Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2018,
6.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

5

Natisni članek

Audi limuzine avtonomna vožnja

Sobota, 3. 2. 2018, 6.00

6 let, 2 meseca

Novo v Sloveniji: audi A8

Audi A8 v Sloveniji: Zakaj imajo Slovenci raje krajšega?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

5

Audi A8 | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Audijevo admiralsko ladjo smo do potankosti spoznali že na svetovni premieri. Avtomobil, ki ničesar ne prepušča naključju, bo pri nas našel 40 kupcev. Večina bo izbrala krajšo karoserijsko različico, ki ni le cenejša, temveč krajša za 13 centimetrov, na zadnji klopi pa ponuja nekoliko manj predsedniških užitkov.

Audi A8 – zna voziti sam, masira noge in zgladi luknje na cesti #foto

Novi audi A8: pametno podvozje za slovo od udarcev slabih cest #video


Peta generacija A8 se kot prva ponaša s tretjo stopnjo avtonomne vožnje, ki pa pri nas zaradi nedodelane zakonodaje ni na voljo za vgradnjo. Od predhodnika je daljši za 37 milimetrov, za štiri milimetre ožji, 13 milimetrov višji in ima šest milimetrov daljšo medosno razdaljo. Prtljažnik z 505 litri ostaja nespremenjen.

Večina za različico s krajšo medosno razdaljo

Podaljšana različica A8 L je za 13 centimetrov daljša od običajne. V Evropi in Sloveniji bo več povpraševanja po krajši verziji, v ZDA in Aziji pa bo večina prodanih podaljšanih.

Do zdaj so prodali 600 audijev A8.

V Sloveniji so do zdaj prodali približno 600 A8, od tega se jih po cestah vozi več kot 550. V letu 2018 želijo prodati 40 avtomobilov, od tega bo velika večina kratkih različic.

Pri najbolje opremljenih in najdražjih različicah je na voljo kar 41 asistenčnih sistemov, ki podatke črpajo prek 24 različnih senzorjev, kamer in radarskega skenerja lidar.

Cene se začnejo pri 107.500 evrih za bencinsko različico oziroma 108 tisoč evrih za dizelsko. Podaljšana različica je dražja za okroglih šest tisoč evrov.

Eden izmed aktivnih asistenčnih sistemov je tudi asistenca, ki voznika opozori, da bo na primer pri parkiranju s kolesom zadel robnik.  | Foto: Gašper Pirman Eden izmed aktivnih asistenčnih sistemov je tudi asistenca, ki voznika opozori, da bo na primer pri parkiranju s kolesom zadel robnik. Foto: Gašper Pirman

Štirje zakoni avtomobilskega luksuza: podoba, premikanje, percepcija, prostor

Pri Audiju pravijo, da njihov najprestižnejši model A8 v svoji 4. generaciji postavlja nove standarde prihodnosti avtomobilske elite. Po prvih vtisih s svetovne premiere ne dvomimo o tem, da gre za tehnološko enega od najbolj dovršenih avtomobilov, kar jih ta trenutek v serijski proizvodnji ponuja elita avtomobilskega sveta.

Nova osmica v vseh elementih razvoja in zasnove pri Audiju izhaja iz štirih glavnih zakonov oziroma iztočnic avtomobilskega luksuza. To so podoba, premikanje, percepcija in prostor.

Blagi hibrid: pomoč motorjem na notranje zgorevanje

Vseh pet agregatov, dva, ki sta že na voljo, in preostali trije, ki bodo v prihodnosti, delujejo v kombinaciji z jermenskim zaganjalnim alternatorjem, ki je osrednji del 48-voltnega električnega omrežja. Ta pasivna hibridna tehnologija (MHEV = mild hybrid electric vehicle) osmici omogoča jadranje z izključenim motorjem ter hiter in miren ponovni zagon motorja.

Gre za 48-voltno glavno električno omrežje, ki napaja delno električno omrežje z napetostjo 12 V. V levem delu prtljažnika je nameščena 48-voltna litij-ionska baterija z zmogljivostjo 11 Ah. S pomočjo majhne baterije je omogočeno jadranje med hitrostjo 55 in 160 kilometrov na uro in lahko traja do največ 40 sekund. Zaradi takšne električne zasnove se lahko sistem stop&start aktivira že do hitrosti 22 kilometrov na uro in pri ponovnem vžigu poskrbi za skoraj nezaznaven vžig avtomobila. Ves sistem naj bi prihranil do 0,7 litra goriva, odvisno od motorja in avtomobila.

