Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
9. 7. 2017,
10.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Natisni članek

goodyear Vozimo pametno Varna vožnja nasvet nasveti za varno vožnjo

Nedelja, 9. 7. 2017, 10.17

6 let, 6 mesecev

Kaj morate vedeti o skrbi za pnevmatike v poletnih mesecih?

Tudi poletje je izziv za gume, prenesti morajo več, kot si mislite #nasvet

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Nasvet gume | Foto Goodyear

Foto: Goodyear

Zelo razgret asfalt, poln prtljažnik počitniške prtljage in dolge etape v visokem tempu. Gume so tudi v poletnih mesecih postavljene na resno preizkušnjo vzdržljivosti, zato pred odhodom na daljšo pot ne pozabite preveriti, v kakšni kondiciji so. Z vidika varnosti in porabe goriva ter oprijema obvezno preverite tlak.

Polno obremenjen avtomobil s potniki in prtljago zahteva ustrezno napolnjeno obutev

Tlak je treba preveriti tudi na gumah prikolice. | Foto: Klemen Korenjak Tlak je treba preveriti tudi na gumah prikolice. Foto: Klemen Korenjak Preden na navigaciji pritisnite tipko pelji in se s polnim avtomobilom podate proti vaši počitniški destinaciji, ne pozabite preveriti, v kakšnem stanju je avtomobil. Poleg preverjanja olja in preostalih tekočin pa so za varno pot ključne gume. Te so tudi poleti zaradi visokih temperatur asfalta in dodatne tovorne in potniške obremenitve avtomobila ravno tako izpostavljene precej resnim izzivom, zlasti na daljših poteh.

Pri gumarskem velikanu Goodyearu izpostavljajo predvsem ustrezen tlak v gumah, tega pa morate preveriti tako na avtomobilski obutvi kot tudi v gumah počitniške ali tovorne prikolice, če to vlečete za seboj.

Manj goriva in manjša obraba

Preverjanje tlaka v gumah | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Tlak v gumah je eden ključnih parametrov, ki neposredno vplivajo na varnost, udobje in stroškovnik počitniške vožnje. Pri novejših avtomobilih ima vsako kolo senzor, ki preverja ustreznost tlaka. Ne pozabite pa nastaviti nove predpisane vrednosti za polno naložen avtomobil.

Če so gume napolnjene z ustreznim, predpisnim tlakom, glede na obremenitev avtomobila, boste v prvi meri poskrbeli za manjšo porabo goriva in manjšo obrabo pnevmatik ter posledično podaljšali njihovo življenjsko dobo.

Ne pozabite, da mora guma poleti s površino, veliko kot razprta moška dlan, neredko držati stik z zelo vročim asfaltom, katerega temperatura se lahko giblje med 60 in 90 stopinjami Celzija.

Dolžina zavorne poti, pa tudi oprijem pri zavijanju na tako razgreti površini, je ob polno naloženem avtomobilu odvisna od ustrezno napolnjene gume. Z ustreznim tlakom v gumah bo avtomobil lažje vodljiv, zaviranje bo bolj odzivno in vožnja bolj tekoča. S tem preprostim opravilom, ki ga je mogoče opraviti doma ali pa praktično na vsaki črpalki, boste poskrbeli tudi za več varnosti v prometu.

Z nizkim tlakom le na sipine ...

Izjemno nizek tlak v gumah pa se uporablja le pri prečenju puščavskih sipin. V gumah smo pri vožnji po sipinah imeli le 0,8 bara tlaka. Na ta način se v pesku dobi več oprijema in večjo naležno površino. | Foto: Jure Gregorčič Izjemno nizek tlak v gumah pa se uporablja le pri prečenju puščavskih sipin. V gumah smo pri vožnji po sipinah imeli le 0,8 bara tlaka. Na ta način se v pesku dobi več oprijema in večjo naležno površino. Foto: Jure Gregorčič  

Poleti sta pregled in preverjanje pnevmatik ključnega pomena, saj dolge poti pri visokih temperaturah in s polnim avtomobilom predstavljajo še dodatno obremenitev. | Foto: Klemen Korenjak Poleti sta pregled in preverjanje pnevmatik ključnega pomena, saj dolge poti pri visokih temperaturah in s polnim avtomobilom predstavljajo še dodatno obremenitev. Foto: Klemen Korenjak

Ne premalo ne preveč. Koliko je prav?

Tudi preveč napolnjene gume poslabšajo varnost in udobje. Če je v gumi tlak previsok, ima stična točka tekalne površine z asfaltom manjšo površino in posledično manjši oprijem. To spet podaljša zavorno pot in avtomobil v zavojih lahko prej zdrsne in je nedvomno slabše vodljiv.

Prenapolnjene gume pa so tudi bolj občutljive na mehanske poškodbe. Tako gumo boste prej presekali na udarni jami ali pa na makadamu do malce bolj skrite plaže. Ključno pa je, da tlaka nikoli ne regulirate, ko je guma razgreta. To je treba preveriti pred potjo.

Preverjanje tlaka v gumah | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Preverjanje tlaka v gumah | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Podatki o tlaku na okvirju vrat, B-stebričku, znotraj vratic za točenje goriva in zagotovo v navodilih za uporabo avtomobila

Podatek o optimalnem tlaku, glede na dimenzijo in obremenitev avtomobila, predpiše proizvajalec avtomobila. Ti podatki pa so navedeni v navodilih za uporabo avtomobila in največkrat tudi na okvirju voznikovih vratih oziroma na ploščici na sredinskem B-stebričku (vidno ob odprtih vratih) ali pa v okolici mesta za točenje goriva, po navadi na notranji strani vratc.

Tam odčitate pravo vrednost za sprednji in zadnji kolesni par, ki, pozor, niso vedno enake in so odvisne od pogona, obremenitve in pripete prikolice.

Ne pozabite tudi, da morajo biti na avtomobilu nameščene izključno gume, ki ustrezajo predpisanim dimnenzijam, navedenim v homologacijskem kartončku, sicer vozilo ni v skladu s predpisano tehnično homologacijo.

Pregled gum: na kaj morate biti pozorni pred odhodom na daljšo poletno vožnjo?

V poletnih nalivih je ustrezen profil zelo pomemben za varnost. | Foto: AMZS V poletnih nalivih je ustrezen profil zelo pomemben za varnost. Foto: AMZS Najprej preverite stopnjo obrabe, predvsem globino profila pnevmatik: to morate storiti na celotnem obsegu in širini dezena tekalne plasti pnevmatik. Globina kanalov mora biti zadostna, saj ima ključni pomen pri voznih lastnostih in predvsem v primeru nalivov lahko prepreči splavanje avtomobila oziroma akvaplaninga, ki lahko povzroči popolno izgubo oprijema in predstavlja resno tveganje za nesrečo.

Zakonsko predpisana minimalna globina v večini evropskih držav je sicer 1,6 milimetra, a denimo pri Goodyearu svetujejo, da zaradi prej navedenega razloga gume menjate že prej - ko globina kanalov pade pod 3 milimetre.

Trik so kovancem

Najpreprostejši način kontrole globine profila: vzemite kovanec za 2 evra in ga pokončno vstavite v kanal gume. Če se iz gume vidi stranski srebrni okvir, je profila že za manj kot štiri milimetre. Več kot se ga vidi, bolj je guma obrabljena. Uporabno na zimskih in letnih gumah. | Foto: Gregor Pavšič Najpreprostejši način kontrole globine profila: vzemite kovanec za 2 evra in ga pokončno vstavite v kanal gume. Če se iz gume vidi stranski srebrni okvir, je profila že za manj kot štiri milimetre. Več kot se ga vidi, bolj je guma obrabljena. Uporabno na zimskih in letnih gumah. Foto: Gregor Pavšič

Pozorno preglejte stanje gum, ne pozabite na rezervno gumo ali komplet za popravilo

Preglejte tekalno plast in bočnici pnevmatike: pri pregledu gume ne pozabite preveriti površino tekalne plasti in bočnici. Če opazite kakršnekoli poškodbe (zareze, bule ...) oziroma vse, kar je neobičajnega za pnevmatike, se pred potjo vsekakor odpravite k vulkanizerju. Ta vam bo svetoval, kaj je potrebno storiti. Morebitne težave boste tako rešili pravočasno in se izognili nevšečnostim in dodatnim stroškom na poti.

Vroč asfalt, udarne jame in agresivna vožnja: bodite pozorni tudi na neenakomerno obrabo, kar pomeni, da gumo na enem robu "pobira" bolj kot na drugem oziroma po sredini. Vzrokov je več. | Foto: Jure Gregorčič Vroč asfalt, udarne jame in agresivna vožnja: bodite pozorni tudi na neenakomerno obrabo, kar pomeni, da gumo na enem robu "pobira" bolj kot na drugem oziroma po sredini. Vzrokov je več. Foto: Jure Gregorčič Pozorni bodite na neenakomerno obrabo: medtem ko preverjate tekalno plast pnevmatike, bodite pozorni tudi na neenakomerno obrabo, kar pomeni, da gumo na enem robu "pobira" bolj kot na drugem oziroma po sredini.

Taka obraba je zelo nevarna za defekt med vožnjo, polega tega pa zaradi nje izgubljate optimalni oprijem in porabite več goriva.

Če opazite, da so pnevmatike obrabljene na obeh robovih, jih je morda treba napolniti na ustrezen tlak ali preveriti puščanje, če se tekalna plast na sredini obrablja hitreje kot na robovih, je to lahko znak prenapolnjenih pnevmatik.

Nasvet gume | Foto: Goodyear Foto: Goodyear Vzrok nepravilne obrabe je lahko tudi neustrezna geometrija, nastavitev podvozja. Slednjo lahko pri serviserju ali pa na AMZS centrih za nekaj deset evrov preverite še pred odhodom.

Predrtje pnevmatike: kljub skrbnim pripravam pa med potjo lahko pride do predrtja gume. Preden se odpravite od doma, preverite stanje rezervne gume ali pribor za popravilo. Vselej imejte pri roki tudi številko za pomoč na cesti. Kar nekaj nevšečnosti v primeru defekta vam lahko prihranijo gume s tehnologijo RunOnFlat, s pomočjo katere lahko s predrto gumo prevozite razdaljo do 80 kilometrov pri najvišji hitrosti 80 km/h (da lahko pripeljete do delavnice, kjer vam jo zamenjajo).

Nasveti za varno vožnjo

Ne spreglejte