Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
3. 5. 2016,
21.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Natisni članek

Audi Ekskluzivni Avtomoto Športni Avtomoto

Torek, 3. 5. 2016, 21.32

6 let, 6 mesecev

Audi R8 spyder V10 – najhitrejši audi brez strehe je nabit s tehnologijo in močjo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Audi R8 spyder V10 | Foto Audi

Foto: Audi

Ta superšportnik iz Ingolstadta v toplih dneh ponuja živo doživetje mehanske simfonije. Gre za Audijevega najzmogljivejšega kabrioleta. Vožnja brez strehe nad glavo bo ob spevu desetih valjev 5,2-litrskega atmosferskega stroja nedvomno prvinsko doživetje, ki ima mejo postavljno zelo visoko, pri 318 kilometrih na uro.

Audi obljublja prvinska čustva ter teatralno doživetje hitrosti in zvoka

Audi R8 spyder V10 | Foto: ciril komotar Foto: ciril komotar

Že na pogled in na papirju ta novi najhitrejši kabriolet s štirimi krogi na nosu podčrtuje visoko tehnologijo in zmogljivosti. Da, drvi lahko s hitrostjo 318 kilometrov na uro, do stotice se izstreli v pičle 3,6 sekunde in njegov 5,2-litrski motor V10 FSI še vedno diha brez pomoči turbine. Da, prav ta renčeči in visokovrteči motor je seveda posebno poglavje tega novega R8 spyderja. Na le zaradi svojih 540 "konjev" oziroma 397 kilovatov ter vseh 540 njutonmetrov navora, ampak tudi zaradi koncerta v živo, ki ga bodo ob spuščeni strehi deležna ušesa voznika in sopotnika.

Audijev direktor tehničnega razvoja Stefan Knirsch obljublja, da bo spyder zmožen vzbujati prvinska čustva in odzive:

"Atmosferski motor 5.2 FSI v novem audiju R8 spyder s spontanim dodajanjem plina, hitrim porastom števila vrtljajev in neponovljivim zvokom vzbuja prvinska čustva. V primerjavi z modelom R8 coupé je doživljanje zvoka motorja v tem visokozmogljivem kabrioletu zdaj še intenzivnejše."

Video: Poslušajte ga ...

Lahka platnena streha v 20 sekundah razkrije nebo

Za odpiranje in zapiranje platnene strehe sicer skrbi elektro-hidravlični pogon, ki zmore svoje delo opraviti v dvajsetih sekundah, do hitrosti 50 kilometrov na uro. Količino prepiha ob zloženem platnu je sicer mogoče še vedno učinkovito nadzirati z zadnjim steklom, ki je vgrajeno v pregradno steno motornega prostora. Ob dvignjenih bočnih steklih in vetrni zaščiti za sedežema je torej tudi ob spuščeni strehi mogoče izdatno umiriti vrtinčenje vetra v kabini.

Oblikovalci so platno čez kabino napeli v silhueti dveh plavuti. Ti sovpadata z atletsko držo tega avtomobilskega šprinterja, polega tega pa učinkovito popestrita sicer veliko površino pokrova, pod katerim je prostor, kamor se streha pospravi, ko si posadka zaželi sonca, vetra in V10-simfonije v živo.  | Foto: ciril komotar Oblikovalci so platno čez kabino napeli v silhueti dveh plavuti. Ti sovpadata z atletsko držo tega avtomobilskega šprinterja, polega tega pa učinkovito popestrita sicer veliko površino pokrova, pod katerim je prostor, kamor se streha pospravi, ko si posadka zaželi sonca, vetra in V10-simfonije v živo. Foto: ciril komotar
 

Užitki v živo zahtevajo močnejše telo: ASF-skelet iz aluminija in karbona

Odsotnost trde strehe ob velikih zmogljivostih takega avtomobila zahteva ojačitev karoserije. Ta dvosedežni superzmogljiv kabriolet zaradi na novo razvite konstrukcije znamenitega karoserijskega okvirja Audi space frame (ASF) tehta zelo zmernih 1.612 kilogramov.

Še pomembnejše pa je dejstvo, da so s pomočjo aluminija in karbona inženirji to 208-kilogramsko osnovno strukturo avtomobila sestavili tako, da so dosegli za polovico večjo vzvojno čvrstost telesa tega superšportnika.

ASF-osnovo v 79,6-odstotnem deležu sestavlja aluminij. Inženirji so v primerjavi z ASF-karoserijo iz coupeja spyderjev skelet načrtovano ojačili pri pragovih, A-stebričkih in okvirju vetrobranskega stekla.

208-kilogramski skelet iz aluminija in karbona. | Foto: ciril komotar 208-kilogramski skelet iz aluminija in karbona. Foto: ciril komotar

Dviga kocine

Audi R8 spyder V10 | Foto: ciril komotar Foto: ciril komotar

Inženirji pravijo, da je sredinsko nameščeni motor V10 z dvojnim vbrizgavanjem goriva in zmožnostjo izključevanja prenosa pogonske moči v načinu jadranja ob vsej svoji konjenici v primerjavi s svojim predhodnikom za okoli deset odstotkov varčnejši. Poraba v teoriji obljublja povprečno 11,7 litra na sto kilometrov in 277-gramsko sled ogljikovega dioksida v vsakem prevoženem kilometru. A kdor bo užival v predstavi tega stroja, pa pretikal pri 6.500 vrtljajih, bo to učinkovitostjo teorijo hitro ovrgel. Pravzaprav se s porabo in izpusti verjetno niti ukvarjal ne bo.

Zakaj? Ker tak atmosferski stroj z visoko dinamičnim odzivom glede na položaj pedala za plin preprosto dviga kocine. Brizganje adrenalina je ob zvočni kulisi iz sijoče črnih in širokih zaključkih izpušnih cevi verjetno res tako močno, da je v resnici vse kaj drugega kot obvladovanje stroja in uživanje povsem nepomembna tematika za tistega, ki takrat narekuje tempo in smer. Seveda je prav, da inženirji povečujejo učinkovitost, a dvomimo, da si kdo pri takem avtomobilu zaradi porabe beli glavo.

Svoje k doživetju doda še sedemstopenjski menjalnik S tronic z dvojno sklopko, za katerega Audi trdi, da prestavlja bliskovito. Impulzi voznikove desnice pa se prenašajo po sistemu "by wire". Gre torej za elektronsko komunikacijo pri menjavi prestav.

Pri Audiju so ponosni na kakovost izdelave novega R8 spyderja. Pravijo, da je v tovarni v bližini Neckarsulma v Nemčiji vse narejeno tako natančno, da bi bili na izdelek ponosni tudi najnatančnejši rokodelci. Poleg serijske opreme lahko kupci notranjost in zunanjost vozila skoraj brez omejitev prilagodijo lastnim željam. Domišljija ima menda pri izbiri elitnih materialov precej prosto pot. | Foto: ciril komotar Pri Audiju so ponosni na kakovost izdelave novega R8 spyderja. Pravijo, da je v tovarni v bližini Neckarsulma v Nemčiji vse narejeno tako natančno, da bi bili na izdelek ponosni tudi najnatančnejši rokodelci. Poleg serijske opreme lahko kupci notranjost in zunanjost vozila skoraj brez omejitev prilagodijo lastnim željam. Domišljija ima menda pri izbiri elitnih materialov precej prosto pot. Foto: ciril komotar

Z asfaltom in na njem veljavnimi zakoni fizike obračunava novi pogon quattro

Shema pogonskega sklopa: sredinsko postavljen V10 motor, štirikolesni pogona in sedemstopenjski menjalnik S tronic z dvojno sklopko. | Foto: ciril komotar Shema pogonskega sklopa: sredinsko postavljen V10 motor, štirikolesni pogona in sedemstopenjski menjalnik S tronic z dvojno sklopko. Foto: ciril komotar

Za oprijem in visoko stopnjo vozne dinamike, četudi je cesta mokra ali zasnežena, skrbi na novo zasnovani štirikolesni pogon quattro z elektrohidravlično lamelno sklopko na sprednji premi. Gre za popolnoma prilagojen aktivni prenos vlečne sile na podlago. Ta nova sklopka pogona quattro je sposobna popolnoma hipno prilagodljivo razpoložljivi navor med prvo in zadnjo osjo deliti glede na razmere pod kolesi.

Da, pri zagotavljanju oprijema in omejitev ni, saj je ta quattro v najekstremnejših razmerah nazaj ali naprej zmožen poslati vse do sto odstotkov razpoložljivega navora. Da se vse skupaj odvija res bliskovito in natančno, je nova sklopka quattro celo dobila tekočinski nadzor temperature (hlajenje).

Inteligenca štirikolesnega pogona je vpeta v sistem vozniški iztočnic, berite: programov sistema Audi drive select. Ta v osnovi ponuja štiri različne nastavitve, od skoraj dirkaške vožnje pa do udobnega križarjenja. Gre seveda za prilagoditev vseh ključnih pogonskih postavk, blaženja … Novost je opcijska različica R8 performance, ki vozniku ponudi še tri dodatne vozne programe: dry (suho), wet (dež) in snow (sneg).

Kokpit v središče postavlja voznika. Z večfunkcijskimi in satelitskimi tipkami voznik lahko upravlja vse pomembne funkcije, ne da bi pri tem moral spustiti volan ali odvrniti pogled od dogajanja na cesti. Audijev 12,3-palčni, popolnoma digitalni virtualni prikazovalnik vozniku prikazuje vse informacije v dovršenih tridimenzionalnih grafikah – po želji tudi v posebnemu pogledu performance, ki prikazuje podatke o vozni dinamiki.  | Foto: ciril komotar Kokpit v središče postavlja voznika. Z večfunkcijskimi in satelitskimi tipkami voznik lahko upravlja vse pomembne funkcije, ne da bi pri tem moral spustiti volan ali odvrniti pogled od dogajanja na cesti. Audijev 12,3-palčni, popolnoma digitalni virtualni prikazovalnik vozniku prikazuje vse informacije v dovršenih tridimenzionalnih grafikah – po želji tudi v posebnemu pogledu performance, ki prikazuje podatke o vozni dinamiki. Foto: ciril komotar

S funkcijo Audi connect je R8 Spyder prek omrežja LTE povezan tudi s spletom, kar omogoča uporabo številnih storitev – od pretakanja medijskih vsebin do prometnih informacij v realnem času. Dodatna posebnost je tudi avdiosistem Bang & Olufsen: tukaj velja omeniti, da sta zdaj prvič v oba sedežna vzglavnika integrirana po dva zvočnika, ki omogočata nemoteno avdioizkušnjo – tudi pri vožnji z odprto streho pri velikih hitrostih. | Foto: ciril komotar S funkcijo Audi connect je R8 Spyder prek omrežja LTE povezan tudi s spletom, kar omogoča uporabo številnih storitev – od pretakanja medijskih vsebin do prometnih informacij v realnem času. Dodatna posebnost je tudi avdiosistem Bang & Olufsen: tukaj velja omeniti, da sta zdaj prvič v oba sedežna vzglavnika integrirana po dva zvočnika, ki omogočata nemoteno avdioizkušnjo – tudi pri vožnji z odprto streho pri velikih hitrostih. Foto: ciril komotar

Ne spreglejte