Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2020,
6.48

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Natisni članek

reklama bugatti chiron Bugatti

Četrtek, 2. 4. 2020, 6.48

4 leta

bugatti chiron

400 km/h: tako so posneli najhitrejši avtomobil na svetu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Leta 2017 je bugatti chiron postavil svetovni rekord, saj je najhitreje na svetu pospešil iz mirovanja do 400 kilometrov na uro in se potem še bliskovito hitro zaustavil. Za to je potreboval le 41,96 sekunde. V čast temu dosežku so posneli tudi promocijski video, a posneti avtomobil, ki pospešuje do takšne hitrosti, ni najlažja naloga. Kako jim je uspelo?

Odgovor je razmeroma preprost. Le enak chiron je dovolj hiter, da je sledil tempu rekordnega super športnika. Na snemalni avto so ''prilepili'' posebno kamero, ki je za volanom snemala nekdanjega dirkača Juana Pabla Montoyo. A kamera je morala biti postavljeno zelo nizko, le tako so dobili atraktiven posnetek ter hkrati poskrbeli za unikaten kot snemanja.

Bugatti chiron | Foto: Bugatti Foto: Bugatti Pri 400 km/h gre lahko hitro kaj narobe

Ker je bilo jasno, da snemanje z avtomobila zaradi vibracij ni možno, snemalec pa tudi zaradi silovitega vetra ni mogel sloneti iz avtomobila, so morali najti novo rešitev. Tako so vzeli kamero z manjšega drona in jo pritrdili na zadek prvega belega chirona. A to je rešilo le eno težavo.

Oba avta sta morala startati povsem istočasno in enakomerno nabirati hitrost. Ko jim je to uspelo, so bili nad posnetkom navdušeni. Bilo je tako malo vibracij, da so jih morali naknadno programsko dodati. Pozorne oči pa so opazile eno težavo. Chiron v reklamnem spotu ni bil povsem izostren. Zakaj? Kamera je bila blizu izpušne cevi prvega avtomobila, zato so vroči izpušni plini iz podivjanega super športnika nekoliko zameglili vidno polje kamere.

Morda je ravno ta dramatičnost dodala k uspešnosti reklame. Do danes jo je namreč videlo več kot 100 milijonov ljudi in že danes velja za eno najbolj legendarnih avtomobilskih reklam na svetu.

Rekord jim je speljal Koenigsegg

Leta 2019 so 400 kilometrov na uro so dosegli v 22,87 sekunde, vračanje v stoječe stanje pa je trajalo še 8,62 sekunde. Skupna pot je tako trajala 31,49 sekunde.

Rekord so dosegli v Radi na švedskem na nadmorski višini 70 metrov in pri skoraj idealnih vremenskih razmerah. Tako so popravili lasten rekord izpred dveh let, ko so za 0-400-0 km/h potrebovali 33,29 sekunde.

Ne spreglejte