Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
17.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 2. 2015, 17.05

6 let, 7 mesecev

Novi audi R8 – bliskovito hiter in tehnično izjemen postavlja nove standarde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Audi bo v Ženevi predstavil najhitrejšega, najostrejšega in tehnično najbolj dovršenega audija vseh časov. Novi R8 na cesto s 330 kilometri na uro in 3,2-sekundnim pospeškom prinaša dirkaško tehniko.

Tehnični izstrelek iz Ingolstadta, namerjen naravnost v srce superšportne elite

 | Foto: Audi R8 v svoji drugi generaciji napoveduje popoln napad na najbolj zveneča imena superšportne elite. Profesor Ulrich Hackenberg, član odbora Audijevega tehničnega razvoja, namreč poudarja, da z novim R8 inženirji na cesto pošiljajo serijski koncentrat dirkaške tehnike, ki naj bi poosebljal prepričanje, da ima Audi motošport zapisan v svojih genih.

Njegove pojave, zvoka in silovitosti podajanja energije skozi kolesa ne bodo mogli spregledati niti najbolj domišljavi in samozavestni tekmeci. Sporočilo, ki ga audi vseh audijev pošilja najhitrejšim in najdražjim, postrojenim v štartni blok vročega asfalta, je jasno: "Pred menoj ni več varen nihče!"

"Noben drug model iz naše ponudbe ne zmore izzvati bolj dinamičnega čustvenega odziva kot novi R8. Audi R8 V10 plus je najmočnejši in najhitrejši serijski audi vseh časov," je 2. generacijo avtomobila, ki je v superšportni segment nedvomno prinesel svojevrstno revolucijo, predstavil profesor Ulrich Hackenberg.

Novi R8 tekmece napada z oblikovno dovršenostjo, elegantnim futurizmom in napredno tehniko, saj naj bi tega superšportnika inženirji v celoti zasnovali povsem na novo.

Ima sredinsko postavljen 5,2-litrski motor V-zasnove z desetimi valji, ki je na voljo v dveh različicah s 397 in 449 kilovati največje moči. Med tehnične presežke nedvomno spadata lahka gradnja in zmogljivostim še posebej prilagojen štirikolesni pogon quattro, ki zmore v ekstremnih primerih celo do sto odstotkov razpoložljivega navora in moči poslati proti prvemu ali pa zadnjemu kolesnemu paru. Tu so še laserski žarometi, ki v popolni temi osvetlijo več kot pol kilometra ceste (600 metrov), ter seveda povsem virtualni, elektronski kokpit, ki nadomešča prej analogne merilnike in osrednji zaslon komunikacijskega sistema MMI.

Pri zdaj že znamenitem Audijevem prostorskem okviru audi space frame (ASF), ki so ga v serijskem avtomobilu prvič predstavili leta 1993 (A8), so ubrali novo smer razvoja. Do zdaj povsem aluminijasti okvir je v novem R8 sestavljen iz dveh materialov, iz aluminija oziroma njegovih zlitin in iz z ogljikovimi vlakni ojačane plastike (CFRP). Ta lahek, a izjemno čvrst in kakovosten karoserijski gradnik, karbon, kot mu rečemo po domače, je material za stebriček B, sredinski tunel in zadnjo steno.

Večji del pa je še vedno aluminijast. Sprednji del, strešni okvir ter zadnji del tvorijo okvir, izdelan iz vozlišč iz ulitega aluminija in aluminijastih profilov. Na nekaterih mestih so pri tem uporabili nove aluminijaste zlitine, vse skupaj oziroma vsak del pa sledi osnovnemu vodilu, da mora biti natančno za mesto, kjer stoji, in za nalogo (naloge), ki jo mora opravljati. Tako zgrajen okvir je tokrat za okoli 15 odstotkov lažji kot pri prejšnji generaciji R8 in za kakih 40 odstotkov bolj vzvojno tog. | Foto: Pri zdaj že znamenitem Audijevem prostorskem okviru audi space frame (ASF), ki so ga v serijskem avtomobilu prvič predstavili leta 1993 (A8), so ubrali novo smer razvoja. Do zdaj povsem aluminijasti okvir je v novem R8 sestavljen iz dveh materialov, iz aluminija oziroma njegovih zlitin in iz z ogljikovimi vlakni ojačane plastike (CFRP). Ta lahek, a izjemno čvrst in kakovosten karoserijski gradnik, karbon, kot mu rečemo po domače, je material za stebriček B, sredinski tunel in zadnjo steno. Večji del pa je še vedno aluminijast. Sprednji del, strešni okvir ter zadnji del tvorijo okvir, izdelan iz vozlišč iz ulitega aluminija in aluminijastih profilov. Na nekaterih mestih so pri tem uporabili nove aluminijaste zlitine, vse skupaj oziroma vsak del pa sledi osnovnemu vodilu, da mora biti natančno za mesto, kjer stoji, in za nalogo (naloge), ki jo mora opravljati. Tako zgrajen okvir je tokrat za okoli 15 odstotkov lažji kot pri prejšnji generaciji R8 in za kakih 40 odstotkov bolj vzvojno tog.

Na kilovat moči le 3,46 kilograma avtomobila, stroj diha brez pomoči turbinskega prepiha

Z vsega 200 kilogrami mase osnovnega skeleta ASF ta precej prispeva k lahkosti avtomobila v celoti, ki prazen tehta 1.454 kilogramov (R8 V10 plus). Pripravljen za vožnjo tehta 1.555 kilogramov, kar pomeni, da ima razmerje mase na moč le 3,46 kilograma na kilovat (2,55 kilograma na "konja"). Tu pa ima seveda drugi del "besede" motor, ki je nova razvojna stopnja 5,2-litrskega V10, ki še vedno nosi oznako FSI, kar pomeni, da mu pri dihanju ne pomaga puhalo, temveč gre za atmosferski motor.

