Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
14. 6. 2017,
9.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

3

Natisni članek

hyundai kona Hyundai SUV kbm

Sreda, 14. 6. 2017, 9.01

6 let, 6 mesecev

Evropska premiera novega hyundaia v Milanu

Evropska premiera: hyundai kona – ker na mladih svet stoji #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

3

Hyundai Kona - evropska premiera Milano | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

V eni izmed najvplivnejših evropskih prestolnic mode Milanu smo se na evropski premieri prvič v živo srečali z novim kompaktnim športnim terencem hyundaiem kono. Korejci so zasnovo pomembnega avtomobila zaupali mladim oblikovalcem in inženirjem. Avto je nedvomno najprej zelo drzen, a še vedno praktičen in precej pameten. Z njim in njemu podobnimi si Hyundai do leta 2021 želi postati vodilna azijska znamka na evropskih cestah.

Poudarki:

Napovedujejo tudi povsem električno gnano kono. | Foto: Jure Gregorčič Napovedujejo tudi povsem električno gnano kono. Foto: Jure Gregorčič Tehnični podatki: motorji in mere | Vaše mnenje | Foto: Kako je videti na cesti?

Oster in drzen dizajn z izstopajočim sprednjim delom z dvojnimi LED-lučmi in dvobarvno karoserijo.

2,6 metra medosne razdalje za razmeroma prostorno kabino in prtljažnik s prostornino od 361 do 1.143 litrov (deljiva klop v razmerju 60:40).

Štirikolesni pogon in sedemstopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko (7DCT).

Povezljivost in komunikacija: sedem- ali osempalčni zaslon, nov projekcijski HUD-zaslon, navigacija, zmogljiv Krellov avdiosistem, brezžično indukcijsko polnjenje telefona, aplikacije Apple car play, Android auto, live infostoritve (vreme, promet, radarji …). | Foto: Jure Gregorčič Povezljivost in komunikacija: sedem- ali osempalčni zaslon, nov projekcijski HUD-zaslon, navigacija, zmogljiv Krellov avdiosistem, brezžično indukcijsko polnjenje telefona, aplikacije Apple car play, Android auto, live infostoritve (vreme, promet, radarji …). Foto: Jure Gregorčič Sodobni turbomotorji: novi litrski bencinski trivaljnik 1.0 T-GDI (88 kW in 172 Nm), 1,6-litrski bencinski T-GDI (130 kW in 265 Nm) in dve različic novega 1,6-litrskega U-dizla s 85 in 100 kilovati ter do 320 njutonmetri navora.

Sistemi aktivne varnosti: samodejno zaviranje v sili s prepoznavanjem pešcev (deluje od hitrosti osem km/h navzgor), nadzor prečnega prometa za vozilom, nadzor mrtvih kotov in smeri znotraj pasu, prilagodljiv svetlobni snop …

Na slovenski trg kona pride oktobra, cene še niso znane, bo pa cenovni prag postavljen nižje kot pri tucsonu, za katerega je pri nas treba odšteti najmanj 19.990 evrov.

Novi hyundai kona - nagovor evropskih kupcev z dinamiko in svežino

Kona v dolžino meri dobrega 4,1 metra (4.165 mm), kolesa so pomaknjena proti zunanjim robovom karoserije, zato je med osem 2,6 metra prostora, kar se pozna pri udobju potniške kabine. Za SUV ima razmeroma nizko višino, saj ta ne preseže 1,6 metra (1.550 mm) in posledično je nižje tudi težišče, kar pozitivno vpliva na vozne lastnosti.  | Foto: Jure Gregorčič Kona v dolžino meri dobrega 4,1 metra (4.165 mm), kolesa so pomaknjena proti zunanjim robovom karoserije, zato je med osem 2,6 metra prostora, kar se pozna pri udobju potniške kabine. Za SUV ima razmeroma nizko višino, saj ta ne preseže 1,6 metra (1.550 mm) in posledično je nižje tudi težišče, kar pozitivno vpliva na vozne lastnosti. Foto: Jure Gregorčič

Na mladih svet stoji

Mladi avtorji drzne kone. Nastopili so zelo samozavestno in prepričljivo. Naredili so zanimiv avtomobil. | Foto: Jure Gregorčič Mladi avtorji drzne kone. Nastopili so zelo samozavestno in prepričljivo. Naredili so zanimiv avtomobil. Foto: Jure Gregorčič Na predstavitvi v Milanu je hitro postalo jasno, zakaj po podobi kona kar precej odstopa od že videnih in voženih športnih terencev te znamke.

