Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
30. 11. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

SUV Audi

Sreda, 30. 11. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Domača predstavitev novega modela

Audi Q2 – mali SUV, ki ga Audi preprosto potrebuje #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Audi Q2 - domača predstavitev | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na slovenske ceste je zapeljal najmanjši Audijev športni terenec, ki naj bi tudi pri nas imel v hitro rastočem segmentu velik potencial za pridobivanje novih kupcev zaradi dejstva, da z njim Audi vstopa v skoraj nov velikostni segment razreda SUV. Slovenski uvoznik namerava na leto prodati okoli 300 vozil.  Slovenski cenik se začne pri 24.600 evrih.

Audi letos v Sloveniji prodal že 1.516 avtomobilov, s Q2 in novim Q5 v lov za vrh

Pri Audiju poudarjajo, da je kljub kompaktnim meram Q2 zelo čvrst in varen avtomobil zasnovan z značilno hibridno zgradbo karoserije. Močno ogrodje sestavljajo različno toplotno preoblikovana jekla (od običajne do visoke ter ultravisoke trdnosti), ki ščitijo potniški prostor in avtomobilu zagotavljajo veliko togost. Vse skupaj je zloženo po načelih lahke gradnje, kar pomeni, da Q2 z osnovnim, litrskim motorjem TFSI v nosu tehta zmernih 1.205 kilogramov. | Foto: Jure Gregorčič Pri Audiju poudarjajo, da je kljub kompaktnim meram Q2 zelo čvrst in varen avtomobil zasnovan z značilno hibridno zgradbo karoserije. Močno ogrodje sestavljajo različno toplotno preoblikovana jekla (od običajne do visoke ter ultravisoke trdnosti), ki ščitijo potniški prostor in avtomobilu zagotavljajo veliko togost. Vse skupaj je zloženo po načelih lahke gradnje, kar pomeni, da Q2 z osnovnim, litrskim motorjem TFSI v nosu tehta zmernih 1.205 kilogramov. Foto: Jure Gregorčič Prihod audija Q2 na naše ceste je direktor znamke Audi v Sloveniji Franci Bolta označil kot zelo pomemben dan, saj si od tega avtomobila na našem trgu obetajo veliko. Z njim namreč vstopajo v čisto nov velikostni razred med športnimi terenci, ki že zavzemajo največji delež pri prodaji audijev v Sloveniji.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo na našem trgu skupaj prodanih 1.516 audijev, od tega 591 športnih terencev, kar pomeni 38,9-odstotni delež med avtomobili s štirimi krogi na nosu, ki so jih dobavili v slovenskih salonih. Audi Q2 naj bi to razmerje še povišal. Bolta pravi, da bo v prihodnjem letu kar polovica vseh novih "slovenskih" audijev že v karoserijski obliki SUV. Zelo so zadovoljni s prodajo največjega Q7, poleg Q2 pa prihodnje leto prihaja še novi Q5.


Vozne lastnosti, mere in opremo audija Q2 smo natančneje predstavili že v okviru prve vožnje:

Audi Q2  oster novinec z mentaliteto prvaka

Audi Q2 - motorji in cene

Kakšen odgovor pripravlja BMW?


V dolžino audi Q2 meri 4,19 metra, kar pomeni, da je 13 centimetrov krajši od modela Q3. S kratkimi previsi so med osema dosegli 2,59-metrsko razdaljo. V kabini se kljub kompaktnim meram razmeroma udobno sedi tudi na zadnji klopi, predvsem pa je dostop v kabino precej prepričljiv. Od tal je oddaljen slabih 15 centimetrov (145 mm), malce "moderne" terenske robustnosti in osebnega pečata po želji kupca pa mu dodajo še montažni elementi iz karbona, paket zunanje terenske opreme (offroad style) in dekorativne folije za številne karoserijske dele. Pika na i je seveda stalni štirikolesni pogon quattro v kombinaciji z obema motorjema 2,0 TDI (110 in 140 kilovatov). | Foto: Jure Gregorčič V dolžino audi Q2 meri 4,19 metra, kar pomeni, da je 13 centimetrov krajši od modela Q3. S kratkimi previsi so med osema dosegli 2,59-metrsko razdaljo. V kabini se kljub kompaktnim meram razmeroma udobno sedi tudi na zadnji klopi, predvsem pa je dostop v kabino precej prepričljiv. Od tal je oddaljen slabih 15 centimetrov (145 mm), malce "moderne" terenske robustnosti in osebnega pečata po želji kupca pa mu dodajo še montažni elementi iz karbona, paket zunanje terenske opreme (offroad style) in dekorativne folije za številne karoserijske dele. Pika na i je seveda stalni štirikolesni pogon quattro v kombinaciji z obema motorjema 2,0 TDI (110 in 140 kilovatov). Foto: Jure Gregorčič

Od 18  let naprej ...

