Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
8.37

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
jubilej režiser Vojna zvezd George Lucas

Natisni članek

Torek, 14. 5. 2024, 8.37

2 meseca

Ustvarjalec Vojne zvezd in Indiane Jonesa George Lucas praznuje 80 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
George Lucas | V svet filma je vstopil kot študent filmske produkcije, pridobil je tudi štipendijo studiev Warner Bros.  | Foto Guliverimage

V svet filma je vstopil kot študent filmske produkcije, pridobil je tudi štipendijo studiev Warner Bros.

Foto: Guliverimage

Režiser George Lucas se je v filmu zapisal kot eden največjih ustvarjalcev zadnjih desetletij. K temu sta morda najbolj pripomogli znanstvenofantastična saga Vojna zvezd in serija o pustolovskem arheologu Indiani Jonesu, čeprav je povezan še s številnimi drugimi projekti, ki so nastajali znotraj njegovega studia Lucasfilm. Danes praznuje 80 let.

S pomočjo lastnega studia je režiser, scenarist in producent ustvaril pogoje za raziskovanje posebnih učinkov v industriji ter posledično obveljal za inovatorja številnih filmskih tehnologij. Vse to je preizkusil tudi v epski sagi Vojna zvezd, ki je postala pravi popkulturni fenomen in ena komercialno najuspešnejših medijskih franšiz na svetu.

"Vojna zvezd ni nič drugega kot mitologija," so zapisali organizatorji filmskega festivala v Cannesu, kjer bodo Lucasu letos podelili častno zlato palmo za življenjsko delo. S franšizo je po njihovem mnenju ustvaril uspeh brez primere – vesolje s svojo geografijo, prebivalstvom, jeziki, moralnimi vrednotami in celo vozili, ter očaral ameriške množice.

V svet filma vstopil že kot študent filmske produkcije

V svet filma je vstopil kot študent filmske produkcije, pridobil je tudi štipendijo studiev Warner Bros ter med drugim prijateljeval s še enim študentom filma Stevenom Spielbergom, ki je režiral prve štiri dele o Indiani Jonesu. Podobno kot Vojna zvezd je tudi serija o profesorju arheologije, ki ga je upodabljal igralec Harrison Ford, svoj odmev dosegla zunaj filma, med drugim v knjigah, stripih in videoigrah.

Lucasa so že v mladosti pritegnile slike, risbe in stripi, pozneje se je začel zanimati tudi za digitalno umetnost. Zbral je številna dela, v njegovi zbirki pa so poleg številnih predmetov, povezanih s filmsko umetnostjo, tudi slike Edgarja Degasa, Pierra-Augustea Renoirja in Normana Rockwella.

Svojo zbirko se je odločil postaviti muzej, ki ga je sprva nameraval zgraditi v San Francisu, nato v Chicagu, nazadnje pa je lokacijo našel blizu univerze Južne Kalifornije v Los Angelesu, kjer je diplomiral iz filmske umetnosti. Muzej, ki bo po napovedih prva tovrstna institucija na svetu, posvečena vizualnemu pripovedovanju zgodb, bodo odprli predvidoma prihodnje leto.

Cannes
Trendi Na 77. filmskem festivalu v Cannesu tudi slovenski ustvarjalci
Cannes festival
Trendi Filmski festival v Cannesu med spolnimi plenilci in nadzornimi kamerami
Ne spreglejte