SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Utrujeni smo bolj ustvarjalni

4

termometer

Možgani bolje opravljajo ustvarjalno delo, ko smo malo utrujeni. Zato ni čudno, da najboljše ideje pogosto dobimo pod prho po napornem dnevu.

Kako delamo, je zelo povezano z našo notranjo telesno uro. Če ste jutranja oseba, potem večino dela opravite v jutranjih urah, ko se počutite sveže in spočite. Takrat se je najbolje lotiti analitičnih nalog, ki zahtevajo reševanje vprašanj in sprejemanje odločitev. Za nočne ptice je to obdobje nekoliko pozneje v dnevu.

Čas za ustvarjalnost Kdaj pa je najboljši čas za ustvarjalnost? Presenetljivo je to takrat, ko smo malo utrujeni in možgani ne delujejo stoodstotno. Takrat možgani niso tako učinkoviti pri filtriranju motenj in osredotočanju na določeno nalogo. To je prednost za kreativno razmišljanje, saj tako delo zahteva ustvarjanje novih povezav in razmišljanje na nov način.

Motnje iz okolja tako resnično pozitivno vplivajo na ustvarjalno razmišljanje. Inovativnost zahteva razmišljanje zunaj okvirja. V času, ko nismo na vrhuncu storilnosti, smo manj osredotočeni in lahko upoštevamo širši spekter informacij. Ta širši obseg nam daje dostop do več alternativ in različnih interpretacij, s čimer spodbudimo inovativnost.

Zakaj dobimo najboljše ideje pod prho? Torej so utrujeni možgani bolj koristni, kadar se od nas zahteva ustvarjalno delo. To je tudi eden od razlogov, zakaj najboljše ideje dobimo pod prho po napornem dnevu.

Pomembno vlogo pri tem ima tudi snov dopamin, ki se ob tem sprošča in spodbuja možgane ter pozitivno vpliva na ustvarjalnost. Značilni sprožilci za povečan pretok dopamina so aktivnosti, zaradi katerih je naše počutje prijetno in sproščeno, zato je, poleg tople prhe, tudi telovadba ali celo vožnja domov lahko odlična priložnost, da pustite domišljiji prosto pot in dobite dobre ideje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin