Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 5. 2018,
11.19

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

1

Natisni članek

kilogrami napake dieta hujšanje

Torek, 8. 5. 2018, 11.19

5 let, 11 mesecev

To je pet glavnih napak, zaradi katerih kljub dieti ne shujšate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

1

Ste se odločili, da boste pred poletjem, ko bo znova treba skočiti v kopalke, izgubili nekaj odvečnih kilogramov, pa vam tehtnica kljub dieti kaže skoraj enako težo? Morda delate katero od precej pogostih napak, zaradi katerih ne morete shujšati.

Morda delate katero od petih pogostih napak in zato ne morete shujšati toliko, kot bi želeli. | Foto: Thinkstock Morda delate katero od petih pogostih napak in zato ne morete shujšati toliko, kot bi želeli. Foto: Thinkstock

1. Pojeste ogromne količine sladkega sadja

Že res, da je sadje zdravo in da vsebuje veliko vitaminov, a določene vrste sadja vsebujejo tudi veliko sladkorja, tako imenovane fruktoze. Če ste torej na dieti, je treba količine zaužitega sadja malce omejiti, sploh v večernih urah. Da ne boste telesa prikrajšali za potrebne vitamine, pa na račun manj zaužitega sadja pojejte več sveže zelenjave, ki je prav tako bogata z vitamini in minerali.

2. Pijete sokove in gazirane pijače

Če ste se odločili za dieto, morate dnevno spiti vsaj tri litre navadne vode. To je namreč edina pijača, ki ne vsebuje kalorij. Sadni sokovi, vode z okusom, gazirane pijače … Vse to vsebuje sladkorje in kalorije, ki vam lahko malce otežijo izgubo odvečnih kilogramov.

Sokovi vsebujejo veliko sladkorja, zato jih raje zamenjajte za navadno vodo. | Foto: Sokovi vsebujejo veliko sladkorja, zato jih raje zamenjajte za navadno vodo.

Z odvečnimi kilogrami se borijo tudi v resničnostnem šovu The Biggest Loser Slovenija, ki ga lahko na Planet TV spremljate od torka do petka ob 21.05.

Druženje in sinergija v hiši The Biggest Loser Slovenija popuščata. S prihodom Gregorja in Petre je prišla tudi nova konkurenca in s tem tudi dodatna ogroženost za tekmovalce, kjer bo napetost naraščala, danes pa se bo vrnila še ena tekmovalka. Katera, preverite nocoj ob 21.05 na Planet TV!

3. Pojeste le dva ali tri večje obroke dnevno

Jesti večkrat na dan po malo oziroma v zmernih količinah je ključ zdravega prehranjevanja, ki je pravzaprav ključno tudi pri hujšanju. Če boste namreč jedli le dvakrat ali trikrat dnevno, bo telo mislilo, da je v obdobju stradanja, in začelo kopičiti odvečne maščobe, ogljikove hidrate, skratka vire energije, kar je ravno nasprotno od tistega, kar želite doseči. Jejte torej vsaj petkrat dnevno, zmerne porcije, ob tem pa dobro razmislite, kaj boste dali na krožnik.

4. Ne morete se odreči kruhu in testeninam

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da ogljikovi hidrati, kamor spadajo testenine, kruh, sladkarije in podobno, najbolj redijo. Če ste se torej odločili, da boste pred poletjem izgubili nekaj odvečnih kilogramov, boste morali vse to malce omejiti, sploh v popoldanskih oziroma večernih urah. Ni treba, da se hidratom popolnoma odpoveste in greste v ekstremne diete, ki temeljijo zgolj na beljakovinah in dobrih maščobah. Veliko boste naredili že s tem, če se boste odpovedali beli moki in jo nadomestili s polnozrnato ter če boste malce prilagodili razmerje – jedli malce več beljakovin in dobrih maščob ter malo manj hidratov kot sicer. Enostavne ogljikove hidrate zamenjajte s sestavljenimi.

Aerobni vadbi, kot je na primer tek, dodajte trening z utežmi. | Foto: Thinkstock Aerobni vadbi, kot je na primer tek, dodajte trening z utežmi. Foto: Thinkstock

5. Redno tečete, pa ni učinka

Mnogi se takrat, ko se odločijo shujšati, lotijo teka, kolesarjenja ali kakšne druge kardiovaskularne vadbe, s katero se dodobra prepotijo in v tisti uri, kolikor traja telesna aktivnost, izgubijo tudi kar nekaj kalorij. A za porabo kalorij na splošno, ne le v času trajanja vadbe, so potrebne mišice. Te so namreč glavni porabnik kalorij že same po sebi, zato je ključnega pomena, da poleg aerobne vadbe delate tudi vaje za moč, s katerimi boste okrepili telo in si oblikovali mišice.

Ne spreglejte