Potnik zadaj ima v primerjavi s prejšnjo generacijo 36 milimetrov več prostora pri vstopanju na zadnje sedeže in ima 14 milimetrov več prostora za glavo. | Foto: Gašper Pirman Potnik zadaj ima v primerjavi s prejšnjo generacijo 36 milimetrov več prostora pri vstopanju na zadnje sedeže in ima 14 milimetrov več prostora za glavo. Foto: Gašper Pirman Podaljšana različica meri v dolžino 5.302 mm in ima 3.128 mm dolgo medosje. | Foto: Gašper Pirman Podaljšana različica meri v dolžino 5.302 mm in ima 3.128 mm dolgo medosje. Foto: Gašper Pirman Zadnji žarometi so serijsko v tehnologiji LED, na seznamu opcijske opreme pa je tudi tehnologija OLED. | Foto: Gašper Pirman Zadnji žarometi so serijsko v tehnologiji LED, na seznamu opcijske opreme pa je tudi tehnologija OLED. Foto: Gašper Pirman

 

- Aktivno, v štirih višinah prilagodljivo podvozje ima pametno vzmetenje (zračno vzmetenje) in hidravlično uravnavane blažilnike za prilagajanje vsakega kolesa posebej po podatkih o cestni površini, ki jo sproti pregleduje kamera. Prvi avtomobil na svetu, ki v nevarnosti bočnega naleta dvigne karoserijo in dodatno zaščiti potnike.

- Najnaprednejša karoserija – arhitektura Audi Space Frame iz kombinacije materialov: karbona (zadnja stena), magnezija (povezovalni stabilizator), toplotno preoblikovanega jekla (potniška celica) in aluminija, v primerjavi s predhodnikom je togost večja do 24 odstotkov. Inženirji obljubljajo nizko raven hrupa.

- Navigacija s funkcijo samostojnega učenja na podlagi voznikovih potovalnih navad, visoko inteligentno načrtovanje poti, podrobni 3D-modeli mest.

- Štirikolesno krmiljenje za natančno in odzivno vodljivost pri visokih hitrostih ter izjemno gibljivost avtomobila na omejenem prostoru. Več kot pet metrov dolga limuzina ima manjši obračalni krog kot audi A4.

- Štirikolesni pogon quattro z možnostjo športnega diferenciala na zadnji osi za zelo dinamično vozno izkušnjo.

- Pet motorjev TFSI in TDI (6, 8 in 12 valjev), serijsko opremljenih z blagim, pasivnim hibridnim sistemom (MHEV = mild hybrid electric vehicle) za učinkovito rekuperacijo energije (do 12 kW), 48-voltno pametno električno napeljavo ter naprednim sistemom start in stop, ki prepozna rdečo luč ali stoječo kolono in motor izklopi že med zaustavljanjem, pod hitrostjo 22 kilometrov na uro.

 

Kaj prinaša novo poimenovanje modelov?

Ker je imel Audi na različnih trgih drugačne oznake za enak motor in so se zato pojavljale različne zmešnjave in nedosledja, so se odločili, da temu naredijo konec. Zdaj je za ves svet izdelana enaka lestvica, ki številke od 25 do 70 razvršča glede na moč motorja. Ni pomembno, kakšen je pogon, TDI, TFSI, e-tron ali G-tron, vsak bo pred oznako motorja dobil še številko, ki označuje moč motorja. Tako sta na primer oba motorja v novem A8 označena s 55 TFSI in 50 TDI.

Oznaka moči kW
70 od 420
60 od 320
55 od 245
50 od 210
45 od 169
40 od 125
35 od 110
30 od 81
25 od 70

Dvojna zaslona služita vsak svojemu namenu. Na spodnjem uravnavamo klimatsko napravo in še nekaj drugih funkcij, medtem ko je zgornji namenjen infotaimentu in nastavitvam vzmetenja ter asistenčnih sistemov. | Foto: Gašper Pirman Dvojna zaslona služita vsak svojemu namenu. Na spodnjem uravnavamo klimatsko napravo in še nekaj drugih funkcij, medtem ko je zgornji namenjen infotaimentu in nastavitvam vzmetenja ter asistenčnih sistemov. Foto: Gašper Pirman

Potnik zadaj lahko upravlja skoraj vse vozilo, saj s pomočjo odstranljive tablice nadzoruje klimatsko napravo, radio, vozne profile in marsikatere druge stvari. | Foto: Gašper Pirman Potnik zadaj lahko upravlja skoraj vse vozilo, saj s pomočjo odstranljive tablice nadzoruje klimatsko napravo, radio, vozne profile in marsikatere druge stvari. Foto: Gašper Pirman

Digitalne merilnike poznamo že iz preostalih Audijevih modelov. | Foto: Gašper Pirman Digitalne merilnike poznamo že iz preostalih Audijevih modelov. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte