SiolNET. Trendi Zdravje
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stres se skladišči tudi v vratu

2

termometer

 | Foto:
Stres, stalni spremljevalec življenja, se v telesu skladišči na različnih ravneh in v različnih oblikah. Posledice lahko pusti tudi na skeletno-mišičnem sistemu - v obliki bolečin v križu in vratu.

Stres, ki je sestavni del življenja, ni nujno samo negativen. Problematičen je, ko življenjski zapleti presežejo naše sposobnosti za obvladovanje okoliščin in ko nismo več kos oviram ter nas te preveč psihično in fizično izčrpajo.

Na napetosti in obremenitve se organizem odzove na različne načine in z vrsto bioloških pojavov. Med telesne simptome neugodnega stresa spadajo pospešeno bitje srca, glavobol, potne dlani, prebavne motnje, izpuščaji na koži, plitvo dihanje, zadrževanje vdiha, mrzle roke, nespečnost ali preveč spanja, utrujenost, slabost, zakrčene mišice, bolečine … Med njimi so tudi bolečine v križu in vratu.

Tovrstne težave lahko odpravimo z rednimi preprostimi vajami, ki jih lahko izvajamo povsod.

Poleg primerne preventiva je pomembno, da ustrezno ukrepamo, ko opazimo simptome stresa. Poskrbeti moramo za primerno prehrano, se dovolj gibati ter poskrbeti za ustrezen počitek in spanje. Včasih je to lahko le pogovor s prijateljem, dobra knjiga ali pa ležanje na kavču ob blagodejni skodelici čaja in pomirjujoči glasbi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin