Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
27. 3. 2023,
6.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

5

Natisni članek

ford ranger raptor ford ranger Ford

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 6.10

1 leto

Novo v Sloveniji: ford ranger raptor

Atraktiven, zmogljiv, glasen: kmalu bo eden najbolj vpadljivih #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

5

Ford ranger raptor | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Ford je skupaj s Volkswagnom razvil novo generacijo rangerja, enega najbolje prodajanih poltovornjakov v Sloveniji – na ceste je najprej pripeljala njegova najbolj vpadljiva in zmogljiva različica raptor, ki je na voljo tudi s trilitrskim bencinskim motorjem V6. Cena za takega raptorja bo več kot 70 tisočakov, pozneje za klasičnega rangerja od 46 tisočakov.

Ford ranger raptor | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Ranger je za Ford najbolj globalen med vsemi modeli ameriškega avtomobilskega proizvajalca. Prodajajo ga že 41 let, z njim pa so prisotni v kar 180 različnih državah. Od leta 2015 je ranger najbolje prodajani poltovornjak v Evropi. Lani so imeli pri Fordu z njim v Sloveniji 45-odstotni delež na trgu, kar je pomenilo 159 prodanih vozil.

Pri tem je zanimiv delež raptorja, najzmogljivejše in najbolj atraktivne različice rangerja – lani je bil ta kar 42-odstotni, kar kaže na prodajni potencial takega poltovornjaka, ki je bolj kot za delovne naloge namenjen zabavi, postavljanju in celo hitri vožnji zunaj asfaltnih cest. Marsikaj zmore, tudi kak skok mu ne dela preglavic.

Resna cena za "pickup", ki zmore in ponuja veliko

Z novo generacijo je ranger dobil veliko sprememb. Razvili so ga skupaj s Volkswagnom, tudi oblikovno – predvsem spredaj – je postal občutno bolj drugačen. Za zdaj je na slovenske ceste pripeljal zgolj raptor, saj klasični rangerji sledijo šele v prihodnjih mesecih. Za osnovnega bo treba odšteti slabih 49 tisočakov, za raptorja pa več kot 72 tisoč evrov. Različica z zmogljivejšim bencinskim motorjem doda še štiri tisočake. Resna cena za "pickup", ki resda tudi ponuja (in zmore) veliko.

Raptor je med poltovornjaki na evropskem trgu prav gotovo naravnan najbolj dinamično. | Foto: Gregor Pavšič Raptor je med poltovornjaki na evropskem trgu prav gotovo naravnan najbolj dinamično. Foto: Gregor Pavšič

Ford ranger raptor | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ford ranger raptor | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Klasični ranger tudi s trilitrskim dizlom V6

Zanimiva razlika med raptorjem in klasičnim rangerjem bo v ponudbi dizelskih motorjev. Raptor je, kot že rečeno, na voljo s trilitrskim bencinskim motorjem, ki ima zavidljivih 292 "konjev" in 491 njutonmetrov navora, s čimer je postal najzmogljivejši ranger do zdaj.

Toda pri dizelski izbiri bo raptorja mogoče dobiti le z dvolitrskim dizelskim motorjem z močjo 205 "konjev", klasičnega rangerja pa tudi s trilitrskim dizelskim motorjem V6 z dvema turbinama. Ta motor bo imel 240 "konjev". Pri rangerju bo imel dvolitrski dizelski motor moč 170 ali 205 "konjev".

Med novostmi tudi "tempomat" za teren

Raptor ima izjemno vpadljivo, atraktivno in samozavestno pojavo na cesti. Njegovo medosje navsezadnje meri 3,27 metra, od tal pa je oddaljen več kot 27 centimetrov. Z novo generacijo so mu izboljšali vpetje prednjih blažilcev, povečali so togost in vzdržljivost, prav tako so povečali hod sprednjega kolesa, namestili nove Foxove blažilnike in podobno. Zanimiva novost je sistem trail control, ki je nekakšen tempomat za vožnjo po terenu. Deluje do hitrosti 31 kilometrov na uro. Primerjali bi ga lahko s sistemom za nadzorovan spust. Vozilo samodejno ohranja hitrost, voznik pa se lahko povsem osredotoči na manevriranje po terenu. Raptor sicer skupno ponuja sedem različnih voznih programov.

Ford namerava letos v Sloveniji prodati 130 rangerjev. Lani so bili v povprečju štirje od desetih v različici raptor. Ranger bo sicer na voljo še v različicah XLT, limited, wildtrack in platinum.

Keson med blatnika sprejme klasično euro paleto. | Foto: Gregor Pavšič Keson med blatnika sprejme klasično euro paleto. Foto: Gregor Pavšič

Pohvalna integracija 360-stopinjske kamere. | Foto: Gregor Pavšič Pohvalna integracija 360-stopinjske kamere. Foto: Gregor Pavšič

Vtičnice so del praktičnih rešitev v kesonu.
 | Foto: Gregor Pavšič Vtičnice so del praktičnih rešitev v kesonu. Foto: Gregor Pavšič

Ford ranger raptor | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ford ranger raptor | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ford ranger raptor | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Za prenos moči skrbi desetstopenjski samodejni menjalnik. | Foto: Gregor Pavšič Za prenos moči skrbi desetstopenjski samodejni menjalnik. Foto: Gregor Pavšič

Dodatna stikala za zunanje porabnike. | Foto: Gregor Pavšič Dodatna stikala za zunanje porabnike. Foto: Gregor Pavšič

Ford ranger raptor | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte