Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2016,
15.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Audi električni avtomobili Športni Avtomoto električna vozila

Četrtek, 13. 10. 2016, 15.31

6 let, 7 mesecev

Konec proizvodnje ekskluzivnega električnega superšportnika, ki ga je razvil Slovenec

Audi je ustavil proizvodnjo modela R8 e-tron, izdelali so jih manj kot 100

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Audi R8 e-tron | Foto Audi

Foto: Audi

Audi je ustavil proizvodnjo električnega športnika R8 e-tron. Za njegovim razvojem je stal slovenski inženir, avtomobil pa je bil namenjen maloserijski proizvodnji, promociji visoke tehnologije in razvoja ter je kot tak imel poudarjeno ekskluzivno zbirateljsko noto. Prodali so jih manj kot 100, vsak pa je stal blizu milijona evrov.

Ekskluzivni električni stroj precej dražji od klasičnega bencinskega R8

Audi R8 e-tron | Foto: Audi Foto: Audi Audi je ustavil proizvodnjo modela R8 e-tron, ki so ga do zdaj prodali v manj kot 100 primerkih, so za angleško revijo Car and Driver potrdili pri Audiju. Električna različica je bila atraktivna dopolnitev klasičnega bencinskega športnika druge generacije, stala pa je skoraj milijon evrov. V Ingolstadtu so avtomobil naznanili kot maloserijskega, saj je bil namenjen predvsem navdušencem in zbirateljem ...

Audi je avtomobil kot študijo predstavil že pred leti, v serijski različici pa na lanskem avtomobilskem salonu v Ženevi. Poganjala sta ga dva elektromotorja na zadnji osi, ki sta zagotavljala sistemsko moč okrog 450 "konjev". Do sto kilometrov na uro je R8 e-tron pospešil v danes ne prav več osupljivih 3,9 sekunde, najvišja hitrost pa je znašala 250 kilometrov na uro.

Klasični bencinski R8 v Nemčiji stane od 166 tisoč evrov naprej.

Oče ekskluzivnega električnega superšportnika je Mariborčan Matjaž Korman, vodja razvoja Audijevih konceptnih vozil

Da je ta zares izjemno ekskluziven električni superšportnik, ki je, roko na srce, morda na ceste zapeljal še pred svojim časom, sploh nastal, pa gre zasluga slovenskemu inženirju Matjažu Kormanu. On je tisti človek, ki Audiju gradi električno prihodnost in nove modele pripravlja na izzive avtonomne vožnje v realnem prometu. Čeprav je na R8 e-tron upravičeno ponosen, pa nam je glede električne prihodnosti, na katero bo vplival tudi ta športnik, zaupal naslednje: 

"Dva moja tehnična dojenčka sta audi A1 e-tron in audi R8 e-tron. Ta dva avtomobila imata za mene poseben pomen. Novi Q6 e-tron ima 80 odstotkov elektronike in elektrike več od R8 e-tron. Tudi polnjenje. To so bila dognanja, ki smo se jih takrat naučili. Ta R8 e-tron je bil nepojmljivo drag, cene vam ne smem povedati." | Foto: Audi "Dva moja tehnična dojenčka sta audi A1 e-tron in audi R8 e-tron. Ta dva avtomobila imata za mene poseben pomen. Novi Q6 e-tron ima 80 odstotkov elektronike in elektrike več od R8 e-tron. Tudi polnjenje. To so bila dognanja, ki smo se jih takrat naučili. Ta R8 e-tron je bil nepojmljivo drag, cene vam ne smem povedati." Foto: Audi

Gre torej za sedemmestno številko? Slovenski inženir pojasnjuje:

Matjaž Korman: Audi potrebuje veliko ponudbo električnih vozil tudi z vidika tega, da bomo izpolnili zahteve zakonodaje. Ta ponudba mora biti pa tako atraktivna, da bodo kupci želeli kupiti električni avtomobil. | Foto: Jure Gregorčič Matjaž Korman: Audi potrebuje veliko ponudbo električnih vozil tudi z vidika tega, da bomo izpolnili zahteve zakonodaje. Ta ponudba mora biti pa tako atraktivna, da bodo kupci želeli kupiti električni avtomobil. Foto: Jure Gregorčič "Malo pod sedemmestno številko. Je pa to res zbirateljski avto. Ampak to ni to, kar Audi potrebuje. Audi potrebuje veliko ponudbo električnih vozil tudi z vidika tega, da bomo izpolnili zahteve zakonodaje. Ta ponudba mora biti pa tako atraktivna, da bodo kupci želeli kupiti električni avtomobil. Naši kupci bodo v prihodnosti zahtevali 15-minutno polnjenje baterije. Za 15-minutno polnjenje baterije s 100 kilovatnimi urami, ki jih potrebujemo za 500-kilometrski doseg, potrebujem tehniko z 800 volti napetosti in polnilnico z močjo 350 kilovatov. To je čista fizika. To je ena glavnih zahtev naših prodajnikov, ker pravijo, da naši kupci nočejo več kot toliko časa stati na polnilnicah. Osnovni električni audi A4 bo denimo imel 100 kilometrov manj dosega kot zmogljivejši z baterijo za 500 kilometrov. To bomo naredili. Leta 2025 bomo v Audiju prodali že okoli eno tretjino električnih vozil od naše celotne letne proizvodnje, ki bo takrat morda obsegala že 2,5 milijona avtomobilov na leto."

#video: Ta avtomobil je leta 2011 predstavljal popolno tehnično revolucijo

 

Ne spreglejte