Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2017,
20.52

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

Natisni članek

partnerstvo ljubezen ljubezen odnosi spolnost seks seksapil

Torek, 28. 11. 2017, 20.52

6 let, 4 mesece

Zdravo spolnost je nujno načrtovati, ne prepuščati spontanosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

V Sloveniji se že vsak peti moški srečuje z motnjo erekcije, kar pomeni 130 tisoč moških. Po 40. letu ima občasno eno od oblik motnje erekcije vsak drugi moški. Kdaj je znak za preplah?

Motnja erekcije zelo poslabša počutje in kakovost življenja moškega in tudi življenje njegove partnerice in družine. In kdaj je pri moškem znak za alarm? Znak, da obišče zdravnika ali si poišče psihološko pomoč?

Novinarka: Anja Markovič/video: Planet TV


"Če moški v obdobju od pol leta do enega leta ne opaža spontanih nočnih erekcij v jutranjem času ali pa mu penis nikoli ne otrdi čez dan in nima spolnih odnosov, je nekaj narobe. Libido ima, želja po seksualni aktivnosti pa je nična," opozarja urolog Bojan Štrus z ljubljanskega kliničnega centra.

Zdrave spolnosti ne smemo prepuščati spontanosti

"Zdrava spolnost zmanjšuje raven stresnih hormonov in pomaga, da se v naše telo izlivajo hormnoni zadovoljstva. Hkrati nam posredno omogoča izgradnjo samozavesti, občutka lastne vrednosti, pozitvne samopodobe. V zdravi spolnosti se počutimo sprejeti, varni, ljubljeni," o pomenu zdrave spolnosti za naše življenje govori psiholog Aleksander Zadel.

Dodaja, da je zdravo spolnost nujno načrtovati, ne pa prepuščati spontanosti. "V mladih letih je spontanost naravna. V zrelejših letih, ko jo dajemo zaradi drugih nalog in preutrujenosti na stran, ta preide v ozadje. In ko se nekega jutra zbudimo, smo kar naenkrat nezadovoljni, ker nimamo dovolj pogosto zadovoljujočih spolnih odnosov. Nemudoma se je treba odločiti za načrtovanje spolnosti," svetuje Zadel, ki je sicer poročen 23 let in je oče štirih otrok.

Partnerstva brez zdrave spolnosti po Zadelovem mnenju sicer lahko obstajajo, vendar je vprašljiva njihova kakovost. "Če fiziološko zdravo spolnost lahko imamo, pa je v praksi zaradi drugih razlogov ne izvajamo, tudi globokih razlogov za obstoj partnerstva po vsej verjetnosti ni več," še sklene Zadel.

Stabilen partnerski odnos z veliko mero zaupanja je torej eno od najučinkovitejših zdravil za zdravljenje motenj erekcije. Pomagajo tudi redna telesna aktivnost, izogibanje stresu, pitju, kajenju in uživanju mamil. Zdravnik vam lahko pri motnjah erekcije sicer predpiše tudi zdravila, najnovejša na trgu vsebujejo učinkovino tadalafil.

Je pa mednarodna študija pred kratkim razkrila tudi, da se je pri moških v deželah razvitega sveta število spermijev v zadnjih štiridesetih letih zmanjšalo za več kot polovico. In trend naraščanja neplodnosti se še nadaljuje. Krivca strokovnjaki iščejo med kemikalijami, pesticidi in ftalati, ki škodljivo vplivajo na nastajanje semenčic. Kje vse pa je še mogoče iskati vzroke za vse slabšo plodnost moških?

Ne spreglejte