Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 10. 2018,
16.36

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

4

Natisni članek

šport mišice debelost vegetarijansko veganstvo

Nedelja, 7. 10. 2018, 16.36

5 let, 7 mesecev

''Zaradi veganstva sem nehal smrčati'' #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

4

Zdrave različice sendvičev, med katere spadata tudi vegetarijanski in veganski, so vedno bolj priljubljene izbire uravnotežene dnevne prehrane, ki nadomestijo nezdrave. Nekateri se zaradi želje po zdravem življenju odločijo za veganstvo, drugi pa se zaradi napačnih prehranjevalnih izbir spopadajo z debelostjo ali mišično podhranjenostjo.

Uravnotežene in polnovredne veganske in vegetarijanske sendviče sta v oddaji Dan na Planet TV pripravljali Mojca Kovač in Vesna Golavšek iz Sendvičarne Užitka. 

Veliko otrok je mišično podhranjenih

Zaradi nezdravega prehranjevanja je vedno več otrok predebelih, nekateri pa imajo zaradi negibanja težave z mišično podhranjenostjo. Takšni otroci so enako zdravstveno ogroženi kot predebeli. 

Četudi je otrok na pogled povsem normalnega videza, je lahko mišično podhranjen. Gre za pojav, ko je v telesu več maščob in skoraj nič mišic.

Debelost
Novice Zdrava debelost ne obstaja

Pomanjkanje mišic se pri otrocih pokaže ravno pri udejstovanju pri športnih aktivnostih, pojav pa nastane zaradi nepravilne prehrane in manjših gibalnih sposobnosti. ''Učitelji pri športni vzgoji v šoli so edini, ki lahko to opazijo,'' je opozoril Gregor Starc, profesor športne vzgoje s fakultete za šport. 

Trendi Prevroč za televizijo: oglas, ki s seksom promovira veganstvo

''Takšni otroci tvegajo mišično neučinkovitost, manj je gibalne dejavnosti, pojavi se znižanje kostne mase, s tem pa tveganje tudi za diabetes in srčno-žilne težave,'' je še opozoril Starc. 

Veganstvo kot zdrav način življenja

Številni so prepričani, da velja veganski način prehranjevanja za ekstremnega in nepraktičnega, saj se morajo jedci odpovedovati mnogo jedem. Na drugi strani so številni privrženci, ki brezmesni slog prehranjevanja podpirajo in ga spodbujajo. Številnim se je zaradi veganskega prehranjevanja izboljšalo tudi zdravje.

Novice Zaradi telesne neaktivnosti umre več ljudi kot zaradi debelosti

Nekateri so prepričani, da je veganski način prehranjevanja ekstremen in nepraktičen. Na drugi strani vedno več veganov dokazuje, da je mogoče živeti kakovostno tudi z odpovedjo mesnim in mlečnim izdelkom. 

Oddaja Dan na Planet TV je obiskala družino s štirimi otroki, ki živi vegansko. Oče Urban Praprotnik pravi, da se je zaradi veganskega načina prehranjevanja znebil tudi smrčanja. 

Ne spreglejte