Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2016,
8.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Natisni članek

advertorial beljakovine mišice trening vadba regeneracija Alpsko mleko Aktiv plus mleko Ljubljanske mlekarne

Torek, 23. 2. 2016, 8.06

2 meseca, 1 teden

Poskrbite za pravilno regeneracijo telesa po vadbi

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Po vsaki športni aktivnosti je pomembno, da telo oskrbimo z vsemi potrebnimi snovmi za regeneracijo in obnovitev tkiv. Idealen obrok po telesni vadbi je napitek, ki vsebuje kakovostne beljakovine.

Športnik, ki po treningu primerno nadomesti hranilne snovi in tekočino, bo manj utrujen in si bo hitreje opomogel od naporne vadbe. S pravilnim nadomeščanjem izgubljene energije in tekočine bo lahko povečeval intenzivnost vadbe.

Brez stopnjevanja intenzivnosti vadbe namreč ni športnega napredka. Zato je uspešnejši tisti športnik, ki se zaveda, kako pomemben je obrok po treningu. Izbrati je treba lahko prebavljivo živilo, ki bo telo oskrbelo z nujnimi snovmi.

Skrivna moč mleka

Mleko je napitek, ki ga športniki prepogosto prezrejo, ko se ozirajo za napitki za uspešno regeneracijo mišic po telesni vadbi.

Hranilne snovi v mleku – beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini, minerali in voda – telo hitro absorbira in tako proizvede energijo, ki jo mišice ter kosti potrebujejo za popolno obnovo. Raziskave potrjujejo, da je mleko kot napitek po vadbi enako ali celo bolj učinkovito kot že pripravljeni športni napitki, ter da celo lahko poveča rast mišične mase.

Beljakovine – najučinkovitejši gradbeni material za mišice

Ena od glavnih hranil v mleku so beljakovine. Priporočljiv dnevni vnos beljakovin je 59 gramov na dan za odrasle moške in 47 gramov na dan za odrasle ženske. Minimalni dnevni odmerek je od 0,65 in 0,92 grama na kilogram telesne teže. Aktivne osebe pa morajo seveda ta vnos sorazmerno povečati, saj so med vadbo mišice bolj obremenjene in potrebujejo več gradbenega materiala za popolno obnovo.

Največ beljakovin vsebujejo mleko, sir, jogurt, jajca, meso, ribe in morski sadeži. Mleko in mlečni izdelki vsebujejo od tri do štiri grame beljakovin v stogramski porciji živila.

Proti bolečinam v mišicah

Mleko je tudi dober vir ogljikovih hidratov. Brez regeneracijskih napitkov je težje odpraviti bolečine v mišicah in obnoviti zaloge glikogena, ki v jetrih in mišicah skrbijo za zalaganje mišic z energijo. Glikogen nastaja iz ogljikovih hidratov v prehrani.

Po najnovejših raziskavah, objavljenih v strokovni reviji za uporabno fiziologijo, naj bi že dva kozarca oziroma približno 600 mililitrov posnetega mleka po vadbi telo oskrbelo z dovolj beljakovinami in ogljikovimi hidrati ter tekočino za popolno regeneracijo gibalnega aparata po treningu.

Na policah poiščite posebej za športnike izdelano Alpsko mleko Aktiv plus Ljubljanskih mlekarn.

Ne spreglejte