Zasnove avtomobila so se lotili mladi inženirji in oblikovalci, ki mobilnost v najširšem pomenu besede gledajo skozi prizmo izrazito sodobnega pristopa. Mladi so naredili športnega terenca po načelih sodobnega sveta. Morda bi kdo pričakoval izrazito ozko usmerjen avtomobil, a to kona zagotovo ni.

Je pa zelo drzna, še vedno praktična ter opremljena z vsemi dodatki za varnejšo in manj stresno vožnjo. Hyundai ima s tem avtomobilom, ki spada v razred kompaktnih športnih terencev, velike načrte.

Karoserija je zasnovana po načelih lahke in čvrste gradnje. Najlažja kona tehta 1.233 kilogramov. | Foto: Jure Gregorčič Karoserija je zasnovana po načelih lahke in čvrste gradnje. Najlažja kona tehta 1.233 kilogramov. Foto: Jure Gregorčič Zavedajo se, da konkurenca raste bliskovito, letos so avtomobil take zasnove že predstavili pri Citroënu, "udarila" bo tudi sestrična Kia, prihaja pa še ofenziva malih terencev iz koncerna Volkswagen.

Avto nakazuje gene prihodnosti vseh športnih terencev te znamke, kar je potrdil tudi eden ključnih ljudi koncerna Peter Schreyer, ki je znamko preobrazil v smer evropskega uspeha. Računajo, da bo kona znala privabiti nove kupce. Izkušeni Schreyer, ki je bedel nad razvojem podobe kompaktnega SUV, je čestital ekipi mladih oblikovalec in inženirjev za odlično opravljeno delo.

V notranjosti pozorno oko opazi sorodnost z novim modelom i30, so pa poskrbeli za lične podrobnosti, na primer šive v barvnem odtenku karoserije. | Foto: Jure Gregorčič V notranjosti pozorno oko opazi sorodnost z novim modelom i30, so pa poskrbeli za lične podrobnosti, na primer šive v barvnem odtenku karoserije. Foto: Jure Gregorčič

Pogumni načrti

(Pre)drznosti koni ne gre očitati. Z malce domišljije bi lahko zapisali, da je v podobi mogoče prepoznati tudi kakšno podobnost s francoskim posebnežem cactusom in dinamično mazdo CX-3. | Foto: Jure Gregorčič (Pre)drznosti koni ne gre očitati. Z malce domišljije bi lahko zapisali, da je v podobi mogoče prepoznati tudi kakšno podobnost s francoskim posebnežem cactusom in dinamično mazdo CX-3. Foto: Jure Gregorčič Hyundai poudarja, da so v zadnjih dveh letih zamenjali in prenovili 90 odstotkov svoje modelske ponudbe ter da je dobrega pol milijona (505.396) lani prodanih avtomobilov na stari celini v 90 odstotkih razvitih in narejenih v Evropi po meri evropskega kupca. Na ceste 31 evropskih držav, med katerimi je tudi Slovenija, je od leta 2001 zapeljalo že več kot 1,4 milijona športnih terencev te korejske znamke. Tucson je na primer z več kot 200 tisoč prodanimi avtomobili eden najuspešnejših oziroma prodajno najhitreje rastočih SUV-modelov evropskega trga. Dobre številke dosega tudi v Sloveniji.

Kono Hyundai predstavlja kot pomemben mejnik na poti do pogumno zastavljenega cilja. Do leta 2021  želi Hyundai postati najbolj prodajana azijska zanamka v Evropi. Tehnološki napad so pripravili velikopotezno, saj nameravajo do prej omenjene letnice na evropski asfalt poslati nič manj kot 30 novih modelov in njihovih različic. Krepili bodo tudi svojo hibridno in električno zgodbo nizkoogljične mobilnosti.

Premiera v Milanu kot vplivni prestolnici mode. Kona si želi postati ikona, modna ikona svojega razreda. | Foto: Jure Gregorčič Premiera v Milanu kot vplivni prestolnici mode. Kona si želi postati ikona, modna ikona svojega razreda. Foto: Jure Gregorčič

Peter Schreyer za Siol.net: Kona zagotovo ni dolgočasen avtomobil

Oblikovalski guru Peter Schreyer je vedno zanimiv sogovornik. (Foto: Matej Kačič) | Foto: Jure Gregorčič Oblikovalski guru Peter Schreyer je vedno zanimiv sogovornik. (Foto: Matej Kačič) Foto: Jure Gregorčič Na premieri kone smo stopili do enega od ključnih strategov tega korejskega avtomobilskega velikana, moža, ki je podpisan pod obliko nekaterih najzanimivejših avtomobilov sodobnega časa, oblikovalskega guruja Petra Schreyerja. Kako on vidi kono? "Je pravi izraz, pravi poklon in izjava življenjskega sloga. Res je 'kul' avto in ne samo običajen SUV."

Kona je oblikovana precej drzno. Na avtomobilu je veliko podrobnosti, s katerimi želi izstopati. Morda bo za koga celo preveč drzna. Petra Schreyer pravi: "No, zagotovo ni dolgočasen avtomobil. Nikakor ne bi hoteli narediti dolgočasnega avtomobila." Dodaja, da gledamo nov pristop, iz katerega bo zanamka gradila novo SUV-identiteto.

Eden najpomembnejših strategov tega korejskega proizvajalca, mojster oblikovanja Peter Schreyer, ki je znamko popeljal v smer želja evropskih kupcev, je kono predstavil kot globalni avtomobil, ki bo zanimiv za kupce v Aziji, Ameriki in Evropi. | Foto: Jure Gregorčič Eden najpomembnejših strategov tega korejskega proizvajalca, mojster oblikovanja Peter Schreyer, ki je znamko popeljal v smer želja evropskih kupcev, je kono predstavil kot globalni avtomobil, ki bo zanimiv za kupce v Aziji, Ameriki in Evropi. Foto: Jure Gregorčič Glede primerjave z vse več tekmeci v razredu kompaktnih športnih terencev Schreyer samozavestno izstreli kot iz topa: "Boljša je!"

Ker oblikovanje ob preostalih ključnih elementih razvoja novega modela, kot so prostor, vozne lastnosti, varnost itd., postaja vse bolj pomembno, smo izkušenega oblikovalca vprašali, ali ob vseh dosežkih čuti pritisk odgovornosti za všečno stran avtomobila oziroma uspeh ali neuspeh podobe, ki mora biti za povrhu še dovolj praktična in aerodinamična:

"Da, vsi se srečujemo s tem. Vozne lastnosti so sicer še vedno zelo, zelo pomembne. To, kako se avto pelje, kako vodljiv je. To je zelo pomembno, ampak zelo veliko odgovornost imamo tudi na strani oblikovanja, česar se zavedam. Oblika, podoba avtomobila v najširšem pomenu besede je nedvomno eden ključnih dejavnikov za uspeh avtomobila."

Čeprav je kona v primerjavi z večino športnih terencev postavljena nekoliko bližje asfaltu, saj oddaljenost od tal zanaša ne ravno visokih 17 centimetrov, je vstopanje in izstopanje iz kabine še vedno precej udobno. Zaradi nižje postavljenega težišča in menda precej natančno uravnotežene karoserije inženirji obljubljalo odlične vozne lastnosti in zelo natančno vodljivost. Bomo videli, ko se srečamo na asfaltu. | Foto: Jure Gregorčič Čeprav je kona v primerjavi z večino športnih terencev postavljena nekoliko bližje asfaltu, saj oddaljenost od tal zanaša ne ravno visokih 17 centimetrov, je vstopanje in izstopanje iz kabine še vedno precej udobno. Zaradi nižje postavljenega težišča in menda precej natančno uravnotežene karoserije inženirji obljubljalo odlične vozne lastnosti in zelo natančno vodljivost. Bomo videli, ko se srečamo na asfaltu. Foto: Jure Gregorčič

Prvi vtis: (pre)drzna podoba in praktična kabina

361 litrov osnovne prostornine | Foto: Jure Gregorčič 361 litrov osnovne prostornine Foto: Jure Gregorčič V gneči evropske premier smo se prebili do sedežev kone. Notranjost se precej spogleduje z novim i30, kar ni nič napačnega. Ergonomsko je glede na prvi vtis kona celo bolj prepričljiva od velikega in razkošnega santa fe.

