Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
15.25

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Natisni članek

SPAR zdrava prehrana sladkor sol zdrava hrana advertorial

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 15.25

2 meseca, 3 tedne

Zaveza zdravemu: manj sladkorja in manj soli

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Strokovnjaki za prehrano in zdravniki že več let opozarjajo na problematiko prevelikih količin zaužitega sladkorja in soli v zahodnem svetu. Slovenija pri tem ni izjema. V Sparu so zato začeli z zmanjševanjem dodanega sladkorja in soli v prehranskih izdelkih lastne trgovske znamke. Zavezo, ki je del njihovega trajnostnega delovanja Vse za lepši jutri, bodo negovali tudi v prihodnje.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije odrasli Slovenci v povprečju zaužijemo 95 gramov sladkorja dnevno, kar pomeni okoli 34 kilogramov na leto. To pa je skoraj še enkrat več od priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki dnevni vnos sladkorja omejuje na 50 gramov. Tudi pri uživanju soli Slovenci radi pretiravamo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje pojemo skoraj 12 gramov soli dnevno, priporočljivo pa je je zaužiti do 5 gramov na dan. Večino teh presežkov pojemo nevede, v že pripravljenih izdelkih, zato je Sparova spodbuda za vitalnejši življenjski slog več kot dobrodošla.

Spar | Foto:

Kruh in pekovski izdelki z manj soli

V Sparu so z zmanjševanjem soli začeli v svoji pekarni. Kupcem že ponujajo ječmenov hlebček, ki vsebuje za kar polovico manj soli kot običajen kruh, in sicer le 0,7 g v 100 g kruha. Velika novost je koprivna copatka, odlično pecivo, ki so ga razvili Sparovi peki in mu dodali za 30 odstotkov manj soli, kot ga ima običajno pekovsko pecivo. Okus koprivne copatke so obogatili s suhimi listi koprive, sončničnimi, lanenimi in sezamovimi semeni ter oljčnim oljem. Poleg tega so posebno pozornost namenili maščobam, zato vsi izdelki Pekarne Spar vsebujejo manj kot dva odstotka transmaščob v skupni vsebnosti maščob, kar je tudi priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije.

Koprivna copatka z manj soli iz Pekarne Spar | Foto: Koprivna copatka z manj soli iz Pekarne Spar

Vedno več izdelkov z vse manj dodanega sladkorja

V skrbi za javno zdravje in spodbujanje zdravega življenjskega sloga so se v Sparu skupaj s strokovnjaki za prehrano in svojimi dobavitelji zavzeto lotili sprememb receptur izdelkov lastne trgovske znamke. Plod uspešnega sodelovanja je pester nabor prehranskih izdelkov s tudi do 30 % manj dodanega sladkorja, ki kljub temu navdušujejo s svojim okusom.

Spar | Foto: Slovenke in Slovenci bomo z izdelki, ki so jim v Sparu zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja, pojedli kar 15 ton sladkorja manj.

Slastno tudi brez dodanega sladkorja

V Sparu si vsak dan prizadevajo upravičiti zaupanje kupcev. Zato so v okviru zaveze posebno pozornost posvetili ponudbi kakovostnih izdelkov brez dodanega običajnega belega sladkorja. V njihovih trgovinah lahko že danes dobite koruzne kosmiče, polnozrnat misli, bio paradižnikovo kašo brez dodanega sladkorja, sadne kaše za otroke, ržene in polnozrnate hrustljave prigrizke, polnozrnate riževe in koruzne vaflje ter še mnoge izdelke, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja, temveč samo naravno prisotne sladkorje. Poleg tega so poskrbeli za raznoliko izbiro izdelkov blagovnih znak Spar, Spar Natur pur in Veganz, s katerimi lahko nadomestite običajni sladkor. Namesto le-tega za slajenje jedi uporabite med, javorjev, rižev ali agavin sirup, rjav trsni sladkor ali odličen kokosov sladkor. Vsi, ki prisegate na nizkoenergijska naravna sladila, na Sparovih policah najdete brezin sladkor (ksilitol) in izdelke iz stevie, kmalu pa tudi SPAR Vital eritrit.

Naredite prvi korak k dobremu počutju

Za dobro počutje je poleg uravnotežene prehrane ključna redna telesna aktivnost. Zato Spar spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu in pitju zadostne količine vode. Pod vodstvom osebne trenerke so pripravili motivacijski program Začnem danes, ki ga lahko spremljate na Sparovi spletni strani ter Sparovih profilih Facebook in Instagram (@spar.si).

Tamara Simovič, osebna trenerka  | Foto: Tamara Simovič, osebna trenerka Nasvet za začetek

Tamara priporoča, da začnemo z majhnimi spremembami in si postavimo uresničljive cilje. Tako se na primer odločimo, da bomo na primer vsaj dvakrat na teden gibanju namenili eno uro svojega časa. Pomembno je, da se ob tem zabavamo. Da gibanje ne bo muka, si poiščimo nekaj, kar nas veseli, saj bomo samo tako lahko pri tem vztrajali.

Več na www.spar.si.

Ne spreglejte