SiolNET. Avtomoto Novice
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Airbus želi z jadralnim letalom na rob vesolja #foto

1,35

termometer

 | Foto: Airbus
Foto: Airbus

Pred devetimi leti so se z Airbusovim jadralnim letalom povzpeli več kot 15 kilometrov visoko, zdaj želijo z novim letalom ta dosežek še izboljšati in se brez motorja dvigniti na rob vesolja.

Leta 2006 so leteli več kot 15 kilometrov visoko

Airbus želi s svojim jadralnim letalom perlan 2 preseči dosežek njegovega predhodnika in se brez motorja povzpeti na višino več kot 15.416 metrov. To je namreč do zdaj rekordna dosežena višina z jadralnim letalom, ki jo je Airbus s perlanom 1 dosegel leta 2006. Takrat sta v letalu sedela pilota Einar Enevoldsen in Steve Fossett.

Rekordna višina, dosežena z jadralnim letalom, znaša 15.416 metrov.  | Foto: Airbus Rekordna višina, dosežena z jadralnim letalom, znaša 15.416 metrov. Foto: Airbus

Letalo tehta le 500 kilogramov

Pri Airbusu zdaj izpopolnjujejo novo letalo. Na zadnjem testnem poletu so nad Argentino dosegli višino 9.900 metrov in s tem dosegli najvišjo višino za novi perlan 2. V letalu, ki ima prostor za dva pilota, so se izmenjavali štirje Airbusovi piloti. Za doseganje takih višin je letalo posebej prirejeno. Brez pilotov tehta le 500 kilogramov in ima razpon kril 27 metrov. V letalo je nameščen tudi sistem za dovod kisika do pilotov, prav tako pa tudi padalo za primer reševanja v sili.

V prihodnjih dveh mesecih bodo z letalom poskušali preseči rekord iz leta 2006, zbirali bodo tudi znanstvene podatke. Jadralno letalo ima pri tem prednost pred klasičnimi letali in baloni. Čeprav nima motorja, še vedno lahko povsem nadzorovano leti in s tem ne kontanimira zbranih vzorcev.

Končni cilj Airbusa je izkoristiti ugodne vetrovne razmere nad Andi in se z jadralnim letalom dvigniti na rob vesolja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin