SiolNET. Trendi Zdravje
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj je z leti čedalje težje shujšati?

1,30

termometer

 | Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Eno od vprašanj, ki ga pri Dietetik priporoča dobivamo od naših strank, je "Kako shujšati?". Že mladi imajo s tem težave, pri starejših pa je ta proces še toliko težji in dolgotrajnejši. Tukaj je nekaj glavnih razlogov in rešitev.


Prva težava se pojavi že v izhodišču. Mlajše ljudi prej motijo odvečni kilogrami in se hujšanja lotijo že, ko imajo le nekaj kilogramov odvečne teže. Starejši ko smo, kasneje nas to začne motiti. Če se vsako leto zredimo le za kilogram, je to od 40. do 60. leta že 20 kilogramov odvečne telesne teže.

Rešitev: Odločitev za zdravo prehranjevanje in primerne energijske vnose sprejmimo čim prej in preprečimo, da nalaganje kilogramov postane nekaj običajnega. V svojo rutino vnesimo tudi gibanje.

Starejši ko smo, manj naš organizem potrebuje za delovanje v mirovanju. | Foto: Pixabay Starejši ko smo, manj naš organizem potrebuje za delovanje v mirovanju. Foto: Pixabay

Naš bazalni metabolizem (to je količina energije, ki bi jo potrebovali čez dan, tudi če bi mirovali) se z leti niža. Starejši ko smo, manj torej potrebuje naš organizem za delovanje v mirovanju. Če pogledamo tabelo dnevnih energijskih potreb, vidimo, da lahko od 15 do 19 let star moški poje 3.100 kilokalorij, nad 65 let star moški pa le 2.300. Gre torej za 800 kilokalorij razlike. Pri ženski je ta razlika 700 kilokalorij. Ponavadi svojih prehranskih navad ne prilagodimo na znižane potrebe, ampak v kasnejšem obdobju, ko pridemo v pokoj, pogosto jemo še več, saj nam to dopušča čas.

Rešitev: Potrebna je prilagoditev dnevnih vnosov. Obroki naj bodo redni in naj se z leti prilagajajo spremembam. Bolje je, da pri vsakem obroku pojemo malo manj, kot da izpustimo en cel obrok.

Vse življenje moramo ohraniti aktiven življenjski slog. | Foto: Pixabay Vse življenje moramo ohraniti aktiven življenjski slog. Foto: Pixabay

Za nižje potrebe je poleg upočasnjenih funkcij v organizmu (regeneracija, rast) odgovoren tudi upad mišične mase. Porabniki energije v našem organizmu so prav mišice. Temu procesu ne gre ubežati, vendar ga lahko upočasnimo.

Rešitev: Ohranimo gibanje vse življenje. Sprehodi, plavanje, pohodništvo, kolesarjenje, nordijska hoja, igra z otroki in vnučki so vse aktivnosti, ki jih lahko počnemo tudi v pozni starosti. Če vsemu skupaj dodamo še osnovne vaje za moč in hrbtenico ter lepo držo, bomo organizmu naredili celo dvojno korist.

Z vajami za moč in hrbtenico bomo svojemu organizmu koristili dvojno. | Foto: Pixabay Z vajami za moč in hrbtenico bomo svojemu organizmu koristili dvojno. Foto: Pixabay

Za vsem skupaj pa tiči še en razlog – tukaj so zelo pomembne tudi naše navade. S staranjem običajno postanemo manj aktivni. Če ne drugega, nam ni več treba hoditi v službo, kjer smo gotovo porabili kar nekaj dnevne energije. Naš vsakdan se upočasni, po opravkih in dnevnih zadolžitvah ne hitimo več do onemoglosti, ampak si vmes vzamemo čas tudi za počitek. In med počitkom ne porabljamo toliko energije kot med aktivnostjo. Seveda imamo posledično tudi več časa, ki ga lahko namenimo pripravi hrane in uživanju v njej. S tem ni nič narobe, dokler so količine te hrane v mejah normale.

Rešitev: Tukaj rešitve pravzaprav ne potrebujemo. Paziti moramo le, da bomo svoje prehranske navade prilagodili tej zmanjšani aktivnosti. Izkoristimo višek časa za pripravo bolj kakovostnih obrokov, izberimo osnovna živila in kuhajmo iz njih. S svojih jedilnikov črtajmo instant juhe, omake in drugo hitro pripravljeno hrano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin