Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
14.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

karies sladkor Aquafresh zobje

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 14.38

6 let, 6 mesecev

Resnica o sladkorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sladkor, ki na nas preži z vsakega koraka, povzroča zobni karies. Bakterije, ki se hranijo z ogljikovimi hidrati, predvsem z enostavnimi sladkorji, izločajo kislino, ki potem razkraja zobno sklenino.

Sladkor ima žal poguben vpliv na naše zobe, skriva pa se skoraj povsod – ne samo v sladkarijah, je tudi v sokovih, medu in sadju, pa tudi marsikatero predelano živilo je "oplemeniteno" s sladkorji. Tej hrani se lahko povsem izognemo, lahko pa omejimo vnos z ogljikovimi hidrati bogatih živil in pri tem poskrbimo za temeljito ustno higieno.

Sestavljene ogljikove hidrate bakterije presnavljajo in pri tem tvorijo kislino, ki povzroča zobno gnilobo. Ogljikove hidrate vsebujejo tudi krompir, kruh, testenine in slano pecivo, tako da so tudi ta živila škodljiva za zobe. Še bolj škodljivi pa so suho sadje, med in žitne rezine, ki se močno zalepijo na zobne ploskve.

Druge sladkarije, kot so žvečilni gumiji, lizike in bonboni, pa zobe dobesedno prevlečejo s sladkim plaščem, ki je "dobra" podlaga za razvoj zobne gnilobe.

Sladkarij se najejmo enkrat na dan

Z gaziranimi in drugimi sladkimi pijačami pa ne škodujemo le svojemu splošnemu zdravju in dobremu počutju, ampak tudi zobem, saj sladka pijača oblije vso ustno votlino in poleg kariesa povzroča tudi kislinsko erozijo zobne sklenine, kar pomeni, da se zobna sklenina stalno tanjša. Zato si po zaužitju gaziranih pijač ali preveč kisle hrane ne smemo takoj ščetkati zob, saj s tem erozijo zobne sklenine samo še pospešimo.

Obstajajo tri pravila, ki se jih moramo držati, če se ogljikovim hidratom v prehrani res ne moremo povsem odpovedati:

1. Manj škodljivo za zobe je, če sladkarije zaužijemo enkrat dnevno po glavnem obroku in si potem umijemo zobe, kot pa da jih uživamo ves dan po malo.

2. Pijemo zelo malo ali nič sadnih sokov, saj sladkor vsebujejo tudi naravni sadni sokovi.

3. Zobe si umivamo 15 minut po zaužitju gaziranih pijač ali obroku kisle hrane, pa še to moramo paziti, da bo naša ščetka res kakovostna, iz mehkih ščetin, in da bomo uporabljali tako medzobno ščetko kot nitko.

Sladkor pa ni edini krivec za pomanjkljivo ustno zdravje. Prav tako ni ključna količina ogljikovih hidratov, ampak kako pogosto jih uživamo in kako dolgo traja stik sladkorjev z zobmi. Luknje v zobeh povzroča predvsem nezadostna ustna higiena.

Zaščitimo zobe pred sladkim sovražnikom

Ne sladkor sam, temveč pomanjkanje zobne higiene povzroča luknje v zobeh! Zato po vsakem sladkem obroku priporočamo ščetkanje zob z zobno pasto AQUAFRESH® Zaščita pred sladkorji.

Zobne paste AQUAFRESH® Zaščita pred sladkorji krepijo zobe in jih zagotavljajo aktivno obrambo pred sladkorji v dnevni prehrani, ki lahko povzročajo nastanek kariesa. Vsebujejo aktivni fluorid, ki deluje tako, da se veže na zobno sklenino ter na tak način zagotavlja obrambo zob pred učinki sladkornih kislin. Fluorid pomaga preprečevati nastanek kariesa tako, da zobem dovaja sveže minerale in jih naredi močnejše kot prej.

Ne spreglejte