Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
10. 3. 2017,
10.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

nasvet

Petek, 10. 3. 2017, 10.28

6 let, 6 mesecev

Tretjina umrlih voznikov avtomobilov v Sloveniji ni bila pripeta z varnostnim pasom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

V ponedeljek se začne preventivna akcija za uporabo varnostnega pasu med vožnjo avtomobila. Čeprav je večina voznikov in potnikov pripetih, lani tretjina smrtnih žrtev v osebnih vozilih ni bila pripeta. Nad uporabo varnostnega pasu bo večji del marca poostreno bdela tudi slovenska policija.

varnostni pas | Foto:

Preventivna akcija bo potekala od 13. do 26. marca. Namen akcije je povečati delež uporabe varnostnih pasov pri vseh vožnjah in v vseh vozilih ter tako omiliti posledice prometnih nesreč. Varnostni pas je ključni člen, ki nam pri morebitnem trku lahko reši življenje. V času akcije bodo policija in občinska redarstva poostreno nadzirala uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih, tudi v okolici šol, vrtcev, nakupovalnih središč. Kdor ne uporablja varnostnega pasu, mu grozi globa 120 evrov.

Varnostni pas rešuje življenja, učinkovit je tudi na zadnjih sedežih

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Čeprav so na zadnjih sedežih varnostni pasovi nekoliko manj učinkoviti, saj zmanjšajo tveganje za hude poškodbe in smrtne žrtve le za četrtino, pa vseeno predstavljajo precejšnjo razliko, zaradi katere je pripenjanje na zadnjih sedežih prav tako smiselno. Varnostni pas je najučinkovitejši pri neposrednih trkih od spredaj in pri prevrnitvah.

Varnostni pas | Foto:

Ženske so v povprečju pogosteje pripete kot moški

Lani je v Sloveniji umrlo 45 voznikov in 16 potnikov osebnih vozil, 21 od teh ni uporabljalo varnostnega pasu v času nesreče (34 odstotkov). Opazovanja, ki jih je izvedla Agencija za varnost prometa (AVP), kažejo, da med vožnjo uporablja varnostni pas 90 odstotkov voznikov, 92 odstotkov potnikov spredaj, ter le 67 odstotkov na zadnjih sedežih. Otroci so v povprečju pripeti v 93 odstotkih. Ženske so v povprečju pogosteje pripete kot moški.

Najpogosteje smo pripeti na avtocestah, sledijo regionalne ceste, najnižji delež pripetosti pa je na ulicah znotraj naselij.

V avtomobilih tudi nepripeti majhni otroci

Statistični podatki o prometnih nesrečah z udeležbo otrok kažejo, da so otroci najpogosteje huje poškodovani (več kot 60 odstotkov) kot potniki v vozilih, pogosto, ker niso ustrezno pripeti in nameščeni v otroških varnostnih sedežih.

Otroci manjši od 150 centimetrov morajo biti nameščeni v otroških varnostnih sedežih, ki so primerni njihovi velikosti in teži. Pripetost otrok se je v zadnjem desetletju zelo povečala, kar je posledica preventivnih aktivnosti in usklajenih akcij. Še vedno pa otroci prepogosto niso pripeti ali pravilno pripeti v ustreznih sedežih na ulicah znotraj naselij.

Ne spreglejte