Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
7. 7. 2017,
9.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

3

Natisni članek

hibridni avtomobili Audi

Petek, 7. 7. 2017, 9.22

6 let, 6 mesecev

48-voltna električna napeljava za hibridno varčevanje energije

Audi A8 bo s pametno električno napeljavo varčeval z gorivom #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

3

Audi pasivni hibridni sistem MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle) | Foto Audi

Foto: Audi

Audi bo v novi generaciji svojega največjega in najprestižnejšega modela A8 postregel s številnimi naprednimi tehničnimi rešitvami. Prvič bodo to veliko poslovno limuzino serijsko opremili z elektrificiranim pogonskim sklopom, kar pomeni, da bodo vsi motorji opremljeni s pasivno hibridno tehnologijo. V praksi to pomeni za sedem decilitrov manjšo porabo goriva na sto kilometrov in zelo suveren odziv motorja.

Pametna 48-voltna električna napeljava

Jermenski zagonski alternator | Foto: Audi Jermenski zagonski alternator Foto: Audi Učinkovit zagon motorja in pametno upravljanje sistema rekuperacije energije ter oskrba sekundarnih porabnikov energije v avtomobilu pomembno vplivajo na celotno učinkovitost pogonskega sistema. Vse več proizvajalcev - med njimi polega Audija tudi Mercedes, ki nam je podobne rešitve predstavil v svojem tehničnem templju - zato razvija pametno električno napeljavo. Ta temelji na 48-voltni napetosti glavnega električnega sistema avtomobila in odpira nove možnosti.

V novi osmici, ki jo bomo v živo prvič srečali 11. julija v Barceloni, bodo zato vsi motorji serijsko opremljeni z "blago" oziroma pasivno hibridno tehnologijo. Osnove te energijske zasnove predstavlja prav 48-voltno električno omrežje, ki bo v novem A8 prvič serijsko uporabljeno kot glavno električno omrežje.

Video: Tako deluje Audijev pasivni hibridni sistem MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle)

Prednost jermenskega zagonskega alternatorja je najbolj opazna v praksi, ko se voznik približuje rdeči luči na semaforju ali krožišču. Če se luč na semaforju med počasnim približevanjem z zaviranjem spremeni v zeleno ali če v krožišču nastane prostor za vključevanje v promet ter voznik spusti zavorni pedal, se motor z notranjim zgorevanjem zažene skorajda hipno, avtomobil pa pospeši brez zakasnitve. To, pravijo Audijevi inženirji, je mogoče samo z jermenskim zagonskim alternatorjem, ki je stalno povezan z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Zasnova sistema MHEV

Audi pasivni hibridni sistem MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle) | Foto: Audi Foto: Audi

Pasivni oziroma blagi hibridni pogon sestavljata dve osrednji komponenti: prva je tekočinsko hlajeni 48-voltni jermenski zagonski alternator, ki bo dopolnjeval običajni zaganjalnik – ta bo v novem Audiju A8 v uporabi le še pri hladnih zagonih -, druga pa litij-ionska baterija v prtljažniku, ki predstavlja zbiralnik energije za pasivno hibridno vozilo (MHEV = Mild Hybrid Electric Vehicle). Baterija ima polnilno kapaciteto deset amperskih ur in deluje pri napetosti 48 voltov.

Energijsko jadranje

V hitrostnem območju med 55 in 160 kilometri na uro do 40 sekund povsem neslišno jadra z ugasnjenim motorjem in povsem brez izpustov. | Foto: Audi V hitrostnem območju med 55 in 160 kilometri na uro do 40 sekund povsem neslišno jadra z ugasnjenim motorjem in povsem brez izpustov. Foto: Audi

Elektrificiran pogon na zanimiv in predvsem učinkovit način združuje upravljanje energije in udobje vožnje. Četrta generacija osmice bo znala učinkovito izkoriščati lastno inercijo, v hitrostnem območju med 55 in 160 kilometri do 40 sekund povsem neslišno jadrati z ugasnjenim motorjem in povsem brez izpustov. 40-sekundni interval se zdi kratek, a na dolgi vožnji sekunde hitro postanejo minute in seštevek prihranjene energije nikakor ne bo zanemarljiv.

Takoj, ko bo voznik znova pohodil stopalko za plin, bo jermenski zaganjalni alternator hipno in mehko pognal motor. Funkcija start & stop pa bo lahko aktivirana pri hitrosti 22 kilometrov na uro.

