Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
29. 9. 2016,
18.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Natisni članek

Audi SUV Avtomoto Avtosalon Pariz 2016

Četrtek, 29. 9. 2016, 18.18

6 let, 6 mesecev

Audi si želi ponovitev uspeha srednjega Q tudi v drugo

Audi Q5 - manj kilogramov in več tehnike za ponovitev uspeha #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Audi Q5 | Foto Audi

Foto: Audi

Prvi zvezdnik Audijevega razstavnega prostora na mondialu v Parizu je novi Q5. V drugi generaciji je ta srednje velik SUV iz Ingolstadta postal še bolj športen, 90 kilogramov lažji in prostornejši. Ima karakter z več obrazi in Audi trdi, da Q5 znova postavlja nova pravila in standarde v svojem razredu.

Visoka tehnična nadgradnja prodajnega prvaka ...

Prodajna številka na fotografiji je dovolj zgovorna. | Foto: Audi Prodajna številka na fotografiji je dovolj zgovorna. Foto: Audi Audi ima od nove, 2. generacije svojega srednje velikega športnega terenca velika pričakovanja. Audi Q5 je bil dolgo časa prodajni prvak svojega razreda. V Parizu so povedali, da čisto nič niso prepustili naključju.

Ni pomembno, s katerega zornega kota ocenjujete avtomobil, naj si gre za povezljivost, prostor, prilagodljivost ali pa vozniške sisteme, želi Q5 vnovič postaviti pravila igre, po načelu tole premagaj, če moreš ...

Novi Audi Q5 je dejansko do vrha založen z naprednimi sistemi, ki zagotavljajo manj stresno, udobnejšo in bolj varno ter tudi učinkovitejšo vožnjo. Avto denimo omogoča podatkovno komunikacijo, širokopasovno internetno povezavo v LTE omrežju.

Trije segmenti pomične zadnje klopi. | Foto: Audi Trije segmenti pomične zadnje klopi. Foto: Audi Z vmesnikom Apple car play in Android auto je poskrbljeno za večino pametnih telefonov, ki pa jih je mogoče tudi brezžično polniti in celo ojačiti signal z anteno navigacije. Voznik pa ima poleg preglednega sklopa digitalnih merilnikov pred svojimi očmi še projekcijo vseh ključnih voznih podatkov in navigacije na vetrobransko steklo prek na novo razvitega head-up zaslona.

Audi obljublja prvovrstne materiale, izjemno natančno izdelavo, ambientalno osvetlitev v 30 različnih spektrih, masažne sedeže, ogrevan volan, vrhunsko klimatizacijo ... Izpostaviti velja še pametno navigacijo, ki smo jo že spoznali tudi v modelu Q7 in pa A4. Gre za funkcijo osebnega asistenta načrtovanja poti, ki se nauči, kakšne trase raje izbira določeni voznik in mu potem predlaga poti, po katerih raje potuje ali pa ponudi parkirne prostore, kjer običajno pušča vozilo.

Audi Q5 z 2.0 TDI 120-kilovatnim strojem in quattro pogonom ter S tronic menjalnikom bo v Nemčiji stal 45.100 evrov. | Foto: Audi Audi Q5 z 2.0 TDI 120-kilovatnim strojem in quattro pogonom ter S tronic menjalnikom bo v Nemčiji stal 45.100 evrov. Foto: Audi Na voljo je še izbira izjemno kakovostnih avdio sistemov, pod katere je podpisan Bang & Olufsen s svojim 3D zvočnim sistemom.

Visoko postavljeni so tudi standardi glede uglajenosti delovanja vseh najnovejših vozniških asistentov.

Tu je ta avto na poti proti dobi povsem avtonomne vožnje in že danes ponuja veliko aktivne varnosti, kar pomeni, da boste z njim precej varen voznik, saj njegova asistenca oziroma umetna inteligenca naredi vse, da ne pride do prometne nesreče.