Audi Q2 - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V primeru Q2 pri slovenskem uvozniku pravijo, da nima izrazitega kroga kupcev, saj ga vidijo v vlogi pravega avtomobila za vse aktivne in v najširšem pomenu besede mobilne ljudi ne glede na starost. Navkljub dimenzijam, ki ga uvrščajo med manjše avtomobile, bo znal služiti družinski mobilnosti, saj je vanj mogoče v isofix sidrišča namestiti kar tri otroške sedeže. Ja tudi sovoznikov sedež ima isofix. Pohvalno. 

Na leto nameravajo na ceste spraviti okoli 300 teh kompaktnih in tehnično precej dobro založenih športnih terencev, kot zanimivost pa je treba omeniti, da je vsa proizvodnja za leto 2017 že skoraj razprodana, kar pomeni, da so kvote po posameznih državah že zaprte. Veliko več kot 300 modelov Q2 v Slovenijo tako prihodnje leto niti ne more priti.

Prodaja premium vozil na slovenskem trgu:

Slovenski trg premium vozil: 1-10 2016 | Foto: Audi Foto: Audi

Slovenski avtomobilski nakupi spet bolj pogumni

Slovenski trg premium vozil še vedno zaznamuje predvsem sloviti nemški trojček: Audi, BMW in Mercedes. V prvih desetih mesecih je bilo v Sloveniji skupaj prodanih 4.343 avtomobilov teh treh znamk. Preostali premium proizvajalci, med katerimi so Land Rover, Lexus, Jaguar, Porsche, Volvo, pa so do oktobra pri nas skupaj prodali 541 avtomobilov.

Trg premium vozli je letos pri nas v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasel za zajetnih 25-odstotkov. Pri Audiju opažajo predvsem porast fizičnih kupcev, ki so v tem razredu vozil po krizi znova postali bolj pogumni.

Poleg zanesljive lege na cesti in natančne vodljivosti se Q2 vozniku hitro prikupi še z odlično zvočno zatesnjeno kabino, ki je visoko imuna tudi proti nadležnim vibracijam. Premium kakovost je kljub kompaktnemu paketu na visoki, Audijevi ravni, kar da Q2 vedeti v vsakem prevoženem kilometru. Je pa res, da uporabniška izkušnja precej odvisna od ravni opreme – basis, sport in design – in tudi seznama dodatne opreme, kjer cena hitro pridobiva številke. | Foto: Jure Gregorčič Poleg zanesljive lege na cesti in natančne vodljivosti se Q2 vozniku hitro prikupi še z odlično zvočno zatesnjeno kabino, ki je visoko imuna tudi proti nadležnim vibracijam. Premium kakovost je kljub kompaktnemu paketu na visoki, Audijevi ravni, kar da Q2 vedeti v vsakem prevoženem kilometru. Je pa res, da uporabniška izkušnja precej odvisna od ravni opreme – basis, sport in design – in tudi seznama dodatne opreme, kjer cena hitro pridobiva številke. Foto: Jure Gregorčič

Znamka in slovenski trg: januar do oktober 2015 januar do oktober 2016 razlika med 2015 in 2016 delež v %
BMW 1437 1914 477 33,2
AUDI 1310 1516 206 15,7
MERCEDES-BENZ 842 913 71 8,4
Trg premium vozil: 3919 4884 965 24,6
Vsa osebna vozila: 50150 53156 3006 5,9
Delež premium vozil: 7,81 % 9,19 %

