Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
13. 8. 2017,
12.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

Natisni članek

dieta sredozemska dieta Mario Sambolec prehrana zdravje hrana

Nedelja, 13. 8. 2017, 12.27

6 let, 6 mesecev

Za najboljše zdravje naj bi se držali ene same diete

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

hrana, prehrana | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Diete so tema, ki bodo zanimive vedno in povsod, a večina posameznikov je še vedno zmedena, zbegana in ne ve, kakšnemu prehranskemu režimu dosledno slediti. Želijo si takšnega, ki bo prinašal dobre rezultate, zdravje in samozavest.

Večina prehranskih strokovnjakov sploh ne mara besede "dieta", saj ta navadno opisuje strogo predpisana živila, seznam pa največkrat vključuje tudi prepovedana živila. Številni so si namreč enotni, da hrane ne bi smeli deliti na dobro in slabo, saj sta prav obe skupini v pretiranih količinah neugodni.

Če pa že moramo govoriti o dieti, naj bi bila sredozemska tista najboljša, so pred kratkim sporočili znanstveniki.

Sredozemska dieta je bogata z zelenjavo, sadjem, polnovrednimi živili, stročnicami, oreščki, olivnim oljem, ribami, mesom, krompirjem in mlečnimi izdelki, torej z vsem tistim, kar strokovnjaki tako ali tako priporočajo na vsakem koraku. In sredozemska dieta je natanko takšna, zato lahko ta prehranski režim zajamejo kar z njo. Hkrati so še ugotovili, da ta dieta ni zdrava le za telo, temveč tudi za možgane.

Procesirana, ocvrta in hitra hrana ter nezdravi prigrizki, polnomastni mlečni izdelki in rdeče meso pa so pri sredozemski dieti na seznamu nezaželenih živil.

Zdravnik o trendovskem čistem prehranjevanju: Je zlonamerno in škodljivo

Sezonska hrana in lokalne dobrote naj bodo redno na jedilniku. | Foto: Thinkstock Sezonska hrana in lokalne dobrote naj bodo redno na jedilniku. Foto: Thinkstock

Sredozemski so dodali še eno "vejo" diete, in sicer tako imenovano miselno dieto, ki vključuje še zelenolistnano zelenjavo, drugo zelenjavo, oreščke, jagodičje, polnovredna žita, morsko hrano, perutnino, olivno olje in vino. Izključujejo pa, znova, rdeče meso, maslo, margarino, sir, pekovsko pecivo, sladkarije in ocvrto ter hitro hrano.

Resnični eliksir sredozemske diete je – svinjska mast?

Mario Sambolec, prehranski strokovnjak, trener in pisec bloga Dr. Feelgood, pojasnjuje, da sta si olivno olje in svinjska mast v marsičem podobna, pravi, da sta kot brat in sestra. "Ko hvalimo oljčno olje zaradi ugodnega vpliva na holesterol in zaščite našega srca in ožilja pred boleznijo, govorimo o učinkih oleinske maščobne kisline, ki jo v podobnem deležu najdemo tudi v masti."

Nadaljuje: "Izkaže se, da je bil resnični eliksir, prvi in najtrdnejši temelj sredozemske diete pravzaprav pujs – svinjska mast, slanina, pršut, ocvirki in tradicionalno sušene mesnine. Tovrstna maščoba je pomenila levji ali, bolje rečeno, 'svinjski delež' tamkajšnje prehrane nekoč. Temelj prepoznavnih španskih ter grških receptov, oljčno olje, so uporabljali bolj kot začimbo v kontekstu 'sol, poper in malo oljčnega olja povrh'."

Na jedilniku naj bodo redno ribe in druga morska hrana. | Foto: Thinkstock Na jedilniku naj bodo redno ribe in druga morska hrana. Foto: Thinkstock

Olivno olje in svinjsko mast ločuje uporabniška izkušnja

Krivdo za nepriljubljenost svinjske masti Mario pripisuje uporabniški izkušnji: "Svinjske masti pač nismo naučeni politi po solatah, ki kraljujejo v naših predstavah kot izjemno zdrav obrok. Mast je trdnejša pri sobni temperaturi zaradi vsebnosti nasičenih maščob, kar ji omogoča boljšo obstojnost pri kuhi in peki."

A bolj kot to Maria "jezi" poveličevanje kokosovega olja (tudi masla ali katere koli maščobe oziroma živila kot neverjetnega), ki smo ga sprejeli kot edinega najboljšega za možgane, zato ga številni dodajajo celo kavi.

Ocvirki naj bi bili eliksir sredozemske prehrane. | Foto: Thinkstock Ocvirki naj bi bili eliksir sredozemske prehrane. Foto: Thinkstock

"Ločevati zgolj bo barvi je lahko izrazito nenatančno"

Moti ga tudi opredeljevanje hrane glede na barvo, predvsem pri rdečem mesu. "Ločevati zgolj po barvi in opredeliti temno kot slabo je lahko izrazito nenatančno. Marsikaj je odvisno od načina priprave izbranega živila; ocvrt oslič je lahko presenetljivo bolj problematičen za zdravje od kuhane govedine, na primer. Če je vaš zajtrk sestavlja par hrenovk, kosilo deset čevapčičev v pol lepinje in večerja dimljena slanina, četrt belega kruha ter zvrhan kozarec vina, bo tveganje zelo verjetno višje v primerjavi z nekom, ki si nekajkrat na teden privošči sočen stejk."

Omenja tudi zanimivo raziskavo, ki je pokazala, da imajo osebe, ki pojedo največ predelanega rdečega mesa, v splošnem več tveganja za različne bolezni, med katerimi izstopa rak. "Ampak jih praviloma med temi ljudmi več tudi kadi, užijejo več sladkorja ter predelanih ogljikovih hidratov, so manj telesno aktivni, nosijo s seboj odvečno telesno težo, pijejo več alkohola ...  Je zagotovo krivo samo rdeče meso?" sarkastično povzame raziskavo.

Rdečega mesa ne smemo slepo dodeliti skupini slabih živil, pravi Mario. | Foto: Thinkstock Rdečega mesa ne smemo slepo dodeliti skupini slabih živil, pravi Mario. Foto: Thinkstock

Mario dodaja, da tudi rdeče meso ni zgolj slabo ali dobro; in spet smo pri ločevanju živil na ti dve (sporni) skupini. Pri tem za konec še dodaja, da rdeče meso ni vredno pretirane skrbi, razen v dveh primerih: pri črevesnih (sindrom prepustnega črevesja, SIBO, disbioza) in avtoimunskih bolezni.

Tereza Poljanič: Narava nam nakazuje, kako moramo živeti in jesti

Save

Ne spreglejte