Med stikali je več reda. Na vrhu armature je trendovska tablica po zgledu premium konkurentov. Izdelava je na visoki ravni, notranjost pa ponuja prijetne dodatke, kot so šik šivi v barvi karoserije. Lepo.

Kljub manjši oddaljenosti od tal (17 cm) se še vedno vstopa in izstopa udobno, kar je zaščitni znak športnih terencev.

Hyundai Kona - evropska premiera Milano | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Sedežni položaj je dobro nastavljiv, preglednost pa težko ocenimo v dvorani in veliki gneči.

Prtljažnik je povprečno velik (361 litrov), a lepo obdelan in dostopen ter opremljen z dvojnim dnom. Zadnja klop se deli v razmerju 60:40. 2,6 metra medosne razdalje se pozna na zadnji klopi, kjer bodo povprečno visoki potniki sedeli čisto spodobno. Kabina na splošno nikakor ne ponuja utesnjenega občutka, glede na prvi vtis bi si upali trditi, da je med bolj prepričljivimi med konkurenti. Več bosta pokazala test in prva vožnja, kjer bomo preverili tudi obljube o vozniških užitkih in natančni vodljivosti ter zanesljivi legi.

Povprečno visok potnik (tam okoli 180 centimetrov) tudi na zadnji klopi ne bo imel težav s prostorom za kolena, več kot v nekaterih tekmecih pa je tudi prostora okoli ramen in nad glavo. | Foto: Jure Gregorčič Povprečno visok potnik (tam okoli 180 centimetrov) tudi na zadnji klopi ne bo imel težav s prostorom za kolena, več kot v nekaterih tekmecih pa je tudi prostora okoli ramen in nad glavo. Foto: Jure Gregorčič

Fotogalerija: Tako je videti na cesti

Fotogalerija
1 / 15

Tehnični podatki: motorji ob vstopu na trg

Različica: Motor: Pogon in menjalnik: Zmogljivosi: Poraba in izpusti:
1.0 T-GDI turbo bencinski, trivaljni vrstni, 998 cm3, 88 kW (120 KM) pri 6000 vrt./min., 172 Nm od 1500 do 4000 vrt./min. 6-stopenjski ročni, pogon spredaj 181 km/h in 12 s od 0 do 100 km/h 5,3 l na 100 km in 119 g CO2/km
1.6 T-GDI turbo bencinski, 4-valjni vrstni, 1591 cm3, 130 kW (177 KM) pri 5500 vrt./min., 265 Nm od 1500 do 4500 vrt./min. 7-stopenjski samodejni 7DCT, štirikolesni pogon 205 km/h in 7,9 s od 0 do 100 km/h 7,3 l na 100 km in 169 g CO2/km
Mere in mase: dolžina: 4165 mm, širina: 1800 mm, višina: 1550 mm, medosna razdalja: 2600 mm, oddaljenost od ta: 170 mm, prtljažnik: od 361 do 1143 litrov, masa: od 1233 kg (1.0 T-GDI) do 1401 kg (1.6 T-GDI)

Kaj menite o novem SUV-oblikovanju znamke Hyundai? Vam je kona všeč?

  • Da, zelo zanimiva in precej drzna oblika, ki me pritegne.
    73,61 %
    265 glasov
  • Ne, za moj okus preveč vsega in slog, ki spominja na križanca med mazdo CX-3 in citroënom cactusom.
    20,28 %
    73 glasov
  • Ne morem se odločiti, avto je res videti precej poseben in nikakor ne dolgočasen.
    6,11 %
    22 glasov
Oddanih 360 glasov

 

Ne spreglejte