Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
7. 11. 2017,
4.14

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

7

Natisni članek

menjava gum vulkanizerstvo zimske gume

Torek, 7. 11. 2017, 4.14

6 let, 5 mesecev

Kako je internet zbil cene avtomobilskih gum in marže vulkanizerjev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

7

Spletna prodaja gum je zbila marže vulkanizerjev in znižala cene na trgu, kjer danes večjih razlik med spletno in klasično prodajo ni več. Koliko voznika stane nakup gum?

Vulkanizerji imajo vsako leto ob prihodu zime polne roke dela. | Foto: Gregor Pavšič Vulkanizerji imajo vsako leto ob prihodu zime polne roke dela. Foto: Gregor Pavšič

Ponudba zimskih gum je na trgu izjemno velika in odločitev o nakupu ustreznih gum, ki so uporabne vsaj dve zimski obdobji in lahko stanejo v kompletu tudi nekaj sto evrov, zagotovo ni lahka.

Vulkanizerji so se morali prilagoditi nizkim cenam s spleta

Pisali smo že o pomenu širokega razmisleka o pravih gumah za vsakega posameznika, ki zadeva tako obvezne kakovostne podatke na nalepkah kot tudi kompleksne primerjalne teste na evropski ravni. Objavili smo najboljše gume za letošnje zimsko obdobje, sodeč po testu evropskih avtomobilskih klubov, ki ga je v Sloveniji objavil AMZS.

Tudi na področju zimskih gum so prodajni kanali zelo različni. Tako kot na drugih področjih trgovine se je tudi pri gumah uveljavila prodaja prek interneta. Ta je v resnici na področju gum celo zatresla ves trg in poslovanje vulkanizerjev. Spletni prodajalci so močno zbili cene, čemur so se morali fizični trgovci in vulkanizerji prilagoditi, tako se je na vsem trgu gum zgodil precejšnen upad, obenem pa izenačitev cen. Čeprav izjeme seveda obstajajo, so danes cene na internetu in neposredno pri vulkanizerju precej podobne.

S klikom iz naslonjača se izognite gneči

Internet seveda tudi na področju gum prinaša udobje nakupa iz naslonjača, kjer ni treba stati v vrsti in se v začetku novembra potegovati za prosto mesto pri prezaposlenih vulkanizerjih. Kdor temu doda še spletno naročilo termina za premontažo ali previjačenje gum, se lahko gneči skoraj povsem izogne. V določenih primerih seveda niso izključeni niti ugodni popusti in obročno odplačevanje.

Ustrezna zimska guma je v zimskih pogojih nepogrešljiv stik avtomobil s podlago, ki zagotavlja dovolj oprijema in dovolj hitro ustavljanje. | Foto: Gregor Pavšič Ustrezna zimska guma je v zimskih pogojih nepogrešljiv stik avtomobil s podlago, ki zagotavlja dovolj oprijema in dovolj hitro ustavljanje. Foto: Gregor Pavšič

Kako izbrati pravo gumo zase?

Spletna prodaja na drugi strani prinaša tudi številne pasti. Nekateri trgovci imajo v svojih spletnih trgovinah zelo širok seznam gum, ki se med seboj razlikujejo le v nekaj malenkostih. Da bi izbrali pravo, je treba poznati tudi nekatere parametre želenih gum, kot je na primer hitrostni razred. Pri vulkanizerju lahko pridobljene informacije iz omenjenih testov (tam je sicer vključenih le kak ducat različnih gum iste dimenzije) dopolnijo tudi z nasvetom strokovnjaka, ki prav zaradi izkušenj zna svetovati.

Prav tako kupec lahko dobi več let staro gumo iz zaloge, vprašljiv je lahko tudi postopek njihovega skladiščenja.

Ustrezno gumo voznik izbere tudi na podlagi števila prevoženih kilometrov, kako pogosto se vozi po snegu ali ledu, pomembna sta tudi omenjeni hitrosti razred in seveda cena gume. Kdaj tudi na prvi pogled guma neznane znamke lahko skriva zelo dober izdelek, saj manj znani proizvajalci postajajo del velikih gumarskih koncernov in tako dobijo dostop do vrhunske tehnologije. Kot je pokazal omenjeni primerjalni test zimskih gum, so le izjemno redke pokazale odlične lastnosti v vseh pogojih. Tudi večina tistih zelo dobrih gum je imela slabše lastnosti v vsaj nekaterih pogojih (mokra cesta, sneg, suh asfalt, obraba …).

Bi kupili gume prek interneta?

  • Da
    87,17 %
    822 glasov
  • Da, a le pri vulkanizerju
    1,91 %
    18 glasov
  • Ne, gume vedno kupim pri vulkanizerjih
    10,92 %
    103 glasov
Oddanih 943 glasov

Cene za premontažo gum od 30 do več kot 40 evrov

Kdor bi gume vseeno kupil prek interneta, jih seveda lahko dobi prek dostavne službe neposredno domov. Opozarjamo, da za nekaterimi spletnimi trgovinami z gumami stojijo tudi velika mednarodna podjetja. Stroški dostave niso visoki, v povprečju okrog evra na gumo. Tak kupec se mora nato z gumami odpraviti do vulkanizerja, kjer ga nato čaka še strošek premontaže, centriranja in v primeru novejšega avtomobila tudi nakupa obveznih senzorjev za nadzor tlaka v gumah. V povprečju lahko premontaža v Ljubljani stane do okrog 40 evrov, zunaj prestolnice lahko seveda tudi manj.

Gume na dodatna platišča? Ne pozabite na strošek senzorjev za nadzor tlaka.

Po koncu višjih prodajnih marž so danes prav take storitve med glavnimi viri zaslužka vulkanizerjev. Stroški za voznika ob menjavi gum zagotovo niso majhni. Guma velikosti 16 palcev in z odlično oceno se lahko približa 100 evrov, tako da je treba za ves komplet in premontažo hitro odšteti tudi blizu 500 evrov.

Tudi zato se po besedah vulkanizerjev v zadnjih letih pojavlja trend, da ima vse več voznikov doma letni in zimski komplet gum. Dokler so te gume iz vidika profila in starosti še ustrezne, jih tako doleti le strošek previjačenja (številni gume seveda zamenjajo tudi sami) in centriranja.

Ko smo lani na Siol.net opravili anketo in bralce vprašali, ali bodo zimske gume namestili na dodatna platišča, je pritrdilno odgovorilo 66 odstotkov anketirancev. Pri novejših avtomobilih mora voznik z gumami kupiti tudi senzor za nadzor tlaka, kjer pa cena vseh štirih prav tako lahko preseže ceno 100 evrov.

Ne spreglejte