Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 9. 2013,
14.45

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

orehi srce ožilje prehrana zdravje teža

Sobota, 28. 9. 2013, 14.45

5 let, 2 meseca

Orehi, naši čudežni zaščitniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z jesenjo se spremeni naša prehrana. Na mize zaide več kmetijskih pridelkov, veliko zdravega pa lahko ponudi tudi narava. Nekatere stvari, recimo orehi, ležijo kar na tleh.

Nasvet za vse, predvsem pa tiste s čezmerno telesno težo: ko vidite oreh na tleh, se sklonite, ga poberite in pojejte. "Orehi so dokazano naši zaščitniki pred obolenji srca in sladkorno boleznijo," nam sporočajo znanstveniki z univerze Yale v svojem letnem poročilu o prehrani. V raziskavo so vključili manjšo skupino ljudi, ki so se obvezali, da se bodo prehranjevali po dieti, zasnovani prav na orehih. In kakšni so izsledki?

Pri 46 odraslih v starostni skupini od 30 do 75 let s čezmerno telesno težo, indeksom telesne maščobe, višjim od 25, in obsegom pasu, večjim od 102 centimetrov, so ugotovili povečano stopnjo tveganja za obolenje srca in ožilja, čeprav nihče od vključenih ni bil kadilec. Ko so se osebe v raziskavi začele prehranjevati po z orehi bogati dieti, se je pri vseh telesna teža znižala, notranja plast žil pa je bila veliko manj obremenjena. Pravilno delovanje endotelija ima velik vpliv na pojav arterioskleroze, kar pomeni, da je bila po uživanju orehov – odmerili so jim 56 gramov dnevno – bistveno zmanjšana možnost za kopičenje maščob na stenah žil.

Niti ena oseba v skupini, ki se je lotila diete z orehi, ni pridobila telesne teže. Znanstveniki so še posebej veseli rezultatov, ker se zavedajo, da je sprememba celotnega prehranjevanja praktično nemogoča, izločanje ali v tem primeru dodajanje enega živila pa je veliko lažje.

Znanstveniki so še ugotovili, da je dodajanje visoko hranljivih živil, kot so orehi, ključno za kar dva pozitivna dejavnika: zmanjša se lakota posameznika, obenem pa prehrana z orehi pomaga pri čiščenju žil in s tem podaljšuje življenjsko dobo.

Podobno raziskavo so izvedli tudi v Španiji. Nekaj njihovih izsledkov: - jedci orehov imajo daljšo življenjsko dobo, - jedci orehov imajo nižjo telesno težo, - jedci orehov imajo manjši obseg pasu, še posebej to velja za moške, - jedci orehov so manj nagnjeni k odvisnosti od nikotina, - jedci orehov so večkrat fizično zelo aktivni, - jedci orehov občutno manjkrat zbolijo zaradi bolezni srca in ožilja.

Zdaj pa si le privoščite nekaj orehov. Ob gledanju televizije lahko nadomestijo pokovko, ob zajtrku so lahko priloga k okusnemu kosu sira, ob kozarčku vina oplemenitijo njegov okus. Smo vam našteli dovolj razlogov in možnosti?

Ne spreglejte