Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
23.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

3

Natisni članek

Tesla Motors Tesla

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 23.23

6 let, 6 mesecev

Elon Musk ima zaradi Slovenca moralnega mačka

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

3

Elon Musk | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velenjčan Gregor Lešnik, ki je od lanskega marca delal na gradbišču nove tovarne Tesla Motors v Kaliforniji, se je pri delu poškodoval. Zdaj je vložil milijonsko tožbo zoper verigo Teslinih pogodbenikov, tudi slovensko podjetje ISM Vuzem, zaradi domnevne kršitve pravic iz delovnega razmerja. V ISM Vuzem vse očitke zanikajo, o tožbi ne vedo nič.

Avtomobilski proizvajalec Tesla Motors se je znašel v središču afere zaradi domnevnega izkoriščanja delavcev pri gradnji lakirnice v Kaliforniji. Zgodbo je objavil spletni portal mercurynews.com, ki se sklicuje na pogovore z delavci ter vpogled v njihove plačilne liste ter vizumsko in sodno dokumentacijo. 

Tesla je za gradnjo visokotehnološke lakirnice najela nemško podjetje Eisenmann, to pa je imelo slovenskega podizvajalca, završko podjetje ISM Vuzem. Evropski podjetji naj bi v ZDA napotili okrog 140 delavcev, predvsem iz Slovenije in Hrvaške. Ali je vse delavce zaposloval ISM Vuzem (ta je imel lani po podatkih baze Gvin dobrih devet milijonov evrov prihodkov in povprečno 204 zaposlene), iz pisanja ameriških medijev ni mogoče razbrati, tudi .

Eden od delavcev, 42-letni Velenjčan Gregor Lešnik, se je na gradbišču poškodoval in zdaj vložil tožbo, v kateri podjetjem očita prenizko plačilo. Zahteva, da vsem delavcem izplačajo 2,6 milijona dolarjev (okrog 2,3 milijona evrov) domnevno izpadlega prihodka. Hkrati trdi, da naj bi bili delovni pogoji neurejeni, po poškodbi pa naj bi ga delodajalec ustrahoval.

Pogodbeniki v kalifornijski tovarni Tesla Motors naj bi izkoristili luknje v ameriškem vizumskem sistemu, poročajo ameriški mediji.  | Foto: Pogodbeniki v kalifornijski tovarni Tesla Motors naj bi izkoristili luknje v ameriškem vizumskem sistemu, poročajo ameriški mediji.

V ZDA kot nadzornik, pristal na gradbišču

Kako se je vse skupaj začelo? Lešnika je po pisanju Mercurynews.com najelo podjetje ISM Vuzem in ga v začetku lanskega leta napotilo na delo v ZDA. Velenjčan, po izobrazbi elektrotehnik, naj bi se z vizo za nadzorniško delo v Južni Karolini, ki so mu jo uredili v ISM Vuzem, odpravil čez lužo.

A navedbe v vizi o delovnem mestu in lokaciji dela se niso uresničile. Lešnik je namesto v Južni Karolini pristal na gradbišču visokotehnološke lakirnice Tesla Motors v mestu Fremont na severu Kalifornije – tu bodo proizvajali vozila modela Model 3 sedan –, kjer je namesto nadzorniških opravljal gradbena dela (instalaterska ali varilska dela). Delal je po šest (včasih sedem) dni tedensko po deset ur, pravi. 

Zapletati se je začelo, ko se je Velenjčan po treh mesecih dela poškodoval. Pri padcu s strehe si je zlomil rebra in noge, strgal kolenske vezi ter utrpel pretres možganov. V strahu pred pravnimi zapleti zaradi vize, namestitve, delovnih pogojev naj bi ISM Vuzem po tednu dni hospitalizacije Lešnikovim zdravnikom zatrdil, da se želi Lešnik - ta ne govori angleško - vrniti v Slovenijo, kjer naj bi nadaljeval zdravljenje. Lešniku naj bi dejal, da ne more najeti svojega odvetnika, da mora zapustiti bolnišnico in da mu podjetje ne bo plačalo zdravljenja.

Lešnik pa je najel odvetnika in vložil tožbo zoper podjetja Tesla Motors, Eisenmann in ISM Vuzem.

ISM Vuzem: Delavce plačujemo v skladu s pogodbo

"Očitki ne držijo," je za naš portal povedal lastnik podjetja ISM Vuzem Ivan Vuzem. Lešnik je bil res zaposlen pri njih, nekaj časa je delal tudi v ZDA, lani novembra pa se mu je iztekla pogodba za določen čas. A njegova zgodba ne drži, pravijo.

