici omogoča jadranje z izključenim motorjem ter hiter in miren ponovni zagon motorja.

Kasneje bo floto prestiža dopolnil še e-tron "zeleni" program s priključnim hibridom audi A8 L e-tron quattro. Zavezništvo 3.0-litrskega bencinarja TFSI in elektromotorja ter dodatne energije iz litij-ionske baterije bo vozniku postreglo s kar 330 kilovati (449 KM) in 700 njutonmetri sistemske moči ter navora. Zgolj na elektriko naj bi ta hibrid prevozil 50-kilometrsko razdaljo. Zanj bo na voljo tudi brezžični indukcijski talni polnilec, ki ga bo mogoče namesti v domačo garažo v obliki talne plošče. Indukcija bo baterijo polnilna z največjo močjo 3,6 kilovate na sprejemni tuljavi v vozilu.

Katerega velikoserijskega predstavnika najprestižnejšega, elitnega avtomobilskega razreda do 150 tisoč evrov bi najraje vozili?

  • Novega audija A8 zaradi najbolj naprednega sistema pilotirane vožnje in pogona quattro.
    49,29 %
    312 glasov
  • Prenovljenega kralja razreda, mercedes-benza razreda S, zaradi tradicije, tehnike in udobja.
    29,54 %
    187 glasov
  • BMW-ja serije 7 zaradi tradicionalno izjemnih voznih lastnosti.
    11,69 %
    74 glasov
  • Lexusa LS zaradi svojevrstne filozofije prestiža in tehnike ter japonske perfekcije.
    9,48 %
    60 glasov
Oddanih 633 glasov
Ne spreglejte