Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2013,
20.34

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kalcij sok kosti

Četrtek, 20. 6. 2013, 20.34

1 leto, 12 mesecev

V kateri hrani najdete kalcij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naše telo ves čas izgublja in porablja kalcij.

Telo porablja kalcij, ko se potimo, ko gremo na stranišče, ker nam rastejo nohti in lasje. Čeprav je kalcij pomemben za rast in trdnost kosti, ga telo, kolikor ga porabi, ne more nadomestiti. Prav zato je bilo že od rojstva pomembno, koliko mleka popijemo, a mleko ni edini vir kalcija. Dnevni odmerek, ki ga telo potrebuje je 1.000 mg kalcija za osebe pod petdesetim letom in 1.200 mg kalcija za ženske nad petdesetim in moške nad sedemdesetim letom. Vnos kalcija pa moramo razporediti skozi ves dan, saj je naše telo sposobno sprejemati le določene količine dnevno. In kje ga najdemo največ?

Med rastlinami je z njim zelo bogata rukola, ki jo lahko izberemo namesto klasične zelene solate, prav tako pa je nizkokalorična. Skleda rukole vam ne bo pustila posledic na obsegu pasu, obenem pa bo zadostila tretjini vaših potreb po kalciju.

Beli fižol je vaš trikratni prijatelj: vsebuje veliko vlaknin, veliko beljakovin in je zelo bogat s kalcijem.

Tudi kuhan brokoli je bogat vir kalcija. Skleda brokolija vsebuje kar 180 mg tega elementa, obenem pa je brokoli eden od najboljših borcev proti rakavim obolenjem. Vsebuje tudi veliko vitamina C in K.

Ko boste kuhali repo, nikar ne zavrzite njenega zelenja, ki je zelo bogato s kalcijem. Zelenje je najbolj hranljiv del repe na sploh, zato ga lahko uporabimo za juhe ali zavitke, lahko pa ga preprosto operemo in sotiramo z česnom, da dobi zares dober okus.

Kuhana špinača je od nekdaj sinonim za moč, torej je tudi sinonim za trdnost kosti. Premore veliko kalcija, kar 10 odstotkov dnevnih potreb lahko dobimo v eni porciji špinače. Popajeva priljubljena hrana je tudi dober vir železa in vitaminov A in K.

Fige, ki so nam velikokrat na dosegu roke sveže ali sušene, premorejo veliko kalcija in vlaknin. Dobrega pol kilograma fig vsebuje približno 15 odstotkov dnevne porabe kalcija.

Tričetrt litra pomarančnega soka zadosti četrtini dnevne porabe kalcija. Pomarančni sok je sovražnik osteoporoze, zato strokovnjaki priporočajo vsaj pol litra te rumene tekočine na dan.

Največji vir kalcija poleg mleka so sardine, ki veljajo za naravni zaklad kalcija. Veliko kalcija imajo namreč v kosteh, te pa pri sardinah praviloma pojemo . Sardele veljajo za superhrano, kar zadeva vsebnost kalcija, obenem pa z njimi zaužijemo veliko vitamina B, železa in kalija.

Ne spreglejte