Tudi za novi R8 bo njegov V10 na voljo v dveh zmogljivostih, a bodo te seveda v obeh primerih večje kot do zdaj. Šibkejši zmore 397 kilovatov (540 "konjev"), močnejši 449 kilovatov (610 "konjev"), njun največji navor pa znaša 540 oziroma 560 njutonmetrov pri 6.500 vrtljajih v minuti. Z mesta do sto prvi potrebuje 3,5, drugi pa 3,2 sekunde. Največja hitrost: 323 oziroma 330 kilometrov na uro.

 | Foto:

Tehnično večji ukrepi za zmanjšanje porabe: desetvaljnik zna peljati tudi s samo petimi valji

Motor ima zdaj poleg neposrednega vbrizga (FSI!) tudi posreden vbrizg, zaradi katerega ima lahko motor boljše zmogljivosti in manjšo porabo goriva.

Za še manjšo porabo ima motor nov sistem start&stop in sistem COD (cylinder on demand, delovanje valjev na zahtevo), ki v primeru, ko voznik ne zahteva veliko navora, izklopi delovanje (vbrizg in vžig) ene od vrst valjev.

Na ta način je zdaj povprečna poraba R8 lahko tudi le11,8 oziroma 12,4 litra na sto kilometrov (275 oziroma 289 gramov ogljikovega dioksida na kilometer), kar je kljub opazno povečani moči desetodstotno zmanjšanje v primerjavi z odhajajočo generacijo.

Zaradi suhega karterja je tudi težišče avtomobila nižje

Motor ima nameščen suhi karter, zaradi česar je položaj spodnjega dela motorja lahko nižji (in s tem nižja tudi namestitev motorja v karoserijo ter posledično nižje masno središče oziroma točka težišča vozila), poleg tega je na ta način mazanje brezhibno tudi pri izjemnih bočnih pospeških skozi ovinke, kadar R8 rohni na stezi.

Za nekaj dodatnega adrenalina in nedvomno božanske teatralnosti zvočne kulise pa poskrbijo nastavljive lopute v izpušnem sistemu, ki nekoliko dvignejo glasnost izpuha.

Serijsko so na R8 nameščena 19-palčna platišča z gumami dimenzij 245/35 spredaj in 295/35 zadaj. Prvič pa so na voljo tudi 20-palčna platišča z gumami dimenzij 245/30 spredaj in kar 305/30 zadaj. Na voljo so seveda tudi zavorni koluti, narejeni iz keramike in ogljikovih vlaken. | Foto: Serijsko so na R8 nameščena 19-palčna platišča z gumami dimenzij 245/35 spredaj in 295/35 zadaj. Prvič pa so na voljo tudi 20-palčna platišča z gumami dimenzij 245/30 spredaj in kar 305/30 zadaj. Na voljo so seveda tudi zavorni koluti, narejeni iz keramike in ogljikovih vlaken.

Lahko bliskovito pretika ali pa lagodno "jadra", fiziko oprijema obvladuje pogon quattro

Dvosklopčni, na novo razvit menjalnik S tronic s sedmimi prestavami je zagotovo dobro orodje v R8. Ima tri samodejne načine pretikanja in seveda ročni način, pa sistem "launch control" (samodejni štart) za izstrelitev, berite silovito pospeševanje, kadar je stvari na stezi treba postaviti na svoje mesto.

Tu je še tako imenovana funkcija jadranja pri hitrostih nad 55 kilometrov na uro – če voznik takrat spusti plin, se obe sklopki odpreta in motor ne zavira več vozila, kar pomeni, da se avtomobil premika s pomočjo lastne inercije.

Audijev superšportnik ne more biti brez quattra in tokrat je ta štirikolesni pogon še nekoliko bolj dodelan. Namesto viskozne sklopke na sprednji osi so inženirji tja namestili hitrejšo elektrohidravlično večploščno sklopko. Razdelitev navora je tako lahko vse od le zadnjega pa do le sprednjega pogona (stoodstotni prenos v obeh smereh), na zadnji premi pa je še mehanska zapora diferenciala.

Z laserskimi lučmi sveti 600 metrov daleč in ima 12,3-plačni zaslon namesto analognih merilnikov

R8 je na voljo tudi z novimi lučmi, ki svetijo s pomočjo laserskega vira modre svetlobe. V osnovi za osvetlitev ceste skrbi LED-tehnologija, pri hitrosti nad 60 kilometrov na uro pa temo začnejo parati laserske luči s prilagodljivim svetlobnim snopom.

Pred voznikom se bohoti 12,3-palčni zaslon virtualnega kokpita, ki predstavlja celoten digitalni informacijski oblak. Audi obljublja navdušujočo grafično podporo, ki je del zmogljivosti tako imenovanega superčipa T30, ki ga je razvil Audijev partner Nvidia.

Celotna komunikacija in nadzor parametrov ter nastavitve vozila potekajo prek tega osrednjega zaslona. Voznikove roke pri tem seveda ostanejo na volanu, saj ta premore tako imenovani satelitski krmilni modul. Upravljane se sicer lahko izvede tudi prek vrtljivega gumba in stikal sredinske konzole.

Ne spreglejte