Z videzom so Audijevi oblikovalci pri tem urbanem posebnežu, namenjenem aktivnim ljudem vseh starosti, sledili hišnemu slogu, a pri tem bili veliko bolj drzni. Treba je priznati, da Q2 pač ne bo mogoče zamenjati s kakšnim drugim bratom s štirimi krogi na nosu. To dejstvo si lahko šteje v plus. Samo poglejte C-stebriček za zadnjim parom bočnih vrat. Širok in po želji odet v drug barvni odtenek. Pozorno oko bo opazilo tudi, da so boki in tudi nekateri drugi karoserijski deli pravzaprav pokriti s površinami mnogokotnikov. | Foto: Jure Gregorčič Z videzom so Audijevi oblikovalci pri tem urbanem posebnežu, namenjenem aktivnim ljudem vseh starosti, sledili hišnemu slogu, a pri tem bili veliko bolj drzni. Treba je priznati, da Q2 pač ne bo mogoče zamenjati s kakšnim drugim bratom s štirimi krogi na nosu. To dejstvo si lahko šteje v plus. Samo poglejte C-stebriček za zadnjim parom bočnih vrat. Širok in po želji odet v drug barvni odtenek. Pozorno oko bo opazilo tudi, da so boki in tudi nekateri drugi karoserijski deli pravzaprav pokriti s površinami mnogokotnikov. Foto: Jure Gregorčič

Od dobrih 24 pa do 36 tisočakov

Poleg običajnih merilnikov je na voljo tudi že znani virtualni kokpit z 12.3-palčnim zaslonom prilagodljivih digitalnih merilnikov. | Foto: Ciril Komotar Poleg običajnih merilnikov je na voljo tudi že znani virtualni kokpit z 12.3-palčnim zaslonom prilagodljivih digitalnih merilnikov. Foto: Ciril Komotar Slovenski cenik se začne pri 24.600 evrih, kolikor je treba pripraviti za različico z vstopnim, litrskim bencinskim motorjem TFSI s 116 konji in pogonom spredaj ter osnovno opremo basis. Dizelska osnova je dražja za 1.300 evrov (1,6 TDI basis). Uvoznik pa opozarja tudi na paket deželne opreme, ki mu ga je v tovarni uspelo izpogajati za slovenski trg. Tako imenovani media paket, ki vsebuje LED žaromete, naslon za roke spredaj, senzor za zunanjo za dež in svetlobo, Audijev glasbeni vmesnik (music interface) in bluetooth, voznikov informacijski sistem, parkirna tipala zadaj, tempomat z omejevalnikom hitrosti, MMI radio plus ter večopravilni športni usnjeni, trikraki volan, bo na voljo za 2.430 evrov doplačila, kar po obljubah uvoznika pomeni 35-odstotni prihranek glede na vrednost paketa, ki v polni ceni zanaša 3.740 evrov. Pri cenah je treba omeniti, da gre za avtomobil, ki ponuja veliko možnosti za personalizacijo podobe in opreme izbranega modela.

Audi Q2 - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Poleg treh ravni opreme – basis, sport, design – sta na voljo še športni paket S-line ter ekskluzivni paket edition #1, ki ponuja zelo trendovski videz in bogato opremo. Sicer je Q2 na voljo v kar 12 barvah in še štirih kontrastnih barvah za C-stebriček. Posebnost je tudi notranja oprema s posebno ambientalno osvetlitvijo, ki nežno presvetli posamezne karoserijske dele. Veliko želja in opreme po meri pa ni poceni. Cenik se konča pri 36.370 evrih, kolikor stane Q2 TDI quattro design (140 kW), od tam pa se cena gradi z zajetnega – po številkah in vsebini – seznama dodatne opreme. Je pa avtomobil mogoče res narediti precej unikaten, tako po modernem urbanem videzu kot tudi po tehnoloških pripomočkih, kjer ponuja skoraj vse najboljše iz hišne zakladnice visoke tehnike.

V prtljažniku je v osnovi za 405 litrov prostora, ta ob zloženi zadnji klopi naraste na dober kubični meter (1.050 litrov) prostornine. Zadnja klop se serijsko deli v razmerju 40:60, opcijsko pa v razmerju 40:20:40, pri čemer sredinski delež pomeni odprtino za prevoz daljših, na primer športnih rekvizitov. Serijska oprema prtljažnika omogoča dve nastavitvi višine dna. | Foto: Jure Gregorčič V prtljažniku je v osnovi za 405 litrov prostora, ta ob zloženi zadnji klopi naraste na dober kubični meter (1.050 litrov) prostornine. Zadnja klop se serijsko deli v razmerju 40:60, opcijsko pa v razmerju 40:20:40, pri čemer sredinski delež pomeni odprtino za prevoz daljših, na primer športnih rekvizitov. Serijska oprema prtljažnika omogoča dve nastavitvi višine dna. Foto: Jure Gregorčič

Če se voznik ne odzove, ustavi sam

Audi Q2 - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Audi Q2 je seveda lahko opremljen z množico asistenčnih sistemov, ki pritičejo njegovemu članstvu v družini premium avtomobilov ter pregovorni tehnološki naprednosti znamke kateri pripada. Pri vzvratnem izvozu iz parkirnega mesta denimo z radarskimi senzorji nadzira prečni promet za avtomobilom in prepreči nalet s samodejnim zaviranjem.