Nova vrsta pogona na poseben način združuje učinkovitost in udobje – pri četrti generaciji audija A8 je neslišno jadranje mogoče v hitrostnem območju med 55 in 160 kilometri na uro. Avtomobil tako lahko s popolnoma izključenim motorjem do 40 sekund jadra brez emisij. Takoj ko voznik spet doda plin, jermenski zaganjalni alternator hitro in izjemno udobno ponovno zažene motor.

Takoj, ko bo voznik znova pohodil stopalko za plin, bo jermenski zaganjalni alternator hipno in mehko pognal motor. Funkcija start & stop bo lahko aktivirana pri hitrosti 22 kilometrov na uro. | Foto: Audi Takoj, ko bo voznik znova pohodil stopalko za plin, bo jermenski zaganjalni alternator hipno in mehko pognal motor. Funkcija start & stop bo lahko aktivirana pri hitrosti 22 kilometrov na uro. Foto: Audi

Start & stop se prilagaja prometu

Veliko udobneje bo v tej prestižni limuzini deloval tudi sistem start & stop, ki bo aktiven že pri hitrosti 22 kilometrov na uro, kar pomeni, da se delovanje motorja izklopi že med približevanjem semaforju oziroma križišču ali stoječi koloni. Umetna inteligenca tega avtomobila je tako napredna, da zna razlikovati med različnimi prometnimi situacijami. Ko je pot pred avtomobilom prosta, jermenski zagonski alternator hitro zažene motor, zato lahko novi audi A8 pospeši brez zamude.

Če vozilo dlje časa stoji v zastoju ali gneči ali če voznik želi višjo, energijsko zahtevnejšo stopnjo hlajenja kabine, se motor samodejno zažene. Novost je še prediktivni komfortni zagon, ki sam prepozna spremembo v prometu in takoj, ko vozilo pred stoječim A8 spelje, motor zažene, tudi če voznik še vedno pritiska na zavorni pedal. V tem primeru sistem sklepa, da bo voznik spontano sledil prometnemu toku.

Pasivni oziroma blagi hibridni pogon sestavljata dve osrednji komponenti: prva je tekočinsko hlajeni 48-voltni jermenski zagonski alternator, ki bo dopolnjeval običajni zaganjalnik – ta bo v novem Audiju A8 v uporabi le še pri hladnih zagonih. V shemi študije audi prologue so prikaz umestitve hibridnega sistema MHEV in vsi njegovi, zgoraj opisani sestavni deli. | Foto: Audi Pasivni oziroma blagi hibridni pogon sestavljata dve osrednji komponenti: prva je tekočinsko hlajeni 48-voltni jermenski zagonski alternator, ki bo dopolnjeval običajni zaganjalnik – ta bo v novem Audiju A8 v uporabi le še pri hladnih zagonih. V shemi študije audi prologue so prikaz umestitve hibridnega sistema MHEV in vsi njegovi, zgoraj opisani sestavni deli. Foto: Audi

Kamere in številni senzorji komunicirajo s pogonom in vodijo energijske tokove

Za čim učinkovitejše ravnanje z energijo so A8 opremili z zmogljivim pogonskim "menedžmentom". Ta ima na voljo cel niz senzorjev in kamero, prek katerih zajema veliko količino podatkov o poti in na podlagi natančne analize s ceste prilagaja delovanje pogona. Avtomobil tako sam prepozna, kdaj bo rekuperiranje najučinkovitejše in kdaj bo več prihranka z jadranjem. Pri tem audi A8 energije ne regenerira le pri zaviranju ali v fazah brez dodajanja plina, ampak tudi ko se pri jadranju približa spredaj vozečemu vozilu. Vsi ti natančno vodeni manevri povečujejo udobje vožnje in predvsem znižujejo porabo goriva ter stopnjo izpuščenih plinov. Ta pasivni hibridni pogon porabo novega audija A8 zniža tudi za slab liter oziroma sedem decilitrov goriva na sto kilometrov. V celotni življenjski dobi oziroma maratonski kilometrini takih poslovno-protokolarnih avtomobilov pa so to že veliki prihranki.

Video: Audi je z novo osmico naredil veliko število kilometrov po vsem svetu in tudi na rdeči preprogi s Spidermanom

Ne spreglejte