Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2012,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

aspirin rak

Sreda, 30. 5. 2012, 9.32

8 let

Z aspirinom proti raku?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljudje, ki redno zaužijejo aspirin ali njemu podobna protibolečinska sredstva, naj bi bili kožnemu raku, tudi malignemu melanomu, izpostavljeni 15 odstotkov manj kot drugi, pravijo nove raziskave.

Tabletka proti raku

V raziskavi je sodelovalo 200 tisoč ljudi, od katerih jih je nekoliko manj kot deset odstotkov bolehalo za eno izmed treh vrst kožnega raka: rakom bazalnih celic, ploščatoceličnim karcinomom in malignim melanomom, ki je najbolj nevaren. Kot vzorec so raziskovalci preučili zgodovino zadnjih osmih let jemanja nesteroidnih – protivnetnih zdravil, med katera spada tudi aspirin, ki so ga mnogi jemali tudi zaradi srčnih obolenj in artritisa. Pokazalo se je, da je tveganje za kožnega raka za vse, ki so jemali aspirin, manjše kot pri drugih, višji odmerek in daljše jemanje zdravila je delovalo še bolj preventivno. Posameznikom, ki so jemali več kot dve vrsti nesteroidnih in protivnetnih zdravil (aspirin, ibuprofen), se je možnost za razvoj ploščatoceličnega karcinoma znižala za 15 odstotkov, možnost za maligni melanom pa za 13 odstotkov. Zdravila niso pomembno vplivala na zmanjšanje tveganja bazalnega celičnega karcinoma, ki je najbolj razširjena, a najmanj agresivna oblika kožnega raka, zmanjšala so le možnost za njegov razvoj na drugih delih telesa, kot sta glava in vrat.

Pomanjkljivosti raziskave

Danski raziskovalci (University Hospital) morajo opraviti še dodatne raziskave, ki bi potrdile in dodatno razložile njihova odkritja, znanstveniki pa domnevajo, da bi tovrstna zdravila lahko ščitila pred drugimi vrstami raka, na primer pred rakom na črevesju. Posebej so poudarili, da niso mogli povsem natančno izmeriti, koliko zdravil je posameznik vzel, ker so ta zdravila dostopna tudi v lekarni brez recepta, in priznavajo, da niso upoštevali izpostavljenosti sončnim žarkom, ki naj bi bili temeljni vzrok kožnega raka.

Kljub učinkom, ki naj bi jih imel na vaše zdravje aspirin, strokovnjaki poudarjajo, da to še zdaleč ni najboljša zaščita pred soncem. Kot pravi Hazel Nunn, angleška raziskovalka raka: "Res je, da se število dokazov, da naj bi aspirin zmanjševal nekatera rakava obolenja, povišuje, ampak je še prezgodaj, da bi lahko rekli, da preprečuje kožnega raka. Aspirin ima tudi resne stranske učinke, če ga pacient jemlje vsak dan, zato se je predhodno vedno treba pogovoriti z zdravnikom. Na soncu uživajmo varno, tako da se zaščitimo s kremo, oblačili in umikom v senco. Storiti moramo vse, da preprečimo sončne opekline."

Ne spreglejte