Do hitrosti 65 kilometrov na uro je sposoben prevzeti volan ob prisotnosti voznika. S sistemom Audi active lane assist, ki deluje s pomočjo videokamere vozniku aktivno pomaga ohranjati smer vožnje, če pa se ta več ne odziva na opozorila se vklopi nova asistenca za zaustavitev v sili s katero audi Q2 samodejno zavira do popolne zaustavitve. Je pa ta funkcija na voljo le v kombinaciji s samodejnim menjalnikom. Poleg tega zna brati prometne znake in omogoča online komunikacijo z internetno povezavo LTE širokopasovnega mobilnega vmesnika ter popolno povezljivostjo s pametnimi telefoni, za katere ima na voljo tudi indukcijsko, brezžično polnjenje.

Audi Q2 - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Na kakovost vozniške izkušnje zna vplivati še z aktivnim uravnavanjem blaženja, ki ga voznik nastavlja preko sistema Audi drive select in ima na voljo tri vozne programe: uravnoteženo, komfortno ali športno. Piko na i predstavlja stalni štirikolesni pogon quattro, ki se ravno tako aktivno prilagaja voznim pogojem in je s pomočjo elektromagnetne sklopke zmožne razpoložljiv navor med obe osi razdeliti v razmerju 50:50.

Motorji in cene:

Različica: Motor: Menjalnik in pogon: Zmogljivosti: Poraba in izpusti: Cena v Sloveniji:
1.0 TFSI trivaljni bencinski, 999 cm3, 85 kW in 200 Nm 6-stopenjski ročni, pogon spredaj 190 km/h in 10,5 s do 100 km/h 117 g CO2 od 24.600 EUR
1.0 TFSI, S tronic trivaljni bencinski, 999 cm3, 85 kW in 200 Nm 7-stopenjski S tronic, dvosklopčni, pogon spredaj 190 km/h in 10,7 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani od 26.730 EUR
1.4 TFSI štirivaljni bencinski, 1395 cm3, 110 kW in 250 Nm 6-stopenjski ročni, pogon spredaj 205 km/h in 8,5 s do 100 km/h 5,2 l /100 km in 119 g CO2 od 27.990 EUR
1.4 TFSI S tronic štirivaljni bencinski, 1395 cm3, 110 kW in 250 Nm 7-stopenjski S tronic, dvosklopčni, pogon spredaj 212 km/h in 8,5 s do 100 km/h 5,5 l /100 km in 125 g CO2 od 30.020 EUR
2.0 TFSI quattro S tronic štirivaljni bencinski, 1984 cm3, 140 kW in 320 Nm 7-stopenjski S tronic, dvosklopčni, štirikolesni pogon 219 km/h in 6,8 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana
1.6 TDI štirivaljni dizelski, 1598 cm3, 85 kW in 250 Nm 6-stopenjski ročni, pogon spredaj 197 km/h in 10,3 s do 100 km/h 4,6 l /100 km 114 g CO2 od 25.900 EUR
1.6 TDI S tronic štirivaljni dizelski, 1598 cm3, 85 kW in 250 Nm 7-stopenjski S tronic, dvosklopčni, pogon spredaj 197 km/h in 10,7 s do 100 km/h 4,4 l /100 km 114 g CO2 od 27.920 EUR
2.0 TDI štirivaljni dizelski, 1968 cm3, 110 kW in 340 Nm 6-stopenjski ročni, pogon spredaj 202 km/h in 8,5 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana
2.0 TDI S tronic quattro štirivaljni dizelski, 1968 cm3, 110 kW in 340 Nm 7-stopenjski S tronic, dvosklopčni, štirikolesni pogon 211 km/h in 8,1 s do 100 km/h od 4,8 do 5,0 l /100 km 125 g CO2 od 31.350 EUR
2.0 TDI S tronic quattro štirivaljni dizelski, 1968 cm3, 140 kW in 400 Nm 7-stopenjski S tronic, dvosklopčni, štirikolesni pogon 218 km/h in 7,3 s do 100 km/h od 4,9 do 5,1 l /100 km 128 g CO2 od 34.800 EUR
Ne spreglejte