Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
19. 7. 2016,
11.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

AMZS Z družino na poti Siol z vami na dopustu Varna vožnja Na dopustu

Torek, 19. 7. 2016, 11.58

6 let, 7 mesecev

Ko se na poti na počitnice pokvari avtomobil …

Pirati na hrvaških avtocestah: ne nasedajte avtovlekam, ki strašijo s kaznimi

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Avtovleka AMZS | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na hrvaških avtocestah prežijo nepooblaščene vlečne službe, ki v primeru okvare ali poškodbe vozila za svoje usluge "pomoči na cesti" predvsem od tujih državljanov zahtevajo visoka plačila. AMZS in HAK (Hrvatski autoklub) opozarjata, da v primeru okvare nikakor ne nasedajte naključnim avtovlekam, ki vas utegnejo prepričevati in strašiti z visokimi kaznimi.

Sklopka je odpovedala na izvozu Bosiljevo

Uničena sklopka je zasustavila našo pot domov.  | Foto: Jure Gregorčič Uničena sklopka je zasustavila našo pot domov. Foto: Jure Gregorčič Vračali smo se s počitnic, nezdrav glas ob prestavljanju je hitro dal vedeti, da bo pot nazaj bitka za vsak kilometer. Poln avtomobil in še okoli dobrih 300 kilogramov težka šotorska prikolica, pot pa dolga, s Pelješca domov v majhno vasico pri Novem mestu. Na izvozu Bosiljevo, malce pred mejnim prehodom Vinica, je sklopka dokončno odpovedala sodelovanje, ura je bila 23.30. Avtomobil smo potisnili na službeno parkirišče cestninske postaje in na pomoč poklicali AMZS. V klicnem centru so nas povprašali tudi o številu potnikov, prikolici …

Slabe pol ure po klicu je iz Črnomlja do nas že prišla avtovleka pogodbenika AMZS z natančno izpolnjenim delavnim nalogom, s podatki o vozilu in lastniku. Varno, brez zapletov smo prišli domov, avto pa v servisno delavnico. Strošek? Slabih 60 evrov, kolikor stane letno članstvo v AMZS s paketom pomoči v tujini.

#Video: Prihod AMZS na mesto okvare:

600 evrov za 50 kilometrov?

No, strošek pa bi lahko bil precej večji, zlasti glede na informacije, ki so do nas prišle od voznikov slovenskih avtovlek, ki so bili poslani na posredovanje v Hrvaško v okviru zavarovalniških asistenc, in ljudi, ki so doživeli okvare na hrvaških avtocestah, in za nekaj kilometrov lokalnim zaslužkarjem plačevali astronomske vsote.

V enem izmed takih primerov, ki nam ga je zaupal izkušeni voznik avtovleke, ki je iz Slovenije hitel na pomoč, naj bi lokalna vlečna služba za vleko od mesta manjše nesreče na hrvaški avtocesti blizu počivališča Brinje, do Senja zahtevala kar 600 evrov za svojo uslugo pomoči na cesti. V nekem drugem primeru naj bi se pri pokvarjenem vozilu ustavil lahek dostavnik, ki je želel posredovati celo z vlečno vrvjo, češ da je treba z avtoceste iz odstavnega pasu vozilo čim prej umakniti, sicer sledi visoka kazen s strani policije.

Pred daljšo potjo si je pametno urediti asistenco v primeru okvare ali poškodbe vozila. Preverite, ali vam vlečno službo krije zavarovalna polica ali celo tovarniška asistenca avtomobila, ki ga vozite. Odzivnost po klicu na pomoč na AMZS je bila prepričljiva in storitev izpeljana rutinirano, brez vsakršnih zapletov. | Foto: Jure Gregorčič Pred daljšo potjo si je pametno urediti asistenco v primeru okvare ali poškodbe vozila. Preverite, ali vam vlečno službo krije zavarovalna polica ali celo tovarniška asistenca avtomobila, ki ga vozite. Odzivnost po klicu na pomoč na AMZS je bila prepričljiva in storitev izpeljana rutinirano, brez vsakršnih zapletov. Foto: Jure Gregorčič

AMZS in HAK: Ne nasedajte naključnim avtovlekam, ki vas strašijo s kaznimi

Predvsem se prepričajte, da gre za uradne avtovleke, ki sodelujejo s koncesionarjem hrvaških avtocest, oziroma se prepričajte, da gre res za uradno avtovleko pod okriljem nacionalnega avtokluba na Hrvaškem (HAK). | Foto: Jure Gregorčič Predvsem se prepričajte, da gre za uradne avtovleke, ki sodelujejo s koncesionarjem hrvaških avtocest, oziroma se prepričajte, da gre res za uradno avtovleko pod okriljem nacionalnega avtokluba na Hrvaškem (HAK). Foto: Jure Gregorčič Kaj torej narediti v primeru, ko se na poti na počitnice ali proti domu zgodi okvara in očitno lahko pride do soočenja z ljudmi, ki nesrečo drugih izkoriščajo za svoj zaslužek? Andrej Cergolj, vodja za področje Pomoči na cesti in vleke pri AMZS, svetuje:

"Ne nasedajte naključnim avtovlekam, ki vas strašijo s kaznimi. Predvsem se prepričajte, da gre za uradne avtovleke, ki sodelujejo s koncesionarjem hrvaških avtocest, oziroma se prepričajte, da gre res za uradno avtovleko pod okriljem nacionalnega avtokluba na Hrvaškem (HAK) (različni lokalni klubi v okviru HAK-a oz. njihovi pooblaščeni pogodbeniki, kar je razvidno z nalepk na servisnih oz. vlečnih vozilih). Zahtevajte, da se izvajalec identificira, da gre res za pooblaščenega izvajalca za HAK avtovleko. Če je bil izvajalec napoten s strani organizacije, ki ste jo kontaktirali, bo imel pri sebi tudi delovni nalog z vašimi podatki.

Strahovi glede policijskih kazni: okoli 67 evrov bi bila globa, če ne bi odstranili vozila

Avtovleka AMZS | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri AMZS in HAK glede pritiska oziroma strašenja, ki se ga poslužujejo take piratske avtovleke pri prepričevanju voznikov pokvarjenih vozil, češ da bodo plačali visoko kazen zaradi oviranja prometa, pojasnjujejo:

"V skladu s 140. členom zakona o varnosti cestnega prometa, ki velja na Hrvaškem, je voznik dolžan v najkrajšem mogočem času odstraniti vozilo s ceste. Če za to ne poskrbi, se mu lahko izreče kazen v višini 500 kun (približno 67 evrov). Vozniki pa se kljub temu niso dolžni poslužiti prvega ponudnika pomoči na cesti ali vleke, ki je v danem trenutku v bližini, temveč lahko sami poskrbijo za izbiro izvajalca glede prevoza vozila (npr. pokličejo AMZS ali številko svoje asistence). Če ne razpolagajo z ničemer od omenjenega, priporočamo, da pokličejo nacionalni avtoklub v državi, v kateri se nahajajo, v tem primeru HAK (hrvaški avtoklub) na številko 1987 (pri katerem lahko takoj preverijo javno dostopne cene storitev pomoči na cesti in vleke)."

Ob okvari vozila v tujini operaterju avtokluba sporočite natančne podatke o vozilu, npr. vrsta vozila, dolžina oz. teža vozila in prikolice, pomemben je tudi podatek o številu potnikov v vozilu ter posredujte čim bolj natančno informacijo o lokaciji okvare oz. nesreče. | Foto: Jure Gregorčič Ob okvari vozila v tujini operaterju avtokluba sporočite natančne podatke o vozilu, npr. vrsta vozila, dolžina oz. teža vozila in prikolice, pomemben je tudi podatek o številu potnikov v vozilu ter posredujte čim bolj natančno informacijo o lokaciji okvare oz. nesreče. Foto: Jure Gregorčič

Zakaj mi ne dela telefon? Nisem bil dosegljiv?

Kako dobro so posamezni cestni zaslužkarji pripravljeni na plenjenje denarnic tistih, ki obstanejo na cesti, dovolj zgovorno priča tudi posebno opozorilo obeh nacionalnih vozniških zvezah, ki med seboj tudi sodelujeta pri izvajanju pomoči na cesti:

"Nekatere od vlečnih služb, ki izvajajo vleko na področju hrvaških avtocest, razpolagajo oziroma imajo vgrajene celo naprave za motenje signala mobilnega omrežja, ki vozniku ob vstopu v potniško kabino vozila onemogoča povezavo z mobilnim omrežjem na način, da bi lahko klical za pomoč na cesti ali bil dosegljiv."

Če se vam je torej naslov o piratih zdel pretiran, tovrstno početje dovolj zgovorno priča, da gre za premišljeno goljufijo.

Kako ravnati ob okvari?

Avtovleka AMZS | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V primeru okvare vozila je ključno, da ravnate zbrano in varno. Andrej Cergolj, vodja iz AMZS, svetuje:

"Vozilo zaustavite na primernem mestu (izogibališče, odstavni pas, bankina, priključek ali podobno). Najpomembnejša je vaša varnost, varnost vaših sopotnikov ter varnost drugih udeležencev v prometu, zato delujte v duhu preprečevanja ogrožanja drugih udeležencev cestnega prometa ter preprečevanja ali omilitvi ekološke nesreče. Vklopite varnostne utripalke in na varen način zapustite vozilo, na avtocesti se postavite za varnostno ograjo. Nadenite si odsevni jopič in postavite varnostni trikotnik najmanj 50 m za vozilom, če ste obstali na cesti ali deloma na njej. Na avtocesti ga postavite na razdalji 150-200 m.

Za pomoč na cesti, člani AMZS oz. vsi drugi, ki v tujini potrebujete pomoč na cesti, pokličite na številko 00 386 1 530 53 53, kjer bo ekipa v AMZS klicnem centru koordinirala vse aktivnosti z lokalnim avtoklubom in zagotovila ustrezno pomoč v najkrajšem mogočem času. O poteku izvedbe bo uporabnik sproti obveščen, z njim pa bodo operaterji tudi v telefonskem stiku. Za prevoz bo poskrbel AMZS prek svoje mreže pooblaščenih izvajalcev oz. prek tujih partnerskih klubov."

Kakšne so realne cene v primeru pomoči na cesti?

Avtovleka AMZS | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V Sloveniji znaša cena storitev pomoči na cesti (popravila na mestu okvare) za nečlane po ceniku AMZS 71 evrov, cena storitev vleke oziroma prevoza vozil (osebna vozila do 2,5 t) pa 38 evrov za štartnino in 1,10 evra za storitev vleke na kilometer (cene vsebujejo DDV). V nočnem času, med vikendi in prazniki so cene storitev za približno 30 odstotkov višje.

Ob tem velja razmisliti o investiciji v zavarovalniško asistenco po polici, vendar preverite, kaj vam ta krije, ali pa o članstvu AMZS.

 

Ne spreglejte