Lešnik podjetjem očita, da njemu in preostalim delavcem skupno dolgujejo 2,6 milijona dolarjev plač, saj so delali tudi po 70 ur tedensko, plačani pa naj bi bili le za 40 ur. Očita jim tudi plačni damping. Lešnik trdi, da je prejemal po pet dolarjev na uro, dva druga delavca sta za Mercurynews.com dejala, da sta prejemala po 10 dolarjev na uro. Po pisanju portala pa je v Kaliforniji povprečno plačilo za tovrstna dela 52 dolarjev na uro.

V ISM Vuzem na te očitke odgovarjajo: "Delovni čas v našem podjetju je že v skladu s pogodbo fleksibilen, delavci pa so dobili plačilo v skladu s sklenjeno pogodbo za celoten obseg opravljenega dela. S povprečno urno postavko v ZDA v višini 52 dolarjev nismo seznanjeni," pravijo. O 2,6-milijonski tožbi ne vedo nič, pristavljajo.

Težave z vizo

ISM Vuzem naj bi izkoristil luknje v ameriškem vizumskem sistemu. Lešnik je v ZDA delal z vizo B1/B2, ki je namenjena za poslovne in turistične namene. V vizi naj bi ISM Vuzem navedel, da bo Lešnik nadzornik v Južni Karolini, nato pa je opravljal gradbena dela v Kaliforniji.

V ISM Vuzem na očitke o nepravilnih podatkih v vizi ne odgovarjajo. Potrjujejo, da so mu oni uredili vizo, a zanikajo morebitne nepravilnosti. "Ocenjujemo, da je bila viza primerna, saj v ZDA ni bil zoper našo družbo uveden noben postopek zaradi nepravilno prijavljenih delavcev." Velenjčan Gregor Lešnik je delal na gradbišču Tesline tovarne, kjer bodo proizvajali novi Model 3 sedan.  | Foto: Gregor Pavšič Velenjčan Gregor Lešnik je delal na gradbišču Tesline tovarne, kjer bodo proizvajali novi Model 3 sedan. Foto: Gregor Pavšič

Odvetnik prekinil komunikacijo

Lešnikov odvetnik toženim očita še ogrožanje njegovega zdravja z zahtevo za odhod iz bolnišnice. "Takrat Lešnik ne bi mogel varno zapusititi bolnišnice in ne bi mogel varno leteti, saj je zlom noge povečeval tveganje pljučne embolije, ki je lahko smrtno nevarna," navaja v tožbi. 

V ISM Vuzem dogajanje v bolnišnici pojasnujejo takole: "Delavca smo obiskovali v bolnišnici v ZDA, saj smo se z njim dogovarjali, da bi mu po končanem zdravljenju uredili prevoz v Slovenijo, kjer bi nadaljeval z zdravljenjem. Na dan, ko bi Lešnik Gregor lahko zapustil bolnišnico in odpotoval v Slovenijo, nam njegov odvetnik ni več dopustil komunikacije z delavcem. Dodajamo še, da je bila želja delavca, da se čim prej vrne v Slovenijo, kakor tudi, da stroške njegovega zdravljenja v ZDA plača naše podjetje za obdobje, v katerem smo imeli stik z delavcem."

Elon Musk napoveduje preiskavo

Na dogajanje so se odzvali tudi v Tesla Motors, kjer so zatrdili, da Gregor Lešnik ni bil nikdar zaposlen pri njih, da pa bodo s pogodbenimi izvajalci pregledali, kaj se je dogajalo, in ukrepali. "Ne gre za pravni spor, temveč moralni. Pogodbeniki morajo spoštevati zakone," so sporočili.

Tako Tesla Motors kot nemški Eisenmann sta zahtevala, da ju sodišče izloči iz postopka, češ da Lešnik ni njun zaposlen in tako nista v nikakršnem pravnem razmerju z njim. Pvostopenjsko sodišče jima je ugodilo, nato pa je višji sodnik odločil, da se postopek nadaljuje proti vsem trem podjetjem. 

Na družbenem omrežju Twitter se je odzval tudi ustanovitelj Tesla Motors Elon Musk. "Šele danes sem izvedel za ta dogodek. Očitno so se napake dogajale na več ravneh. Bomo preiskali in popravili," je zapisal. 

"S tem sistemom je nekaj narobe"

Primer s kalifornijskega gradbišča je razburil ameriško javnost, saj naj bi razkril anomalije v vizumskem sistemu. "Mnogo delavcev, s katerimi smo govorili, je zadovoljnih s plačilom, čeprav njihovi ameriški kolegi za enako delo dobijo 52 dolarjev urno," piše Mercurynews.com.

"Gotovo je nekaj narobe s tem sistemom," je stanje komentiral Rob Stoker iz tamkajšnjega gradbenega sindikata. Dodal je, da so na račun tovrstnih spornih praks lokalni delavci izgubili na desettisoče delovnih ur. 

Ne spreglejte