Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2024,
19.06

Osveženo pred

3 ure, 20 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
zdravo življenje zdravje nasveti magnezij

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 19.06

3 ure, 20 minut

Znaki, ki povedo, da potrebujete več magnezija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
magnezij | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Magnezij je ključni mineral in igra pomembno vlogo v številnih telesnih funkcijah, vključno z mišičnim delovanjem, proizvodnjo energije in regulacijo živčnega sistema. Pri mnogih ljudeh lahko hitro opazimo pomanjkanje magnezija, kar lahko predstavlja veliko težav, sploh če je simptomov hkrati več. V nadaljevanju vam razkrijemo nekaj tipičnih nekaj znakov, ki vam lahko povedo, da potrebujete več magnezija.

Pogosti krči v mišicah ali trzanje 

Eni izmed najbolj očitnih znakov pomanjkanja magnezija so mišični krči ali trzanje. Magnezij mišice sprosti, zato lahko njegovo pomanjkanje hitro povzroči nenadzorovane mišične bolečine. Če pogosto doživljate mišične krče, predvsem ponoči, je to lahko znak, da vaše telo potrebuje več magnezija.

Ste pogosto utrujeni in šibki?

Magnezij je ključen za proizvodnjo energije v telesu. Njegovo pomanjkanje lahko vodi v občutek stalne utrujenosti in šibkosti. Če se počutite izčrpani brez očitnega razloga, je morda čas, da preverite raven magnezija v svojem telesu.

vadba, telovadba, rekreacija, tek | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Težave s spanjem

Magnezij prispeva k uravnavanju živčnega sistema in spodbuja sprostitev. Pomanjkanje lahko povzroči težave s spanjem, kot sta nespečnost ali nemiren spanec. Dodajanje magnezija v prehrano lahko pomaga izboljšati kakovost spanja ter omogoči globlji in mirnejši spanec.

Tesnobnost in razdražljivost

Pomanjkanje magnezija lahko vpliva na vaše duševno zdravje. Tesnobnost, razdražljivost in celo depresija so lahko povezane z nizko ravnjo magnezija. Ima pomirjujoč učinek na živčni sistem, zato zadostna količina tega minerala lahko pomaga zmanjšati simptome tesnobnosti in izboljša razpoloženje.

Spanec | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Težave s kostmi

Magnezij je pomemben za zdravje kosti, saj sodeluje pri presnovi kalcija in vitamina D, ki sta ključna za ohranjanje močnih kosti. Dolgotrajno pomanjkanje magnezija lahko prispeva k težavam s kostmi, kot sta osteoporoza in povečana krhkost kosti. 

Glavoboli in migrene so lahko zelo neprijetni

Raziskave kažejo, da ljudje, ki imajo nizko raven magnezija, pogosteje trpijo zaradi glavobolov in migren. Magnezij pomaga pri sproščanju krvnih žil v možganih, kar lahko zmanjša pogostost glavobolov. 

Stres | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Se srečujete z nerednim bitjem srca?

Magnezij je ključen za zdravje srca. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči neredno bitje srca ali aritmije, kar lahko privede do resnejših srčno-žilnih težav. Če imate težave s srcem, se posvetujte z zdravnikom in preverite raven magnezija v telesu.

Preberite še:

Podočnjaki
Trendi Kako se na naraven način znebiti podočnjakov?
fermentacija
Trendi Koristi fermentirane hrane
Meditacija
Trendi Kako se bo vaše življenje spremenilo, če zjutraj meditirate?
Ne spreglejte