V primerjavi s svojim predhodnikom je novi Q5 v vseh ključnih dimenzijah, razen pri teži. V dolžino po novem meri 4,66 metra, širok je 1,89 metra in 1,66 metra visok. Med osema ima 2,82 metra prostora. Serijsko je avtomobil postavljen na 17-palčna platišča, opcijsko pa so glede na izbrano opremo na voljo še 18-, 19- in 21-palčna platišča. | Foto: Audi V primerjavi s svojim predhodnikom je novi Q5 v vseh ključnih dimenzijah, razen pri teži. V dolžino po novem meri 4,66 metra, širok je 1,89 metra in 1,66 metra visok. Med osema ima 2,82 metra prostora. Serijsko je avtomobil postavljen na 17-palčna platišča, opcijsko pa so glede na izbrano opremo na voljo še 18-, 19- in 21-palčna platišča. Foto: Audi

Veliko prostora in prilagodljivosti

Audi Q5 | Foto: Audi Foto: Audi Na predstavitvi v Parizu so poudarili prostornost in prilagodljivost potniške kabine in prtljažnika. Zadnja klop se deli na tri segmente. Omogoča pa se vzdolžni pomik in nastavitev hrbtnega naslona.

Glede na nastavitve zadnje sedežne vrste je odvisna osnovna prostornina prtljažnika, ki znaša od 550 do 610 litrov, kar je 10 litrov več kot prej. Prostor je jasno mogoče tudi povečati z zlaganjem zadnjih sedežev, kar na koncu pomeni 1550 litrov prostora.

Mislili so tudi na preprostejše zlaganje prtljage ali športnih pripomočkov v prtljažnik, saj se v primeru opcijskega zračnega vzmetenja zadnji del vozila lahko na zahtevo zniža.  

Pred voznikom se bohoti že videni, a kljub temu vselej razkošni sklop digitalnih merilnikov tako imenovanega Audijevega virtualnega kokpita z dvema različnima nastavitvama osnovnega pogleda: večji merilniki ali pa večji zemljevid in drugi podatki. Pri tem velja omeniti 12,3-palčni zaslon z izredno kakovostno grafiko visoke ločljivosti. Drugi 8,3-plačni zaslon pa se kot tablica nahaja na vrhu sredinske konzole in služi kot vizualno-grafična podpora celotni komunikaciji sistema MMI. Od integracije pametnega telefona do vpisov prek drsne ploščice, povezovanju na internet prek LTE vmesnika oziroma njegove Wi-fi dostopne točke.  | Foto: Audi Pred voznikom se bohoti že videni, a kljub temu vselej razkošni sklop digitalnih merilnikov tako imenovanega Audijevega virtualnega kokpita z dvema različnima nastavitvama osnovnega pogleda: večji merilniki ali pa večji zemljevid in drugi podatki. Pri tem velja omeniti 12,3-palčni zaslon z izredno kakovostno grafiko visoke ločljivosti. Drugi 8,3-plačni zaslon pa se kot tablica nahaja na vrhu sredinske konzole in služi kot vizualno-grafična podpora celotni komunikaciji sistema MMI. Od integracije pametnega telefona do vpisov prek drsne ploščice, povezovanju na internet prek LTE vmesnika oziroma njegove Wi-fi dostopne točke. Foto: Audi

Manj kilogramov za boljše vozne lastnosti in manjša poraba goriva

Novost so tudi nove matrične LED luči, ki povsem samodejno in natančno prilagajajo svetlobni snop ter tako  omogočajo bolj sproščeno in varno nočno vožnjo. | Foto: Audi Novost so tudi nove matrične LED luči, ki povsem samodejno in natančno prilagajajo svetlobni snop ter tako omogočajo bolj sproščeno in varno nočno vožnjo. Foto: Audi Inženirji so se v skladu s trendi temeljito lotili tudi optimizacije teže, saj manj kilogramov pomeni boljše vozne lastnosti in učinkovitejšo rabo energije.

Odvisno od izbora motorja in opreme so maso znižali do 90 kilogramov, kar v resnici pomeni, kot da bi v avtu vozili enega krepkega odraslega potnika manj. Karoserija je skupek ultratrdih jekel in aluminija, zloženega po načelu pametne gradnje z visoko stopnjo čvrstosti.

Pri voznih lastnostih seveda pomembno vlogo igra štirikolesni pogon quattro s sprotnim prilagajanjem količine navora na posamezno kolo.

Pri močnejših motornih različicah pa je ta napredni pogon mogoče oplemenititi še s športnim diferencialom na zadnji osi, ki glede na podlago in vozno ostrino deli navor med obe kolesi in omogoča odlične zmogljivosti pri dinamični vožnji.

V 14 različnih barvnih odtenkih bo mogoče naročiti Q5. Opremo pa so v skladu z oznako razdelili na 5 osnovnih paketov po znanem načelu sport in design. Piko na i videzu, zunanjemu ter notranjemu, in opremi postavlja že znani športni paket S line sport. | Foto: Audi V 14 različnih barvnih odtenkih bo mogoče naročiti Q5. Opremo pa so v skladu z oznako razdelili na 5 osnovnih paketov po znanem načelu sport in design. Piko na i videzu, zunanjemu ter notranjemu, in opremi postavlja že znani športni paket S line sport. Foto: Audi Vozne lastnosti definirajo še vozni programi, ki jih voznik izbira prek Audi drive select krmilnega vmesnika karakterja vozila, ki glede na želje poseže v vse ključne pogonske in druge vozne nastavitve avtomobila. Prek tega sistema je na voljo tudi izbira načina blaženja zračnega vzmetenja in 5-stopenjska nastavitev višine vozila.

Med voznimi programi je po novem še funkcija terenske vožnje off road z večjo oddaljenostjo karoserije od tal in allroad programom za hitro sprotno prilagajanje glede na terenske aktivnosti vožnje. Opcijsko je na voljo še sistem dinamičnega krmiljenja, ki spreminja razmerje krmilnega sistema glede na hitrost in kot koles.

Videz novega Q5 pričakovano sledi oblikovnim smernicam, ki jih je za svoj SUV rod v novi generaciji postavil najstarejši, največji in najbolj elitni Q7. Med oblikovanimi podrobnostmi gre opaziti elegantne dodatke, denimo značilno oblikovane LED svetlobne kanale, pa diskretni difuzor za usmerjanje zraka, v katerega so integrirane izpušne cevi.  | Foto: Audi Videz novega Q5 pričakovano sledi oblikovnim smernicam, ki jih je za svoj SUV rod v novi generaciji postavil najstarejši, največji in najbolj elitni Q7. Med oblikovanimi podrobnostmi gre opaziti elegantne dodatke, denimo značilno oblikovane LED svetlobne kanale, pa diskretni difuzor za usmerjanje zraka, v katerega so integrirane izpušne cevi. Foto: Audi

Trije menjalniki in stroji do 185 kilovatov moči

Osnovno motorno paleto sestavlja dvolitrski TDI štirivaljnik moči 120 in 140 kilovatov ter tehnologije ultra za manj izpustov in porabe goriva. Na željo je lahko vstopni motor tudi TDI s 110 kilovati. Bencinsko ponudbo bo v osnovi nudil dvolitrski prisilno polnjen štirivaljnik serije TFSI s 185 kilovati. Motorno ponudbo pa bo pozneje dopolnil še 3,0-litrski V6 TDI stroj, ki bo na voljo v kombinaciji z 8-stopenjskim tiptronic menjalnikom. Drugi motorji bodo moč na kolesa prenašali prek 6-stopnjskega ročnega menjalnika ali 7-stopenjskega S tronica.

Ne spreglejte