Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
14.35

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

oljčno olje trik

Torek, 26. 2. 2013, 14.35

5 let, 6 mesecev

Oljčno olje – lubrikant ali sredstvo proti smrčanju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oljčno olje smo navajeni uporabljati pri kuhi, poznamo tudi njegove blagodejne kozmetične lastnosti. Predstavljamo pa vam še nekaj trikov, pri katerih oljčno olje pride še kako prav.

Privrženci uporabe oljčnega olja v kulinariki temu živilu pojejo hvalnice zaradi njegovih blagodejnih učinkov, visoke vsebnosti nenasičenih maščob, oleinske kisline in polifenolov. Poleg tega, da z njim pripravljamo široko paleto jedi in da daje značilen okus, je tudi sicer izjemno koristno. Pri opravkih doma, skrbi za hišne ljubljenčke in tudi v postelji.

Britje

Oljčno olje predstavlja varen in naraven pripomoček za natančno britje. Ko bo vaša koža gladka, jo lahko dodatno nahranite tudi z žličko olja, ki ga vtrete v kožo.

Loščilo za les

Mehko krpo napojite z oljem, dodajte malce kisa ali soka limone za učinkovitejše čiščenje ter s krpo zloščite leseno pohištvo. Kislina bo poskrbela za vonj po čistoči, olje pa bo les obogatilo s sijočim leskom.

Z njim lahko povrnete sijaj tudi lesenim kuhinjskim pripomočkom, kot so rezalne deske in različne lesene žlice. Bombažno krpo namočite v olju, nato pa z njo zdrgnite leseno površino.

Loščilo za čevlje

Čevlje zloščite s krpico, na katero kanete nekaj kapelj olja.

Naelektreni lasje?

Če vaši lasje pogosto štrlijo v zrak, je to znak, da so izredno suhi. Kanček oljčnega olja si vmasirajte v dlani, nato pa z njimi potegnite po laseh.

Osvobodite zataknjeno zadrgo

Če se je zadrga na vaših priljubljenih kavbojkah zataknila, jo natrite z nekaj kapljicami olja, ki bo naoljijo kovino in sprostilo zadrgo.

Odličen tudi za mačke

Če boste v obrok mačje hrane dodali še jedilno žlico oljčnega olja, bo to pomagalo pri preprečevanju uši, naše mačke pa se bodo lahko pohvalile s sijočo dlako.

Lubrikant

Najbrž nam ni treba pisati pojasnil, poskusite sami.

Balzam za ustnice

Če pri roki nimate običajnega balzama za ustnice, si lahko pomagate kar tako, da si jih namažete s kapljico olja. Sami pa lahko naredite tudi mazilo, tako da zmešate oljčno olje in stopljen čebelji vosek v razmerju 1:1 in mešanico zlijete v primerno posodico s pokrovčkom.

Prenehajte smrčati

Če imate težave s smrčanjem (ali pa to moti vašega partnerja), pred spanjem spijte žlico oljčnega olja. To bo "naoljilo" vaše žrelo in mišice v njem.

Odstranite mejkap

Ličila si lahko ob koncu dneva z obraza odstranite z bombažno vato, nežno prepojeno z oljčnim oljem. Tako na naraven in za kožo prijazen način odstranite tudi maskaro.

Škripajoča vrata?

Vas ob živce spravljajo škripajoča vrata, pri roki pa nimate pršila, s katerim se sicer lotite te nadloge? Na zarjavel tečaj vrat zlijte žličko olja.

Ublažite bolečino v ušesih

Bombažno paličico za čiščenje ušesnega masla napojite z oljem, vato stisnite s čistimi prsti in si s paličico nežno očistite ušesa.

Hranilna krema

V nohte in kožico ob njih vtrite kapljico oljčnega olja, da maščobe nahranijo suho kožo. Pred manikiro pa si lahko pripravite tudi kopel, v kateri zmešate oljčno olje in toplo vodo.

Maska za lase

Med pranjem las si v konice vtrite nekaj oljčnega olja in počakajte nekaj minut, preden izperete s toplo vodo.

Ne spreglejte