Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
4. 8. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

4

Natisni članek

Citroën

Nedelja, 4. 8. 2019, 4.00

4 leta, 8 mesecev

Svetovno srečanje "spačkov" na Hrvaškem

Avtomobilska norišnica na Hrvaškem, kmalu tudi v Sloveniji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

4

spaček | Skupno se je zbralo okrog tri tisoč vozil iz 37 različnih držav. | Foto 2cv.hr

Skupno se je zbralo okrog tri tisoč vozil iz 37 različnih držav.

Foto: 2cv.hr

Samobor pri Zagrebu je v tem tednu gostil svetovno srečanje priljubljenih Citroenovih spačkov in Hrvaška je postala pravo središče teh francoskih starodobnikov. Čez štiri leta želijo podobno srečanje spet organizirati v Sloveniji.

Avtomoto Krasni avti v Parizu, med njimi tudi Slovenci #foto

Citroënovega spačka ni potrebno posebej predstavljati. Ta model z originalno oznako 2CV se je prav gotovo zapisal med najbolj kultne in prepoznavne avtomobilske ikone. Predstavili so ga pred 71 leti na pariškem avtomobilskem salonu in tega leta začeli tudi že izdelovati. Proizvodnja avtomobila z zračno hlajenim dvotaktnim motorjem se je končala šele leta 1990. Vseh so izdelali 3,8 milijona. Na njegovi zasnovi so izdelali tudi modele kot sta bila diana in ami.

Okolica Samobora in Zagreba v znamenju spačkov

Zadnji teden je svetovno srečanje teh avtomobilov gostil hrvaški Samobor. Tovrstna srečanja sicer organizirajo že od leta 1975. Poleg druženja lastnikov je glavni namen teh srečanj tudi vzdrževanja sporočila in zgodovinske vrednosti teh vozil. Hrvati so tako gostili že 23. srečanje 'spačkov', med zbranimi pa je bilo kajpak tudi več drugih starih avtomobilov francoske znamke. Središče je bilo sicer v Samoboru, a organizirali so tudi posamezne avtomobilske izlete po celinskem delu države in tudi delu jadranske magistrale.

Skupno se je zbralo okrog tri tisoč vozil iz 37 različnih držav. Eden med njimi se je iz Anglije do Samobora vozil šest dni. Dogodek je letos sovpadal tudi s stoletnico znamke Citroën. Ta je bila pozneje priljubljena in številčna tudi v Sloveniji, saj so nekatere modele izdelovali tudi v koprskem Cimosu.

Video - vrhunci dogajanja v okolici Samobora in Zagreba:

Bienalno srečanje čez štiri leta v Sloveniji?

Leta 2017 so srečanje gostili Poljaki, letos Hrvati, čez dve leti pa se karavana seli v Švico. Leta 2023 pa si organizacije tega dogodka želijo slovenski ljubitelji teh Citroënovih vozil, ki imajo v Sloveniji prav tako množičen in močan klub. Vanj je namreč včlanjenih več kot 600 članov.

Leta 1995 so tako srečanje spačkov že organizirali v Skokah pri Mariboru in takrat se je tam zbralo skoraj dva tisoč starih citroënov. Čez štiri leta si želijo tak dogodek ponoviti in kandidaturo zanj so zadnje dni predstavljali tudi na Hrvaškem.  

Video - Slovenci v Samoboru

 

spaček | Foto: 2cv.hr Foto: 2cv.hr

spaček | Foto: 2cv.hr Foto: 2cv.hr

spaček | Foto: 2cv.hr Foto: 2cv.hr

Ne spreglejte