Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2016,
7.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

Audi Športni Avtomoto

Torek, 26. 4. 2016, 7.11

6 let, 7 mesecev

Audi TT RS – z novim 2,5-litrskim 5-valjnikom do 400 "konjev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Audi TT RS roadster in copupe | Foto Audi

Foto: Audi

Audi je svoj TT, majhen kupe ali kabriolet na salonu avtomobilov v Pekingu predstavil v športno-dirkaški različici RS. Konjev pod motornim pokrovom je dovolj, da stotica "pade" prej kot v štirih sekundah, merilnik hitrosti pa se ustavi pri 280 kilometrih na uro.

Očem vidna zunanja agresivna podoba in skrite izboljšave motorja

Audi TT RS roadster in copupe | Foto: ciril komotar Foto: ciril komotar

Za različico RS so pri Audiju seveda poskrbeli, da bo hitro prepoznavna. Opazno večje reže za zajem zraka, spremenjen vzorec velike maske hladilnika, še ostrejši videz prednjega dela, izrazite obrobe pragov, nepomičen zadnji spojler, dva velika, ovalna zaključka izpuha in še za centimeter nižja karoserija ne morejo uiti očesu.

Na prvi pogled se zdi, da tisto, kar je očesu skrito pod prednjim pokrovom, ni novo, saj se marsikaj ključnega bere kot pri TT RS druge generacije Audijevega TT iz leta 2009: prečno nameščen vrstni 5-valjni TFSI prostornine 2.480 kubičnih centimetrov. A pri Audiju zagotavljajo, da so ga v celoti prenovili: v celoti aluminijast motor je lažji, ima zmanjšano notranje trenje, valje v bloku zelo skupaj, dvojni vbrizg (neposreden ali posreden), zaporedje vžiga pa takšno, da si nikdar ne sledita dva sosednja valja. Rezultat je za 60 "konjev" večja največja motorna moč in – menda – presunljiv in značilen zvok. In seveda: skupnih 294 kilovatov in 480 Njutonmetrov (30 več kot pri prejšnjem TT RS), ki zagotavljajo 3,7 (kabriolet 3,9) sekunde z mesta do 100 in 280 kilometrov na uro, če se kupec odloči za "odprto" različico motorja.

 

Izboljšan dvosklopčnik, boljša razdelitev mase in tehnične poslastice za doplačilo

Ni nepričakovano: menjalnik je 7-stopenjski dvosklopčni S tronic, katerega prvih šest prestav je športno kratkih in pri katerem sta zavolanski ušesi za ročno pretikanje serijski, pogon pa 4-kolesen quattro, pri katerem je sredinski haldex postavljen na zadnjo premo zaradi boljše razdelitve mase. Nad mehaniko bdi elektronika audi drive select, ki ji je mogoče izbrati enega od treh prednastavljenih programov ali si motor, menjalnik, pogon, volan in izpušne lopute nastaviti po svojem okusu.

Kolesa so 19- ali 20-palčna, pod njimi pa za doplačilo ogljiko-keramične zavore. Za doplačilo je na seznamu od serijskega še bolj športno podvozje RS sport, katerega značaj voznik prav tako izbira (ali nastavlja) prek sistema audi drive select.

Kokpit: izključno z virtualnimi merilniki. Na volanskem obroču sta dva dodatna gumba za zagon motorja in za sistem audi drive select. | Foto: ciril komotar Kokpit: izključno z virtualnimi merilniki. Na volanskem obroču sta dva dodatna gumba za zagon motorja in za sistem audi drive select. Foto: ciril komotar

Serijski virtualni merilniki z dodatnimi (športnimi) informacijami

Audi TT RS roadster: za 2.800 evrov dražji od kupeja. | Foto: ciril komotar Audi TT RS roadster: za 2.800 evrov dražji od kupeja. Foto: ciril komotar

Serijske pri različicah so vse luči v tehniki LED, za doplačilo pa zadnje luči v tehniki OLED s trirazsežnostnim učinkom in prednje luči v tehniki matričnih LED. Manj izbire bo pri merilnikih – ti so na voljo izključno v najboljši tehniki, na 12,3-palčnem zaslonu kot virtualni merilniki. To rešitev pozna tudi običajen TT, a le za doplačilo, pri TT RS pa je na njem še nekaj dodatnih informacij, med drugim vzdolžni in prečni pospeški vozila ter opozorilna luč za pretikanje navzgor, ko voznik v ročnem načinu menjalnika doseže največje dovoljene vrtljaje motorja.

Na volanskem obroču so zdaj (po vzoru R8) tudi gumb za zagon motorja in gumbi za izbiro vozne dinamike (audi drive select), tako da vozniku za nastavitev ključnih nastavitev ni treba odmakniti rok z volanskega obroča. Le gumb za nadzor nad izpušnimi loputami je še vedno le na sredinski konzoli.

Vrstni 5-valjnik: s posrednim ali z neposrednim vbrizgom za končnih 400  | Foto: ciril komotar Vrstni 5-valjnik: s posrednim ali z neposrednim vbrizgom za končnih 400 Foto: ciril komotar

 

Na prodaj bo jeseni za najmanj 66.400 evrov

Audi TT RS v obeh karoserijskih različicah bo na evropske trge prišel letos jeseni. Iz Ingolstadta sporočajo, da bodo (evropske) cene zanju 66.400 (coupé) oziroma 69.200 (roadster) evrov. Pol leta časa torej, da si uredite proračun tako, da v njem upoštevate tudi ta znesek.

Ne spreglejte