Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 1. 2022,
12.57

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

lepota zdravje granatno jabolko

Sobota, 8. 1. 2022, 12.57

2 leti, 3 mesece

Sedem razlogov, zakaj bi pozimi morali redno jesti granatno jabolko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Granatno jabolko | Foto Pexels

Foto: Pexels

Granatno jabolko ni brez razloga dobilo ime kraljevski sadež. Vsebuje namreč ogromno vitaminov in mineralov, ki imajo neverjeten učinek na človeško telo. Z njegovo pomočjo lahko shujšate, zmanjšate holesterol v svojem telesu in uravnovesite hormone.

Velik del čarovnije se skriva v njegovih sočnih semenih, čeprav je tudi sok lupine hranljiv. Ena skodelica semen granatnega jabolka vsebuje 30 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C in več kot 35 odstotkov vitamina K. Granatno jabolko vsebuje tudi folat in kalij, ki pomagata ohranjati zdrav krvni tlak.

Še več, v tem sočnem sadežu se skriva kar 15 vrst aminokislin, od katerih jih šest najdemo samo še v mesu. Dobra novica torej za vse, ki ne jeste mesa, pa si vendarle želite, da vaše telo dobi te potrebne snovi. V nadaljevanju preberite, zakaj je priporočljivo redno uživanje granatnega jabolka.

Granatno jabolko | Foto: Pexels Foto: Pexels

1. Izboljša vadbeno zmogljivost

Ko boste pred naslednjim treningom želeli nekaj prigrizniti, pojejte nekaj semen granatnega jabolka. Ta so namreč predhodniki dušikovega oksida, molekule v krvi, ki pomaga odpreti krvne žile in izboljša pretok krvi do tkiv v telesu. "To povečanje pretoka krvi pomaga prinesti kisik in druga hranila v mišice med vadbo. Ena od študij je pokazala, da zaužitje granatnega jabolka pred vadbo zmanjša utrujenost pri teku," razlaga naturopatinja Kate Denniston.

2. Olajša predmenstrualni sindrom (PMS)

Semena granatnega jabolka niso edini hranilni del. Beli del okoli semen vsebuje lignane, ki pomagajo zmanjšati simptome PMS in normalizirajo neredne menstruacije. Poleg tega naj bi granatno jabolko pomagalo pri menopavzi in lajšalo glavobole.

3. Izboljša razpoloženje in duševno zdravje

Če niste ljubitelj jogurtov, je uživanje granatnega jabolka še en odličen način, da dobite odmerek zdravih črevesnih bakterij. "Študije so pokazale, da polifenoli v granatnem jabolku povečajo rast koristnih bakterij v črevesju ter dveh zelo pomembnih sevov za razpoloženje in duševno zdravje," razlaga Dennistonova. 

Granatno jabolko | Foto: Pexels Foto: Pexels

4. Izboljša spomin

Srčni kirurg Steven Gundry je na podlagi študije ugotovil, da jemanje kapsul granatnega jabolka prepreči izgubo spomina po operaciji srca. 

5. Je dober antioksidant

Antioksidativno delovanja soka granatnega jabolka je po zaslugi polifenola punikalagina precej boljše kot pri rdečem vinu in zelenem čaju.

6. Zmanjšuje vnetja in lajša bolezni

Zahvaljujoč punikalaginu granatno jabolko delujejo tudi protivnetno. "Kronično vnetje je lahko krivec za številne resne bolezni, kot so rak, bolezni srca, sladkorna bolezen tipa 2 in Alzheimerjeva bolezen," pravi Dennistonova. Redno uživanje tega rdečega sadeža vas tako lahko obvaruje pred temi boleznimi.

7. Zmanjšuje lakoto

Granatno jabolko ima posebno sposobnost podaljševanja sitosti. Za to so zaslužni polifenoli, ki so znani po svoji sposobnosti zatiranja apetita. Že en kozarec soka na dan tako pomaga vzdrževati težo. 

napitek granatno jabolko borovnice sadje | Foto:

Kako vpeljati granatno jabolko v svoje obroke?

Čeprav je najlažje granatno jabolko uživati v obliki soka, dr. Grundy priporoča, da namesto tega raje uživate njegova semena, saj z njimi dobite veliko več hranljivih snovi. "Ena skodelica granatnega soka vsebuje 33 gramov sladkorja, medtem ko ima skodelica semen granatnega jabolka sedem gramov vlaknin."

Semena lahko vključite v različne jedi, tako sladke kot slane. Potresete jih lahko v jutranjo skledo ovsenih kosmičev in jogurta ali pa jih uporabite kot dodatek k solati. 

Če vam morda ni všeč okus, uživajte kapsule granatnega jabolka. Dodatki, ki so na voljo v obliki prahu ali ekstrakta, prav tako vsebujejo neužitne dele tega sadeža, kot je lupina, ki je bogata z antioksidanti. Kljub temu se pred začetkom jemanja dodatkov posvetujte z zdravnikom ali registriranim dietetikom.

Preberite še:

Bananina maska
Trendi V boj proti podočnjakom z masko iz banane
Ne spreglejte