Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2018,
17.15

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

3

Natisni članek

Silicijeva dolina zdravo življenje voda surova voda

Sobota, 6. 1. 2018, 17.15

6 let, 3 mesece

Surova voda - še ena neumnost iz Silicijeve doline?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

3

Najnovejša obsesija mladih in bogatih prebivalcev tehnološkega središča sveta je surova voda, raw water. Sliši se bedasto in bedasto je tudi v resnici - pravzaprav kar nevarno, opozarja stroka.

 

A post shared by Līve Water (@livespringwater) on

Silicijeva dolina, kjer so prav toliko kot z najnovejšimi mobilnimi aplikacijami obsedeni z zdravim življenjem, če ne kar eliksirjem nesmrtnosti, se je navdušila nad novo pogruntavščino. Pravijo ji surova voda, pravzaprav pa gre za izvirsko vodo, ki jo polnijo brez prečiščevanja in prodajajo po zasoljenih cenah. In prodaja je izjemno dobra.

Od boljšega okusa do probiotičnih učinkov

V ZDA tako v zadnjem času cveti kar nekaj podjetij, ki polnijo izvirsko, nefiltrirano in nesterilizirano vodo. Njeni zagovorniki (in navdušeni porabniki) pravijo, da je veliko okusnejša od vode iz vodovoda ali običajne prečiščene ustekleničene vode, nekateri opažajo celo probiotične učinke.

 

A post shared by Doug Evans (@dougevans) on

Mnogi so tudi zaskrbljeni zaradi fluoriranja pitne vode, kar je ponekod po svetu, na primer v ZDA, običajna praksa za zagotavljanje boljšega zdravja zob. "Recite mi privrženec teorij zarote, a fluoridi so droga za nadzor nad človeškim umom, ki prav nič ne koristi zobem," je za New York Times izjavil Mukhande Singh, prvi mož podjetja Live Water, ki (seveda) polni in prodaja surovo vodo. Mimogrede, v Sloveniji pitne vode ne fluorirajo.

Izvirska voda je lahko vir nevarnih okužb

Nasprotniki pitja izvirske vode medtem opozarjajo, da se porabniki s tem izpostavljajo možnosti okužbe z vrsto nevarnih bakterij in virusov ter tudi rakotvornih snovi, ki so posledica onesnaženja narave.

"V izvirski vodi je mogoče najti vse mogoče vzroke bolezni," je za Business Insider dejal pravnik Bill Marler, ki se ukvarja z varno hrano. Ker zdaj v sodobnem svetu že dolgo pijemo prečiščeno vodo, smo na te tegobe pozabili, je dodal. "Bolezni, za katerimi so umirali naši pradedki, smo popolnoma pozabili. Vse lepo in prav, dokler ne bo kje v Kaliforniji za kolero umrla desetletna deklica."

Podjetja, ki v ZDA polnijo surovo vodo, sicer zatrjujejo, da je testirana in varna za zaužitje, a ima kljub temu veliko krajši rok uporabe. Live Water, na primer, je treba spiti v "enem luninem ciklu", poroča spletni portal Eater.

 

A post shared by Līve Water (@livespringwater) on

Deset litrov za 32 evrov

Čeprav se oglaša vse več zaskrbljenih strokovnjakov, ki menijo, da lahko potrošniki s surovo vodo prej ogrozijo, kot izboljšajo svoje zdravje, manija ne pojenja. Še več, po obsežnem članku New York Timesa o tem fenomenu je povpraševanje po surovi vodi v ZDA skokovito naraslo, z njim pa tudi cene. Steklena posoda z 2,5 galone oziroma slabih deset litrov vode podjetja Live Water zdaj stane že okoli 32 evrov.

Ne spreglejte