Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2014,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

lepota privlačnost zaslužek

Sreda, 23. 7. 2014, 15.30

6 let, 6 mesecev

Privlačni ljudje zaslužijo 170 tisoč evrov več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Privlačni ljudje ne dobijo le več pozornosti in priložnosti, lepota in urejenost jima vse življenje prinašata tudi finančne prednosti.

Raziskave s področja psihologije, sociologije in ekonomije so že večkrat dokazale, da se telesna privlačnost izplača in da so finančni vložki v lepotne izboljšave ekonomsko smotrni. Pri Voxu so podatke (večinoma ameriških) raziskav združili in ugotovili, da konvencionalno privlačna oseba v svojem življenju v povprečju zasluži 170 tisoč evrov več kot neprivlačna.

Kako družboslovci merijo lepoto? Pri določanju tega, kdo je lep in kdo ne, se raziskovalci pogosto zanašajo na simetrijo obraza. Privlačni obrazi naj bi bili nadpovprečno simetrični, nekateri uporabljajo tudi merilo zlatega reza, po katerem je optimalna razdalja med očmi in usti 36 odstotkov dolžine obraza, razdalja med očmi pa 46 odstotkov širine obraza.

Lepota naj bi se tako skrivala v pravilnih razdaljah in razmerjih na obrazu, nekatere raziskave pa uporabljajo tudi fokusne skupine za ocenjevanje obrazov ali pa kar obsežne ankete, kjer udeležence prav tako prosijo za ocenjevanje privlačnosti. Tovrstne raziskave kažejo, da ljudje presenetljivo podobno dojemajo lepoto, ne glede na starost, spol ali etničnost, celo malčkom so bolj všeč isti obrazi kot odraslim. Kje vse je lepota prednost? Privlačen zunanji videz posamezniku ali posameznici koristi že od rojstva. Prikupni malčki dobijo več pozornosti staršev kot manj prikupni, učitelji in učiteljice več pričakujejo od lepih oseb in jih tako bolj spodbujajo, kar posledično pomeni, da ti dosegajo boljše rezultate in se lahko vpišejo na boljše fakultete.

Kadrovske službe pogosteje na razgovor povabijo privlačnejše prijavitelje, številni pa so prepričani, da uspeh na volitvah lahko napovejo na podlagi privlačnosti kandidata ali kandidatke. Ljudje namreč lepe ljudi dojemamo kot bolj sposobne, prijazne in zaupanja vredne.

Izjema so seveda ženske Podatki ne držijo za privlačne ženske v poklicih, v katerih prevladujejo moški, na primer v politiki, v nekaterih gospodarskih panogah, represivnih organih in podobno. Ženske z večjim indeksom telesne mase zaslužijo manj kot tiste z idealnim indeksom, in sicer tudi do 1,94 evra na uro manj.

V prednosti so tudi visoke osebe, ki v povprečju zaslužijo dodatnih 586 evrov na leto na vsak dodaten palec (2,5 centimetra) višine.

Vlaganje v lepotne posege je ekonomsko smotrno Privlačni ljudje bodo bolj verjetno napredovali v službi, če pa se bodo znašli na sodišču, obstaja verjetnost, da bo njihova dosojena denarna kazen nekoliko nižja. Skupno privlačne osebe tako v življenju v povprečju zaslužijo 170 tisoč evrov več kot neprivlačne, zato verjetno niso daleč časi, ko si bomo za vsako puljenje obrvi ali izgubljen kilogram izračunali, kako se nam bo to poznalo pri plači. Kljub vsemu je vredno poudariti, da podatki veljajo za ZDA.

Ne spreglejte