SiolNET. Trendi Zdravje
3,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To so najbolj zdrave države na svetu. Kje je Slovenija?

3,84

termometer

Španija
Španija je po Bloombergu trenutno najbolj zdrava država na svetu. Foto: Getty Images

Kar šest od prvih desetih najbolj zdravih držav na svetu je v Evropi, a Slovenije ni med prvo deseterico. Na prvem mestu se je nepričakovano znašla Španija.

Ameriška tiskovna agencija Bloomberg je objavila izsledke raziskave najbolj zdravih držav za leto 2019. Na prvem mestu je Španija, česar niso pričakovali predvsem zato, ker je bila pred dvema letoma na šestem mestu.

Sledijo ji Italija, Islandija, Japonska, Švica, Švedska, Avstralija, Singapur, Norveška in Izrael, ki končuje prvo deseterico.

Španiji na prvo mesto pomagala sredozemska dieta

Španija si je prvo mesto po navedbah agencije zaslužila predvsem zaradi visoke pričakovane življenjske dobe, kakovosti življenja, dostopa do pitne vode, majhne uporabe tobaka in nizke stopnje čezmerno težkega prebivalstva.

K zdravju Špancev pripomore tudi ustrezna in uravnotežena prehrana, ki je tam pretežno sredozemskega tipa, ta pa daje prednost zelenjavi, sadju, oreščkom, stročnicam in polnovrednim živilom.

Sredozemska dieta je polna zelenjave in sadja, obogatena z olivnim oljem in polnovrednimi živili. Sredozemska dieta je polna zelenjave in sadja, obogatena z olivnim oljem in polnovrednimi živili. Foto: Getty Images

Da naj bi bila ta dieta najboljša za dolgotrajno ohranjanje zdravja, so potrdili znanstveniki in jo svetovali tudi drugim. Preverite več:

hrana, prehrana Trendi Za najboljše zdravje naj bi se držali ene same diete

Slovenija na 24. mestu

Slovenija se je tokrat znašla na 24. mestu, kar je za tri mesta bolje kot leta 2017, ko je bila na 27. mestu. Da se stanje izboljšuje, kažejo tudi izsledki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): izboljšal se je delež delovno aktivnih prebivalcev, delež višje dosežene izobrazbe, hkrati pa se je povečal delež prebivalcev, starejših od 80 let. Prebivalci umirajo starejši, k čemur pomembno prispeva manjša umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja pred starostjo 74 let.

A razlike med občinami pri posameznih kazalnikih so velike, kakšne, pa si lahko pogledate tukaj.

Zdrava in uravnotežena prehrana je ključ do zdravja in dolgega življenja, kar znanstveniki ponavljajo že desetletja. Zdrava in uravnotežena prehrana je ključ do zdravja in dolgega življenja, kar znanstveniki ponavljajo že desetletja. Foto: Getty Images

Preberite tudi:

navy seal Trendi Potapljaški specialec: Zjutraj ne razmišljajte, ampak telovadite Jan Kovačič Trendi "Marsikdo, ki hodi na fitnes, sploh ne ve, zakaj to počne" #intervju #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 62
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin