Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2013,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Europa Donna Tereza Poljanič Mojca Senčar

Sreda, 9. 10. 2013, 16.09

8 let

"Rak dojk ne pomeni več smrti, če je odkrit dovolj zgodaj"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V sklopu predstavitve kampanje Roza odtenek za vsak dan v oktobru je združenje za boj proti raku na dojkah, Europa Donna, tudi letos prejelo donacijo v vrednosti tisoč evrov.

Redno pregledovanje dojk je ključnega pomena za zgodnje odkrivanje raka dojk in takojšnje, učinkovito zdravljenje, saj je zgodaj odkrito bolezen mogoče tudi uspešno premagati. Ljubljanski Maximarket je v ta namen gostil rožnato obarvan dogodek, povezovala ga je ambasadorka Breast Testa Barbra Drnač, ki je težko preizkušnjo z boleznijo prestala tudi sama.

Kaj pravzaprav je Breast Test? Gre za aplikacijo, ki jo naložite na vaš pametni telefon ali tablični računalnik, s preprostimi navodili in slikovnim gradivom, ki predstavlja pravilen postopek samopregledovanja dojk in uporabnike vsak mesec z opomnikom tudi spomni na pregled. Ambasadorka aplikacije Breast Test, ki jo je pripravilo Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna v sodelovanju s farmacevtsko družbo Roche in zavodom Med.Over.Net, je tudi Barbrina hči Tereza Poljanič, ki je trenutno sicer na Novi Zelandiji.

"Ambasadorki aplikacije Breast Test se kot mati in hči presneto dobro zavedava pomena pravilnega in rednega samopregledovanja. Moja izkušnja z 'rakovico', kot sem bolezen poimenovala, je samo še gibalo za pozitivno naravnanost v prihodnje," je povedala Barbra.

"Trem ženskam na dan v Sloveniji povedo, da so zbolele za rakom na dojkah" Poleg predstavitve aplikacije Breast Test je bil dogodek tudi letos dobrodelno obarvan. Roza odtenek za vsak dan v mesecu je slogan boja proti raku na dojkah, ki ga izvajata znamka Jessica in združenje Europa Donna, ki mu je podjetje Bizja & Co tudi to leto podarilo 1000 evrov. Pri znamki Jessica pa so ob tej priložnosti predstavili tudi posebno kolekcijo eko prijaznih lakov za nohte – Neustrašno roza, ki prinaša rožnat odtenek za vsak dan v oktobru.

"Že več kot 15 let smo aktivni na slovenskem prostoru in za ženske smo naredili veliko. Veliko žensk smo osvestili in rak dojk danes ne pomeni več smrti, danes je to dobro ozdravljiva kronična bolezen, če je odkrita dovolj zgodaj," je povedala Mojca Senčar, predsednica društva Europa Donna, ki je iz rok direktorice podjetja Bizjan & Co Slavice Bizjan prejela ček v vrednosti tisoč evrov.

"Trem ženskam na dan v Sloveniji povedo, da so zbolele za rakom na dojkah … Več kot ena ženska na dan za rakom dojk umre. Veliko preveč," je še dodala Senčarjeva, ki ob tej priložnosti še enkrat opozarja na pomembnost ozaveščenosti in zgodnje odkrivanje bolezni. Rak dojk pa sicer ne ogroža le žensk, zbolijo lahko tudi moški, statistično gledano pa je verjetnost veliko manjša kot pri ženskah – na leto pri nas za rakom na dojkah zboli od deset do 12 moških.

Ne spreglejte