SiolNET. Avtomoto Nasveti
6,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Podaljšajte življenjsko dobo vaših gum

Top 10 nasvetov za pravilno skladiščenje gum

6,05

termometer

Zimske gume - pravila skladiščenja
Foto: Ciril Komotar

Deset nasvetov, kako pravilno skladiščiti avtomobilske gume in največja napaka, ki jo naredijo slovenski vozniki. Namig: izogibajte se kurilnicam.

Znate skrbeti za svoje gume?

Zimske gume - pravila skladiščenja Foto: Ciril Komotar

Skladiščenje gum je odgovorna naloga. Oprijem in stabilnost vozila sta namreč v veliki meri odvisna od štirih, za dlan širokih površin.

Na učinkovitost teh štirih, življenjsko pomembnih stičnih točk, ki vplivajo na varnost potnikov, ne nazadnje pa tudi drugih prometnih soudeležencev, lahko vpliva tudi (ne)pravilno skladiščenje.

Top 10 nasvetov za skladiščenje gum:


1.  Prostor, v katerem boste skladiščili gume, naj bo temen, hladen in suh.

2. Gume očistite. Iz profilov odstranite manjše kamenje, blato in drugo nesnago.

3. Gume položno nalagajte eno na drugo. Nepravilno zlaganje povzroči deformacije. Enkrat na mesec zamenjajte vrstni red naloženih pnevmatik.

4. Gum ne odlagajte poleg ostrih predmetov. Izogibajte se tudi materialom, ki lahko povzročijo iskre ali električni naboj.

5. Gum ne odlagajte poleg morebitnih toplotnih virov, na primer vročih cevi ali električnih generatorjev.

6. Gum ne izpostavljajte sončni svetlobi. UV-žarki lahko skrajšajo dobo njene absolutne učinkovitosti. Najbolje jih je spraviti v posebne vreče.

7. Podlaga, na kateri bodo gume, naj bo čista, brez oljnih ali bencinskih madežev, ki so lahko topni in med dolgo zimo ali poletjem načnejo gumo. Razmislite o odlaganju gum na paleto.

8. Zabeležite si mesto na vozilu, kjer je bila guma nameščena. Menjava sprednjih z zadnjimi gumami vpliva na enakomernejšo obrabo.

9. Če so gume na platiščih, jih skladiščite napolnjene in v navpičnem položaju. Enkrat na mesec jih obrnite. Preverjajte zračni tlak.

10. Na gume ne odlagajte težjih predmetov, ki bodo v daljšem časovnem obdobju povzročili deformacijo.

Testi, oznake in porazni rezultati

Zimske gume - pravila skladiščenja Foto: Ciril Komotar

O prihajajoči zimi in zimskih gumah smo na Avtomotu pred kratkim že obširno pisali. Preberite, zakaj sta evropski test celoletnih gum prestali le dve gumi, preverite tudi, katera guma je zmagovalka velikega testa zimskih gum za sezono 2016/2017.

Veste, katere oznake na zimskih gumah so za voznika ključne in kdaj je treba rabljeno zimsko gumo obvezno zamenjati z novo?

Kam z gumami? V kurilnico že ne.

Pri enem največjih slovenskih avtocentrov, Španu iz Brezovice, so na vprašanje o najpogostejših napakah skladiščenja izpostavili pogosto uporabo kurilnice:

Po njihovih izkušnjah slovenski v vozniki svoje gume pozimi pogosto spravijo v kurilnico – tam je pač običajno veliko prostora. Svetujejo, da s takšno prakso prenehajo. Kurilnica je najtoplejši prostor v hiši in gumam to absolutno ne ustreza. Razumejo navezanost voznikov na svoj "črni zaklad", a v takem primeru vseeno priporočajo, da ga zaupajo vulkanizerju."

Kako hranite svoje gume vi?

  • Zaupam jih vulkanizerju 75
  • Pospravim jih v klet in na njih pozabim do jeseni/zime 377
  • Upoštevam pravila nasvetnega članka 92
Oddanih 544 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin